Star Pet - Najveći Online pet shop na Balkanu!

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Saveti veterinara

Pitajte veterinara

Na Vaša pisma odgovara doktor veterinarske medicine Borislav Popović. Kako je Vaših pitanja mnogo, a neka se često ponavljaju, pokušajte da pregledate ranije date odgovore, kako biste brže došli do rešenja za problem koji ima Vaš ljubimac. 

 

 

 

 

Maja: Moja sedmogodišnji retriver je povraćao pre dva dana. Stolica mu je uredna i spava po ceo dan i cima ušima, ali ih ne češe. Jede ali nije veseo kako zna da bude.

 Odgovor: Draga Majo, niste precizirali kako izgleda sadrzaj koji je ispovracao (nesvarena hrana, zut sadrzaj, beo sadrzaj, prisustvo pene u povracenom sadrzaju). Tromost, pospanost i neveselost mogu da upucuju na povisenu telesnu temperaturu, bolove u zelucu ili probleme sa jetrom, bubrezima... Takodje, problemi bi mogli i da se jave i kao sindrom vezan za vektorske bolesti krpelja (babezioza, erlihioza). Ukoliko su to sto ste naveli jedini simptomi, Vas veterinar bi trebalo da uradi dodatne analize, kako bi se doslo do dijagnoze.

 

Mirza: Moj trogodišnji pas se u poslednje vreme se ponaša dezorijentisano, a pojavile su mu se kvržice na telu. Limfne žlezde su uvećane. Biohemijski nalaz bubrega je uredan, a krvna slika u granicama normale. Prvo smo posumnjali na lajsmaniozu, ali nalazi krvi to nisu potvrdili.

 Odgovor: Dragi Mirza, slucaj Vaseg psa je prilicno specifican. Klinicka slika u prilicnoj meri upucuje na lajsmaniozu i, u krajnjoj liniji, mozda bi test trebalo ponovo uraditi, obzirom da svaki od njih ima odredjenu osetljivost (ispod koje se ne registruje oboljenje ukoliko je koncentracija antitela bila niska, a ista raste do odredjenog nivoa tokom bolesti). Mozda bi trebalo iskljuciti i alergijsku reakciju (u tom slucaju, povecan je nivo eozinofilnih granulocita), demodikozu (retko, larveni oblici ovog ektoparazita mogu se naci u limfnim cvorovima, pa dolazi do njihovog uvecanja, ali je tada povecan nivo eozinofilnih granulocita), limfom (povecan nivo limfocita). Trebalo bi ultrazvucnom ili rendgenskom dijagnostikom proveriti eventualno postojanje tumorskih masa na nekom od organa ili skeletnom sistemu, obzirom da isti mogu dati metastaze na limfnom sistemu.

 

Lidija: Moja mačka je pre dva dana uhvaćena u zamku i sada joj noga visi i vidi se kost, a meso truli. Mislim da noga treba da se odseče. U okolini nema dobrog veterinara. Da li da ipak potražim stručnu pomoć?

 Odgovor: Draga Lidija, svaki veterinar ce pokusati sve kako bi Vasoj macki sacuvao nogu, obzirom da su one izrazito aktivne zivotinje, na ciji zivot jako utice nedostatak nekog od ekstremiteta. Medjutim, ukoliko ne postoji drugo resenje i ukoliko joj je zivot ugrozen, to je najcesce jedina solucija koja preostaje. Vi svakako morate potraziti strucnu pomoc, obzirom da je rana otvorena i predstavlja vrata infekcije, pa je antibiotska terapija na prvom mestu neophodna. Da li je amputacija ekstremiteta neophodna, najbolje ce proceniti veterinar.

 

Melita: Uskoro dobijam afričkog patuljastog ježa. Kako da ga hranim?

 Odgovor: Draga Melita, jezevi jesu bubojedi (Insectivora), ali jedu i voce i povrce (paradajz, spanac, sargarepa, banana, borovnica, dinja, jabuka, pomorandza,,,). Povremeno mozete Vasem jezu da dajete kuvano jaje. I bitno je da uvek ima svezu vodu. O hrani cete voditi racuna tako sto cete imati na umu da oni ne smeju da imaju vise od 500 g telesne mase. Sto se tice naseg pet shopa, konkretno, nemamo cvrcke ni larve Tenebrio molitor, ali mozete koristiti nesto od hrane za ribice (larve komaraca i suseni Tubifex).

 

Jelena: Moj šarplaninac ne može da laje kao da je prehladjen. Sinoć sam ga kupala.

 Odgovor: Draga Jelena, moguce je da je u pitanju prehlada, ali isto tako, ukoliko je pas u dvoristu i cesto i puno laje, nije redak slucaj da promukne i da izgubi glas na izvesno vreme. Mala je verovatnoca da je u pitanju neki ozbiljan proces na glasnim zicama ili grlu, pa mozete da mu dajete i vitamine B kompleksa (obzirom da njihov deficit u organizmu dovodi do afonije- gubitka glasa).

 

Milivoj: Dobio sam jednogodišnjeg staforda i interesuje me da li je za mene bezbedno da ga držim.

 Odgovor: Dragi Milivoje, koliko god staforde smatrali opasnom rasom (u neku ruku ne bez osnove), oni mogu da budu, a cesto i jesu, umiljati kao macke. Velika je istina da to zavisi iskljucivo od osobe koja psa vaspitava. Najbolje bi bilo da se konsultujete sa osobom koja radi sa psima (npr. neki dreser), da dodje i psa licno pogleda i proceni.

 

Bogdan: Imam retriverku staru 11 meseci i danas sam joj napipao na desnim rebrima nešto kao masno tkivo znatne veličine. Nije sterilisana i nisam je pario. Imala je teranje pre 2 meseca.

 Odgovor: Dragi Bogdane, kod kuje te starosti skoro da je nikakva sansa da je u pitanju tumor mlecne zlezde. Pre ce biti da je masno tkivo, neki granulom (nista opasno, hirurski se moze odstraniti) ili hematom (nastaje usled nekog udarca; tada dolazi do prskanja krvnog suda i krv se izliva u novonastalu supljinu; terapira se ili medikamentima ili hirurski). Ukoliko to mesto nije jako bolno, toliko da Vas pas ne moze da funkcionise normalno, najverovatnije nije ni proces na samim rebrima.

 

Jelena: Danas mi je uginula krmača. Kako da hranim prasiće koji imaju 8 dana?

 Odgovor: Draga Jelena, takve informacije cete dobiti od Vaseg veterinara i od ljudi iz Vaseg mesta koji su sasvim sigurno imali takva iskustva. Ovo su Vam samo neke od opcija. Prasad mozete hraniti kupovnim mlekom, mada je mnogo bolje da dodate jos 1-2 zumanca (treba da pazite da Vam ne zapusi cuclu) i hranite ih oko 7 h, oko 11 h, oko 16 h, oko 20 h i oko ponoci. Mozete koristiti i mleko za telad. Neki kuvaju i griz. Sve to treba da temperirate na nekih 38 stepeni. Dobra je stvar sto je prasad posisala kolostrum, sto ce im dati dobar start u zivotu. Negde oko 7. dana oni pocinju i da uzimaju vodu. U to vreme otprilike mozete poceti i sa predstarterom i vodite racuna da dobiju gvozdje (njacesce se daje vec 3. dana, pa bi trebalo da ste to vec obavili, a neki ga daju i dvokratno, pa cak i trokratno ako ima potrebe). Sa 12 dana starosti, stavite pred njih lucerku, a 15. dana mozete poceti sa koncentratom. Najbolje bi bilo da ih zalucite oko 40. dana

 

Nikola: Imam sijamsku macu staru godinu i 7 meseci. Od juče je počela da kija ontenzivno i oči su joj krvave sa žuto belom sluzi. Ne znam koliko je opasno. Nemam para za veterinara. Postoji li neki prirodan lek?

 Odgovor: Dragi Nikola, niste rekli da li je Vasa macka vakcinisana ili ne. Vakcinacija sprecava pojavu nekih respiratornih oboljenja kod macaka (jedno od njih je i macja kijavica). Na osnovu onoga sto ste napisali, to bi mogla da bude i herpesvirusna infekcija. Moram Vam reci da je jedino resenje za Vas problem odlazak kod veterinara, koji ce obaviti klinicki pregled, upoznati se detaljno sa njenom situacijom i na osnovu toga odrediti dijagnozu.

 

Jovana: Imam sterilisanu mešanku staru 11 meseci koju sam udomila iz azila pre dva meseca i ona nikako da se ugoji. Šta savetujete?

 Odgovor: Draga Jovana, kao i kod ljudi, postoje psi ciji su metabolizam i aktivnost takvi da oni jednostavno ne mogu da se ugoje. Sterilizacija bi mogla da Vam pomogne u tom smislu i treba da znate da mozete da koristite svaku hranu sa povecanim sadrzajem proteina i masti (Josera High Energy, Josera Active npr.).

 

Milan: Imam štene cane corso staro 5 meseci. Nije mu dobro. Veterinar mu je ustanovio povišenu temperaturu i dao neki lek od kojeg mu je samo malo bolje. Uveče je povratio i ono malo što je povratio i neće da jede ništa. Samo malo pije vode. Šta da radim?

 Odgovor: Dragi Milane, nemoguce je imati ideju o bilo kakvoj dijagnozi na osnovu tako oskudne anamneze. Gubitak apetita uvek ide uz povisenu telesnu temperaturu, pa je, pretpostavljam, dobio antibiotik. Posle jedne injekcije, njemu nece odmah biti bolje i zato ce antibiotik dobijati injekciono bar 5 dana, a onda cete najverovatnije preci na oralnu terapiju (tabletama ili kapsulama), sto ce Vas veterinar proceniti. Ako je Vase stene vakcinisano, problem bi mogao biti tonzilitis (upala krajnika) ili babezioza (krpeljska groznica). Ukoliko ste ga odveli kod veterinara na vreme, takva stanja se sasvim lepo saniraju. Ono sto Vi mozete u ovom trenutku da uradite je da mu obezbedite vodu da pije iskljucivo koliko on hoce i moze (nista na silu) i povremeno mu mozete ponuditi nesto od lagane hrane (pileca supa, bareno belo meso, malo pirinca i pirincana voda). Ukoliko mu je muka ili nema apetit zbog povisene temperature, on nece jesti, pa nemojte insistirati. I pratite uputstva Vaseg veterinara.

 

Milica: Maca stara 3 nedelje mi deluje dezorijentisano. Ne može da hoda lepo već pada ne levu ili desnu stranu. Nije vršila nuždu 3 dana ali joj je stomak mek. Šta bi to moglo biti?

 Odgovor: Draga Milice, da znate orijentaciono da odredite starost, mace progleda sa 2 nedelje; oci otvorene, usi preklopljene i mace se krece polako i gega se, staro je 2-3 nedelje.; sa 3-4 nedelje, otvorene su oci, usi su uspravne i mace dosta sigurnije hoda; sa 4 nedelje i vise, mace trci i tesko ga je uhvatiti. Ukoliko se Vase mace hrani samo mlekom, ono ne mora da ima stolicu svaki dan, vec moze da prodje i 2-3 dana. Iako mu stomak nije tvrd, kako biste mu stimulisali rad creva, uzmite vatu ili gazu navlazenu toplom vodom i blago mu masirajte stomak posle obroka oko 1 minut. 

 

Merima: Imam nimfu staru 8 godina. Čim je pustim, ona preleti jedan krug i izvrši nuždu, ali joj je izmet veliki. Da li je to normalno?

 Odgovor: Draga Merima, nema razloga za brigu. Ukoliko joj je feces formiran (nije proliv) i ona se normalno ponasa, sve je u redu.

 

Katarina: Moju retriverku je upario škotski ovčar i štenci su crne boje. Zašto je to tako i da li će im se boja menjati?

 Odgovor: Draga Katarina, ukoliko ste sigurni da je bas taj muzjak upario Vasu kuju, znajte da skotski ovcari imaju i crnu varijantu. Muzjak sa kojim se Vasa kuja parila, nije morao da bude crn, ali je po svoj prilici nosilac gena za tu boju. Sto se tice stenadi, ne moze se znati da li ce ostati te boje.

 

Miloš: Imam jednomesečno tele. Počela je da mu opada dlaka sa kolena i glave.

 Odgovor: Dragi Miloše, dlaka cesto opada na mestima gde ima veceg trenja, pa nastaju zuljevi. Isto tako, Vase tele moze imati sugu, pa bi bilo najbolje da se obratite Vasem veterinaru kako biste dosli do tacne dijagnoze i otpoceli terapiju.

 

Marko: Šta ako dete od 15 godina stavi na šupalj zub greškom pogrešan lek? Taj lek koji je popio se zove neostomosan.

 Odgovor: Dragi Marko, Neostomosan je insekticid kojeg treba izbegavati i za spoljasnju upotrebu, a kamoli unutrasnju, jer moze dovesti do jakog trovanja, u zavisnosti od kolicine koja je dospela u organizam. Obavezno je sto pre otici kod lekara.

 

Nikola: Moja jednogodišnja tigrica je povredila nogu na mestu gde se ona spaja sa telom i sada krvari. Šta da radim?

 Odgovor: Dragi Nikola, morate Vaseg papagaja odneti kod veterinara, kako bi se utvrdilo da li je povredjena kost ili samo meko tkivo. Takodje, trebalo bi da ga zastitite antibiotikom, jer otvorena rana predstavlja vrata infekcije, sto svakako ne mozete bez veterinara.

 

Dragan: Moj tromesečni nemački ovčar je pojeo živo testo. Sutradan mu je počeo proliv i povraćanje koje traje dva dana. Pije samo vodu, a povrati sve što pojede.

 Odgovor: Dragi Dragane, pre svega, niste rekli da li je Vas pas vakcinisan, kako bismo iskljucili druge moguce uzroke takvog stanja. Ako je problem testo, deluje kao da ga je pojeo mnogo. Ukoliko je zivo testo bilo kontaminirano bakterijom Escherichia coli (sto nije redak slucaj), javlja se mucnina, povracanje i krvava dijareja. Ukoliko je testo bilo u redu, kvasac ce fermentisati u crevima, pri cemu se oslobadja veca kolicina alkohola, koja dovodi do klasicnog trovanja. Stanje uopste nije bezazleno i u svakom slucaju treba psa da odvedete kod veterinara sto pre.

 

Stefan: Od pre dva dana imam morsko prase. Doneo sam ga u kutiji jer je bilo hladno i pustio ga da šeta po kući. Sledećeg dana je ostalo nepomično, a ispod butina leve i desne zadnje noge ima neke bubuljice. Da li će ozdraviti?

 Odgovor: Dragi Stefane, uzroci koji su doveli do takvog stanja mogu biti vrlo razliciti (buve, apsces isl.), ali je mozda najveca mogucnost da je u pitanju gljivicna infekcija (najcesce daje simetricne, pravilne promene). Obzirom da su uzrocnici zajednicki i njima i ljudima, najbolje bi bilo da Vase morsko prase odnesete kod veterinara radi tacne dijagnoze i adekvatne terapije.

 

Mina: Kad sam čistila kavez hrčka, ubacila sam i krpice da mu bude toplije. Jedna mu se obmotala oko noge i on je, pokušavajući da je skine izgrickao i nogu. Ponaša se uobičajeno, ali hrmlje. Da li može da živi sa tim?

 Odgovor: Draga Mina, nije iskljuceno da je tkanina prekinula dotok krvi u periferne delove ekstremiteta, pa su mu prsti jednostavno otpali. On ce vrlo brzo nauciti da funkcionise sa takvom nogom i sve je u redu dokle god je on zivahan i jede.

 

Nevena: Moja maca, stara oko godinu dana je skotna. U unutrašnjim uglovima očiju se pojavila opnica koja prelazi trećinu oka. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Nevena, nema nikakvog razloga za brigu. Za razliku od ljudi, vecina zivotinja ima treci ocni kapak, koji se navlaci preko oka svaki put kada zazmuri. Najverovatnije je da to do sada prosto niste primetili.

 

Valentina: Našla sam malog zeca i uzela ga. Ništa ne jede i ne pije. Da li da ga vratim tamo gde sam ga našla i da li će ga majka prihvatiti?

 Odgovor: Draga Valentina, zec je divlja zivotinja i najcesce se desava da odbijaju vodu, hranu i bilo kakav kontakt sa covekom, pa da cak i uginu. Probajte da ga vratite tamo gde ste ga i nasli, ali pratite da li ce se majka uopste vratiti.

 

Marija: Udomila sam mače koje je po mojoj proceni staro 5 meseci. Ima tvrd i nadut stomak. Očistila sam je od parazita Cestalom, a sada sumnjam da je skotna iako ne znam kako jer je jako mala.

 Odgovor: Draga Marija, moguce je da ste pogresili u proceni starosti, obzirom da je vrlo mala mogucnost da macka tog uzrasta ostane skotna, a i neke macke mogu biti prosto sitnije konstitucije. Niste smeli svojoj macki da dajete Cestal, posto je jedna od kontraindikacija trudnoca. Najpametnije bi bilo da je odvedete kod veterinara radi tacne procene. U svakom slucaju, treba da znate da je jedna od mogucnosti abortus sa sterilizacijom.

 

Ivana: Uskoro kupujem štene retrivera. Kada mogu da počnem sa dresurom, da li to mogu da naučim iz knjiga, kada mogu da počnem da ga vodim na povocu, kako da ne cvili kada se odvoji od majke i promeni sredinu?

 Odgovor: Draga Ivana, dresura psa pocinje onog trenutka kada on udje u kucu. Vase stene ce svakako cvileti kad ga makar na kratko ostavite samog i razliciti autori daju razlicite savete za to. Kada krenete na spavanje, njegov krevetic ili prostirkicu bi trebalo da stavite pored svog kreveta i da mu date do znanja da ste pored njega kada on pocne da cvili. Mozete staviti i njegove krpice oko njega, pa cak i flase sa vodom zagrejanom na temperaturu tela. Na povodac ga navikavate cim krenete napolje. Ono ce se u pocetku buniti, ali Vi morate biti istrajni i ono ce povodac vrlo brzo prihvatiti kao sastavni deo svog zivota. Generalno, labradori su psi koji se vrlo lako dresiraju i oko toga ne bi trebalo da imate vecih problema, ali treba da imate na umu da morate da budete cvrsti i odlucni tokom citave dresure.

 

Nikoleta: Imam dvododišnju ženku hrčka. Danas sam primetila da joj je oko nosa krv, da teško diše, ciči, napinje se i mirnija je. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Nikoleta, Vas hrcak je u lepim godinama, sto sobom nosi odredjene komplikacije. Pre svega, oslabljen je imunoloski sistem, a kako je sitnim glodarima respiratorni sistem slaba tacka, postaju vrlo podlozni respiratornim infekcijama. Najbolje bi bilo da je odvedete kod Vaseg veterinara, kako bi se sto pre pocelo sa antibiotskom terapijom.

 

Milan: Imam ženku retrivera. Da li ona mora obavezno da se pari ili ne?

 Odgovor: Dragi Milane, ukoliko ne zelite da parite svoju kuju, najpametnije bi bilo da je sterilisete. Nesterilisana kuja ce u periodu teranja hteti da se pari, a tada ce za Vama u setnji ili ispred dvorista uvek biti citava horda "udvaraca". Osim toga, ozbiljniji problem kod kuja koje se nisu stenile moze predstavljati piometra (gnojna upala materice), koja najcesce nastaje oko 5. godine zivota i rezultat je "neregulisanog" hormonskog statusa kuje. Zbog toga se u tim slucajevima najtoplije preporucuje sterilizacija. Ako se odlucite na taj korak, to bi bilo najbolje uciniti posle prvog ili drugog teranja, kako bi hormoni jajnika "odradili" feminizaciju, odnosno potencirali sekundarne polne karakteristike zenke. Apsolutno je potrebno da znate da se piometra ne javlja obavezno, ali je jako velika mogucnost da se to desi.

 

Vladimir: Pre svega želim da kažem da Vam je sajt fenomenalan. A sada pitanje: imam labradora koji je nakupio mnogo krpelja i ja sam ih sve povadio. Na dva mesta su ostale glave krpelja. Pratim mu ponašanje koje je normalno kao i urin i stolica. Na tim mestima su se pojavile kao neke bubuljice oko kojih je opala dlaka. Šta sada?

 Odgovor: Dragi Vladimire, hvala na pohvalama. Tu smo da pomognemo koliko god je to moguce. Sto se tice Vaseg psa, cesto se desava da glava krpelja ostane u kozi kada vlasnik sam odstranjuje krpelja. To sto nema simptoma krpeljske groznice, znak je da krpelj nije bio nosilac uzrocnika (parazit koji jedan deo zivotnog ciklusa mora da obavi u krpelju, pa su oni tzv. bioloski vektori). Te "bubuljice" su tzv. granulomi tipa stranog tela, obzirom da organizam tezi da ogranici strano telo i potpuno ga neutralise kao pretnju za sopstveno funkcionisanje. Ti granulomi u najvecem broju slucajeva ne predstavljaju problem i ostaju nepromenjeni dugo godina (cak i do kraja zivota). Vrlo retko, moze se desiti da ti granulomi (ukoliko je krpelj uneo dovoljan broj bakterija) nastave da rastu sporo i da se na tim mestima formira apsces, sto se hirurski lako odstranjuje. 

 

Petra: Imam mešanca starog 3 meseca očišćenog i vakcinisanog. Nakon ujeda krpelja je pre tri dana dobio antibiotik i serum. Tada je bio smušen, ječe isto, a danas je kao omamljen. Nije jeo, povraćao je belu penu.

 Odgovor: Draga Petra, babezioza (krpeljska groznica) je parazitsko oboljenje sa slozenom patogenezom, pri cemu dolazi do razaranja eritrocita i oslobadjanja velike kolicine hemoglobina, koji se metabolise u jetri, usled cega je ovaj organ jako opterecen i potrebno je odredjeno vreme da se oporavi. Zbog toga treba da znate da se javlja mucnina i posledicno odbijanje hrane, pa se preporucuje da Vasem psu dajete lako svarljivu, laganu hranu (domaca supa koja nije masna, pirinac sa pirincanom vodom, kuvano belo meso u manjoj kolicini). Ono sto je u Vasem slucaju malo zbunjujuce jeste cinjenica da on povraca belu penu. Kada su problemi sa jetrom ili zelucem u pitanju, povraceni sadrzaj je obicno zuto-zelenkast. Povracanje bele pene najcesce ukazuje na respiratorne probleme. Niste precizirali da li Vas pas kaslje. Obzirom da je vakcinisan, kao mogucnost se namece infektivni laringotraheitis (zarazni kasalj). To je virusno oboljenje, uglavnom benignog karaktera, koji psi u medjusobnom kontaktu lako prenose jedni na druge. Iako je uzrocnik virus, aplikuju se antibiotici, kako bi se sprecila sekundarne bakterijske infekcije, cime se organizmu omogucava da se sam izbori sa virusom. U tom slucaju, sekret iz respiratornih organa se iskasljava u vidu slajma, koji Vas pas ne moze da ispljune, vec ga guta i pokusava da ispovrati. Isto tako, bela pena se moze javiti i kod problema sa zubima, obzirom da se luci veca kolicina pljuvacke, koju pas moze pokusati da ispovraca. 

 

Irma: Da li su Mediflox kapi bezbedne za papige? Koje vitamine da dajem nimfi? Hranim je mešavinom za nimfe i svežim voćem i povrćem. 

 Odgovor: Draga Irma, nema konkretnih podataka o tome da li su Mediflox kapi stetne za papagaje i rastvor se pravi tako sto stavite 12 kapi na 1 litar vode. U pitanju je enrofloksacin (antibiotik), koji nikako ne bi trebalo da dajete svojoj nimfi bez prethodne konsultacije sa svojim veterinarom. Na trzistu su razliciti proizvodjaci vitamina i minerala za papagaje, pri cemu kvalitet uglavnom diktira cenu. Za to bi najbolje bilo da se posavetujete sa odgajivacima.

 

Goran: Naša čileanska veverica je zakačila rep i tu joj je otpala dlaka posle davanja injekcije kojom prilikom je veterinar ranu očistio i sanirao. Da li će ponovo da joj izraste dlaka?

 Odgovor: Dragi Gorane, ne mozete sa sigurnoscu znati da li ce mu izrasti ponovo dlaka na tim mestima, a i ako izraste, sva je sansa da takva dlaka bude bez pigmenta (bela), sto sve zavisi od stepena ostecenja koze i tkiva.

 

Milica: Imam macu staru 2 nedelje. Odvojena je od majke i dajem joj mleko na špric. Koja količina joj je potrebna dnevno?

 Odgovor: Draga Milice, pre svega, nemojte Vasem macetu davati kravlje mleko, jer moze dovesti do dijareje, koja u tom uzrastu moze biti fatalna. U bolje snabdevenim pet shopovima imate zamensko mleko u prahu za macice, a to vazi i za flasice i cucle sa detaljnim uputstvima za pripravljanje i koriscenje. Takodje, ishrana spricom nije najbolje resenje, obzirom da je nastavak za iglu (koji treba da je zamena za majcinu bradavicu) tvrd i Vi ne mozete najbolje proceniti koliko da mu istisnete mleka u usta, pa bi mace moglo da se zagrcne i vraca mleko na usta i nos. Ukoliko ne mozete priustiti mleko za macice, relativno dobro resenje je da sami napravite mleko macke i to tako sto cete uzeti 50 ml kravljeg mleka, 50 ml vode, 1 supenu kasiku slatke pavlake sa 36 % mlecne masti i 1 sveze zumance. Ako nadjete mleko bez laktoze, ne morate ga razredjivati vodom, ali u tom slucaju cete uzeti ukupno 100 ml mleka. Nemojte koristiti dugotrajno mleko, zbog razlicitih aditiva. Mleko treba najpre da prokuvate. Tako pripremljeno macje mleko treba da stavite u frizider (da se ne ukvari) i grejati ga na temperaturu tela svaki put kada ga koristite (otprilike na nekih 38 stepeni). Vrlo je vazno da novo mleko pravite svaki dan, kako ne bi dugo stajalo cak ni u frizideru. Kao izvor vitamina, koji ce mu pojacati apetit (pre svega vitamini B kompleksa), mozete koristiti multivitamin za macke, koji cete davati jednom dnevno kroz mleko, po preporuci proizvodjaca za odredjenu telesnu masu maceta (pise na kutiji) i jednom dnevno cete davati mrvicu probiotika (npr. Liobif ili bilo sta slicno za ljude), jer su to predstavnici crevne mikroflore, koja ce mu omoguciti bolje varenje. Otprilike, mace staro 2 nedelje treba da hranite na svaka 4 sata, a 3. i 4. nedelje na svakih 5 sati (najjednostavnije receno); posle toga, mace vec pocinje samo da jede. Preporuka proizvodjaca mleka za macke je da u 2. nedelji zivota, mace ima 6 obroka (5-10 ml po obroku), u 3. nedelji 5 obroka (10-15 ml po obroku), a u 4. nedelji 5 obroka (15-20 ml po obroku). Nikada mu nempojte davati mleka vise od gornje granice. Treba da znate i to, da mace ne drzite na ledjima dok sisa (kako ne bi aspiriralo mleko) i najbolje bi bilo da bude u prirodnom polozaju (kao kada sisa majku).  I nikada ne stiskate flasicu dok mace sisa, vec ce ono samo da vuce koliko moze. VRLO VAZNO je da, nakon hranjenja, uzmete vaticu ili gazicu natopljenu toplom vodom i blago izmasirate stomacic i genitalnu regiju maceta (to majka radi jezikom), jer mu tako stimulisete praznjenje creva i besike.

 

Kika: Kako mačku da očistim od glista?

 Odgovor: Draga Kika, bez odlaska kod veterinara, ne mozete biti sigurni da su u pitanju gliste. U svakom slucaju, u veterinarskim apotekama imate tablete za izbacivanje crevnih parazita (Drontal, Pratel, Cestal), doziraju se na osnovu telesne mase macke i obavezno morate naglasiti da uzimate tablete za macke.

 

Emin: Imam rota starog tri dana koji ima podignute uši. Šta da radim da se obore?

 Odgovor: Dragi Emine, takav problem se javlja zbog specificnosti hrskavice na bazi uha. Postoji nacin da se to resi, ali to morate raditi u dogovoru sa Vasim veterinarom koji ce pratiti napredovanje spustanja usiju, obzirom da sami mozete pogorsati stvar.

 

Tanja: Da li smem psu davati lek koji koriste ljudi?

 Odgovor: Draga Tanja, nemojte davati lekove za ljude psu bez prethodne konsultacije sa veterinarom. Ne samo da ima lekova za ljude koji su vrlo toksicni za pse, vec su im i doze neprilagodjene organizmu psa. Mozete davati neke antibiotike, ali strogo kontrolisano (ne bez veterinara), analgetike za ljude nikako (kod pasa najcesce izazivaju krvarenja u zelucu), na sedative vrlo razlicito reaguju... Dakle, nista bez saveta veterinara.

 

Voja: Mačak, star dve godine već četvrti dan povraća i odbija hranu. Da li se otrovao i ima li mu spasa?

 Odgovor: Dragi Vojo, u takvim slucajevima nije iskljuceno trovanje. Veliki je broj otrova i otrovnih materija, koje mogu biti uzrok tome (za macke su otrovne neke biljke kao sto su difenbahija, filodendron; ukoliko je u pitanju otrov za glodare, povracace krv isl.). Bilo bi dobro da macka odvedete kod veterinara, radi tacne dijagnoze i blagovremene terapije, obzirom da u pitanju moze biti neko oboljenje, pogotovo ako je macak napolju i nije vakcinisan.

 

Dajana: Imam ženku, mešanca kao i mužjaka, samojeda koji se lepo slažu, ali sada on naskače na nju. Od danas ženka odbija hranu i povratila je. Da li je on nju nekako povredio?

 Odgovor: Draga Dajana, tesko da ju je on povredio, pa da ona zbog toga povraca. Bilo bi dobro je da je odvedete kod veterinara, da se odradi klinicki pregled (da li ima temperaturu, da li su uvecani limfni cvorovi, kako reaguje na palpaciju abdomena u gastricnoj regiji...).

 

Ljilja: Moja 6-ogodišnja ženka pudle se nije nikada parila. Sada je u teranju i kada je odvedem kod mužjaka, neće ništa.

 Odgovor: Draga Ljiljo, kuje iz najrazlicitijih razloga odbijaju muzjaka, a najcesce je u pitanju strah od neceg nepoznatog. Ne znam da li ste probali da je parite u njenom, poznatom okruzenju, ali svakako bi bilo najpametnije da sve vreme budete uz nju i pridrzite je sve vreme dok muzjak ne naskoci i dok se ne ostvari "vezivanje". Najbitnije je da se Vi osecate opustenoi budete odlucni, kako na nju ne biste prenosili nervozu.

 

Nina: Imam trogodišnjeg kunića koji ispod brade ima neku kvržicu. Veterinar je prvo rekao da je apsces, a kasnije da je tumor iako se na snimku to ne vidi. Inače, kunić se normalno ponaša i jede i pije.

 Odgovor: Draga Nina, Nina, nije redak slucaj da se jave benigne izrasline kod kunica, pa bi mozda bilo najpametnije uzeti isecak tkiva za patohistolosku analizu, radi potvrde.

 

Belma: Imam 10-omesečnu ženku zlatnog retrivera koju sam pre dva dana sterilisala. Nije imala do sada teranje. Jedan jajnik joj nije odstranjen jer je bio previsoko. Materica nije odstranjena. Da li može ostati skotna i da li to utiče na broj štenaca?

 Odgovor: Draga Belma, nikako nije uobicajeno da se sterilizacija vrsi bez odstranjivanja materice ili samo jednog jajnika. Vasa kuja ce bez problema ulaziti u teranje i ostati skotna i ako ima samo mali patrljak jednog jajnika, a kamoli citav jajnik. To svakako ne utice na broj stenaca, jer joj je taj jedan jajnik potpuno funkcionalan i u potpunosti preuzima ulogu odstranjenog jajnika. 

 

Mićko: Imam 11-omesečnog mužjaka NLT koji u poslednje vreme slabo jede. Smršao je, a i promenio mu se izgled dlake. Inače je veseo.

 Odgovor: Dragi Mićko, niste rekli nista o tome da li ste primetili kakva mu je stolica. Moguce je da je u pitanju infestacija crevnim parazitima, pa bi bilo dobro da ga "ocistite" ako vec niste. Isto tako, kod muzjaka se cesto desava da prestanu da jedu i da su uznemireni kada je u blizini neka zenka u teranju.

 

Mirko: Mužjak tigrice je dobio proliv. Kako da ga lečim i da li to može da prenese na ženku?

 Odgovor: Dragi Mirko, uzrok dijareje kod tigrica moze biti bas svasta. Jedan od glavnih razloga je infekcija (u tom slucaju, druge tigrice se mogu zaraziti), nagla promena hrane, stres (zbog slabljenja imunoloskog sistema), ishrana bogatija zelenom hranom (to se posebno odnosi na zelenu salatu), pokvarena hrana, trovanje... Vrlo je preporucljivo da Vasu tigricu odnesete kod Vaseg veterinara, koji ce na osnovu klinickog pregleda postaviti dijagnozu i odrediti terapiju.

  

Jula: Šarplanincu starom 4 godine se ućebala dlaka i boli ga kad se raščešljava. Sada se sam češe i tu mu opada dlaka a veći delovi kože su mu pod crvenilom.

 Odgovor: Draga Julo, ucebana dlaka i poddlaka se jako tesko rascesljavaju i na tim mestima je slaba ventilacija koze (koza ne moze da "dise"), pa se ja vlja crvenilo, svrab, pojacano perutanje i bol. Preporucljivo je da ucebanu dlaku osisate, pa bi posle nekog vremena na tom mestu koza trebalo sama da se oporavi, a dlaka blagovremeno da izraste. Ukoliko imate problema da ga osisate, mozete mu staviti korpu (brnjicu) na njusku ili ga mozete odvesti kod veterinara, gde cete to zavrsiti pod sedacijom.

 

Aleksandra: Udomila sam dva tek rodjena mačeta od kojih jedno uginulo odmah. Ovo drugo ima problema sa stolicom koja je tvrda i krvava. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Aleksandra, najpametnije bi bilo da Vase mace odvedete kod veterinara, posto uzrok takvoj simptomatologiji moze biti svasta. Nevakcinisani macici sa ulice mogu se zaraziti razlicitim bolestima, protiv kojih se kucni macici inace stite vakcinom. Njihovo stanje bi prvo trebalo stabilizovati u zdravstvenom smislu, a onda ih tretirati protiv crevnih parazita. Niste konkretizovali koliko je sada to prezivelo mace (oni progledaju sa nekih 15 dana), koliko je stolica ucestala i da li u njoj ima i sluzi pored krvi. Nije iskljuceno i da je Vase mace odreagovalo na pogresnu ishranu, obzirom da kravlje mleko nije adekvatna zamena za majcino mleko. Zbog toga, trebalo bi da ga hranite mlekom za macice, koje mozete kupiti u bolje snabdevenim pet shopovima i koje moze da im predstavlja kompletan obrok sve do 1,5 mesec starosti. Mace do 2 nedelje starosti se hrani na svaka 2-3 sata, sa 3 nedelje na svaka 2-3 sata uz jedno hranjenje nocu, sa 4 nedelje na svaka 3-4 sata uz jedno hranjenje nocu i u sledece 2 nedelje na svaka 4 sata uz postepeno uvodjenje nakvasenog obroka dehidrata za macice. Mleko za macice mu ne dajete na spric, vec na flasicu sa odgovarajucom cuclom za macice. 

 

Dragana: Da li je bolje uztei mužjaka ili ženku zlatnog retrivera?

 Odgovor: Draga Dragana, nema konkretnog odgovora na to pitanje. Morate imati na umu da ce muzjak, kada dostigne polnu zrelost, hteti da ide za zenkama (desava se i da se izgube zbog toga), ali ako cete da ga parite, mozete se dogovoriti da Vam vlasnik zenke da novac za to ili prvobirano stene. Zenke su generalno odanije od muzjaka, ali zahtevnije kada je zdravlje u pitanju. Nije pravilo, ali ako zenku necete da parite, najbolje bi bilo da se odlucite za sterilizaciju, posto zenke koje se nisu stenile najcesce oko 5. godine dobijaju piometru (tzv. gnojnu upalu materice) koja nastaje na hormonalnom nivou, a isto vazi i za tumore mlecne zlezde. Takodje, nesterilisane zenke tokom teranja privlace muzjake, pa morate da racunate i sa tim. Generalno govoreci, zlatni retriveri su psi blage naravi i retko kada su agresivni, vrlo se lako dresiraju i dobro se slazu sa drugim ljudima i zivotinjama.

 

Tanja: Imam tromesečnog patuljastog zeca. Koja mu je količina hrane potrebna dnevno?

 Odgovor: Draga Tanja, na prvom mestu, treba da znate da Vasem kunicu mozete davati neogranicene kolicine sena i do 3 meseca starosti, ono treba da cini 70% dnevne kolicine hrane. Treba i voditi racuna o tome da mu sveza voda uvek bude dostupna. Povrce, voce i zelenis treba da mu uvedete u ishranu posle 5-6 mesi starosti i to nikada mokro ili vlazno. Kada uvodite povrce i zelenis, to treba da radite postepeno, jednu po jednu vrstu. Kada pocnete da uvodite voce, to treba da radite VRLO postepeno i u malim kolicinama (1-2 kockice otprilike velicine 1 kubnog cm), zbog vece kolicine secera. Od povrca, mozete mu davati blitvu (zbog oksalne kiseline samo u malim kolicinama), isto vazi za spanac, brokoli (lisce, dobar za imunitet, ali moze izazvati nadimanje, pa ga treba davati u manjim kolicinama), rotkvica (samo lisce, plod je otrovan), celer (lisce i koren), rukola, cvekla (zbog oksalne kiseline davati vrlo malo, boji urin), persun (lisce i koren), paradajz (samo zreo i to vrlo malo, jer moze izazvati dijareju, stabljika je otrovna), keleraba (samo lisce i to u malim kolicinama, jer dovodi do nadimanja), sargarepa (lisce, a koren sadrzi dosta secera, pa ga davati po malo), kukuruz u malim kolicinama (zeleno i suvo lisce i mlad ili suv kukuruzni klip), krastavac (po malo, u vecim kolicinama izaziva dijareju). Od zelenisa, mozete mu davati maslacak (i lisce i cvet su odlicni i mozete ih davati sveze i suve), mladu psenicu (odlicna je za varenje i mozete je sami posaditi i gajiti u kucnim uslovima), kamilicu, hajducku travu, suvu koprivu, korijander... Od voca, u obzir dolazi banana (dobra za izbacivanje dlaka), dinja (VRLO retko), grozdje (retko, bez kostica i kozice), jabuka (bez kostica (mogu izazvati trovanje), jagoda, kupina, malina (vrlo malo, mladi listovi smeju), sljiva (vrlo retko, bez kostice), pomorandza, mandarina, nektarina (vrlo retko). Nikako mu nemojte davati egzoticno voce. Grancice sa mladim liscem (grab, vrba, jabuka, lesnik, lipa, jasen, javor). Od suvog voca, ananas, banana, brusnica, grozdjice. Kupus, karfiol i kelj u vecim kolicinama mogu izazvati dijareju. Izbegavajte avokado, patlidzan, svezu detelinu (jako je opasna, moze samo kao suva), papaju, krompir. Mahunarke su uvek opasne, jer dovode do nadimanja (pasulj, socivo, boranija, grasak). Izbegavajte i luk u svakom obliku. I nikada mu nemojte davati slatkise (cokoladu, kolace i tome slicno), testeninu i hleb, kao i zelenu salatu (moze da dovede do problema sa bubrezima). 

 

Nina: Hranila sam 6 pasa koji su ostali bez majke. U poslednjih par dana jedan je uginuo, ostali se ne kreću, zatvoreno im je oko i povraćaju belu penu. Koja je bolest u pitanju?

 Odgovor: Draga Nina, ukoliko nisu vakcinisani, stenci su podlozni razlicitim zaraznim bolestima koje mogu dobiti u kontaktu sa drugim nevakcinisanim psima. Jedna od takvih bolesti je i stenecak, koji se primarno manifestuje promenama na disajnim organima. Kada su stencima pluca puna slajma, oni ne mogu da ga ispljunu, vec ga gutaju ili jednostavno iskasljavaju kao belu penu. Oci mogu da budu zatvorene, jer su promene na konjunktivama (veznjacama) povezane sa promenama na disajnim organima. Tesko je postaviti dijagnozu bez klinickog pregleda, pa bi bilo najpametnije da ih odvedete kod veterinara. Bolest je prilicno burna i agresivnog toka, pa bi trebalo odmah poceti sa terapijom, koja ne mora uvek dati rezultate, obzirom da je nespecificna i oslanja se pre svega na jacanje organizma steneta, kako bi se on izborio sa virusom. Ukoliko se sa terapijom ne pocne na vreme, izlecenje je moguce postici, ali sa velikom mogucnoscu ostavljanja posledica (pre svega na nervnom sistemu, kao sto su oduzetost ekstremiteta ili epileptiformni napadi ili na zubalu, kao sto je nedovoljna razvijenost zubne gledji).

 

Skipe: Mom vučjaku je previše izrastao nokat i onemogućava mu normalan hod i pričinjava bol. Šta da radim?

 Odgovor: Dragi Skipe, kandze prerastaju u slucaju da je pas neaktivan ili je aktivan po mekoj podlozi, obzirom da kretanjem po tvrdoj podlozi (kao sto je beton), pas kandze "brusi" i tako ih skracuje. Prerasle kandze mogu predstavljati ozbiljan problem, posto pas zbog bola ne moze normalno da se oslanja na tu sapu i tako opterecuje preostale sape, koje nisu bolne ili se oslanja na dosaplje, sto povecava rizik od nastanka problema sa zglobovima i ligamentima, a zbog poremecene statike, ukoliko to dugo traje, moze da se odrazi i na stanje kicmenog stuba. Kandze se skracuju specijalnim makazama za velike pse. Posto kandza ima zivi i nezivi deo, tom prilikom treba dobro da se vodi racuna da se ne povredi zivi deo kandze, posto je jako bogat nervnim zavrsecima i krvnim sudovima, pa se u tim situacijama javlja jak bol i relativno obimno krvarenje. Kako kandza raste, tako raste i njen zivi deo i, ukoliko je on izrastao vec toliko da ne moze da se skrati dovoljno da Vas pas normalno hoda, potrebna je manja hirurska intervencija, kojom bi se ovakav problem resio. Nemojte cekati da kandza sama otpadne, jer tada za neke stvari moze vec biti kasno.

 

Tamara: Kako da moj pas ima meku i zdravu dlaku?

 Odgovor: Draga Tamara, postoje razne vrste suve hrane bogate razlicitim masnim kiselinama, koje u izvesnoj meri pomazu u tome da pas ima meku, zdravu i sjajnu dlaku. Pored toga, potrebno je da Vaseg psa redovno cetkate, kako biste mehanickim putem odstranili necistoce i mrtvu dlaku i poddlaku (ukoliko je ima). Vi svog psa mozete i kupati, ali gledajte da to ne bude cesto. Imate na trzistu veliki broj razlicitih sampona koje mozete koristiti za to. Na kvalitet dlake utice i eventualno prisustvo crevnih parazita, koji organizmu oduzimaju hranljive materije (kako sopstvenom ishranom, tako i potencirajuci losu resoprpciju u crevima), pa je neophodno i da Vaseg psa redovno "cistite".

 

Božana: Jare staro mesec dana ima bol u nogama. Ne može da stoji. Prvo ga je bolela jedna noga i ona je sada manja od ostalih, a sada mu je jedna noga preduga i kriva.

 Odgovor: Draga Božana, moguce je da Vase jare ima rahitis. Ovo bi bilo najbolje da potvrdi Vas veterinar. Nije iskljuceno i da je u pitanju neka genetska mana.

 

Željko: Imam ženku labradora staru 2,5 godina i ne znam da li smem da je parim jer ima izmedju 36 i 40 kg.

 Odgovor: Dragi Željko, ukoliko Vasa kuja ima 36 kg, to nije neki veci problem, posto kuje labradora treba da imaju najvise 32 kg. Ukoliko ima 40 kg, trudnoca bi mogla da predstavlja problem, pre svega zbog opterecenja zglobova i kicme, tim pre sto labradori mogu da nose veci broj stenadi. Najpametnije bi bilo da primenite neku restriktivnu dijetu, kako biste bili potpuno opusteni i spremni.

 

Kemo: Imam ženku pekinezera staru 7 godina. Već par dana pojačano bali, slabo jede, a donja usna joj je spuštenija nego pre. Možete li mi pomoći, a da je ne vodim veterinaru?

 Odgovor: Dragi Kemo, nije redak slucaj da se kod pekinezera desi mozdani udar. Ukoliko je to slucaj, verovatno je u pitanju blaza varijanta, pa ne bi trebalo da bude problem da se posledice otklone. Svakako morate znati da najedkvatnije resenje JESTE odlazak kod veterinara, posto je tesko postaviti dijagnozu bez klinickog pregleda, a i radi preduzimanja adekvatne terapije.

 

Lazar: Imam štene staro tri meseca. Leva noga mu drhti i kriva mu je. Zašto i šta da radim?

 Odgovor: Dragi Lazare, to su znaci koji skoro nedvosmisleno ukazuju na rahitis. Najbolje bi bilo da ga odvedete kod Vaseg veterinara kako biste u potpunosti bili sigurni. Treba da znate i to, da se ovakvo stanje relativno lako ispravlja odgovarajucom terapijom tabletama kalcijuma.

 

Danica: Šta znači kad maca ne jede i drhti?

 Odgovor: Draga Danice, odbijanje hrane i drhtanje najcesce znaci da macka ima temperaturu ili se otrovala. Stanje je urgentno i najbolje bi bilo da je odvedete sto pre kod Vaseg veterinara.

 

Igor: Imam nemačkog ovčara starog 5 meseci. Hranim ga granulama i imao je problem sa koprofagijom. To smo rešili suplementom, ali kada podrigne ima užasan zadah slično izmetu ili gasovima. Šta da radim?

 Odgovor: Dragi Igore, moguce je da Vas pas jede izmet kada Vi to ne vidite, a problem moze biti i u zadrzavanju ostataka hrane u dzepovima oko zuba, sto se ne bi moglo iskljuciti, obzirom da je Vas pas u fazi menjanja zuba. Uzrok nastanka zadaha iz usta moze biti i gastritis (zapaljenje zeluca), mada je za ovo mala mogucnost, obzirom da je u pitanju stene (ali nije potpuno iskljucena). Neprijatan zadah moze poticati i od hrane kojom ga hranite. U svakom slucaju, u pet shopovima mozete kupiti sprej protiv zadaha, a postoje i gelovi za skidanje zubnih naslaga koji pomazu i kod upale desni (sto je sigurno slucaj sa stencima koji menjaju zube).

 

Adriana: Imam macu za koju je veterinar procenio da ima 5-6 meseci. Zakasnila sam sa sterilizacijom i ona je sada skotna. Veterinar ne veruje da će održati graviditet jer je mlada. Šta mogu da očekujem*

 Odgovor: Draga Adriana, procena starosti mladih macaka je uvek teska, tako da se svakom veterinaru moze desiti da pogresi za koji dan, sto nije mala stvar kada je u pitanju termin prvog teranja. Nije iskljuceno da je Vasa macka usla u teranje i tako rano, ali mogucnost da se tako nesto desi nije velika. Moguce je da je ona i bila zrela za parenje, mada se obicno preporucuje da se prvo teranje preskoci, sto je skoro nemoguce ako macka ne zivi iskljucivo u kuci. Posto po Vasem opisu deluje kao da je trudnoca poodmakla, jedna od mera moze biti sterilizacija sa abortusom. To bi trebalo najbolje Vas veterinar da proceni.

 

Teodora: Imam ženku rota koja se koti drugi put i oba puta jede svoje mlade. Šta da radim sa njom?

 Odgovor: Draga Teodora, takav problem je najcesce psiholoske prirode. Isto tako, kuja moze da ubije stenad, ukoliko imaju neki defekt, a koji mi ne primecujemo (npr. genetski poremecaji nakon parenja u srodstvu, koji se ne manifestuju odmah, ali prave problem kasnije u zivotu). Ipak, tesko da takav slucaj moze da opravda ubijanje sve stenadi u oba legla. Ali, za svaku pohvalu je to sto ste pokusali dva puta. Ako to bas zelite, imate opciju da je odvajate od stenadi nakon podoja i da se Vi skoro iskljucivo brinete o njima. U tom slucaju, treba da znate da je kolostrum (prvo mleko) najvaznije u pocetnoj ishrani stenadi, jer preko njega dobijaju neophodna antitela koja ucestvuju u formiranju njihovog imuniteta na pocetku zivota. Kolostrum sadrzi i magnezijum-sulfat, koji omogucava izbacivanje mekonijuma (prvog izmeta stenadi, koji se formira jos u materici). To je sve jako bitno citavih nedelju dana posle porodjaja. Ostalo je sve predmet brige o stencima. 

 

Nevena: Imam maltezera starog 6 nedelja kome dajem Royal granule za taj uzrast. Koju količinu treba da mu dam za ceo dan?

 Odgovor: Draga Nevena, kolicina granula koje dajete Vasem stenetu varira u zavisnosti od proizvodjaca. Na pakovanju koje kupujete uvek pise kolika kolicina se preporucuje za psa odredjenog uzrasta.

 

Goca: Da li u ishrani mog psa mogu da mešem dve vrste granulirane hrane za pse?

 Odgovor: Draga Goco, mozete kombinovati granule, ali bi Vam bilo uputnije da se opredelite za jednu hranu, koja ce podmirivati sve njegove potrebe. Bitno je da ne mesate hranu za razlicite starosne i kondicione kategorije, posto svaka ima razlicite metabolicke potrebe. 

 

Nataša: Imam škotskog ovčara starog 9 godina. Poslednjih mesec dana ne može da okrene vrat i povremeno ide u krug i gubi orijentaciju.

 Odgovor: Draga Nataša, simptomi kod Vaseg psa u prilicnoj meri ukazuju na upalu srednjeg uha. Bilo bi vrlo pametno da ga odvedete kod Vaseg veterinara. Srednje uho je samo na korak od prosirenja upale na unutrasnje uho i centralni nervni sistem, pa je stanje prilicno ozbiljno.

 

Dragan: Imam osmogodišnju ženku nemačkog ovčara koja u poslednje pola godine dana grize rep. Zašto?

 Odgovor: Dragi Dragane, niste precizirali da li Vas pas grize rep ili ga juri (vrteci se u krug). Ukoliko ga juri, to je stvar psihologije i u terapiji se mogu koristiti neki sedativi i anksiolitici, ali ona cesto ne mora da da rezultate. Ukoliko grize rep kako bi se cesala, razlog je najcesce upala paraanalnih zlezda (kada su pod upalom, njihov sdrzaj se u samoj zlezdi razgradjuje i produkti se resorbuju u kozu, sto izaziva svrab, najcesce na repu i oko njega) ili infestacija buvama (kao alergijska manifestacija na pljuvacku buva). U tim slucajevima, zbog cesanja, pas na tom mestu gubi dlaku. Ako Vas pas na tom mestu ima otok, moguce je da je u pitanju i hematom (ukoliko jako mase repom i udara u okolne predmete, moze doci do povrede krvnog suda na tom mestu bez narusavanja kontinuiteta koze sto se relativno lako resava manjom hirurskom intervencijom u lokalnoj anesteziji).

 

Ana: Imam štene haskija, staro dva i po meseca. Kad se igramo sa njim, on nam gricka ruku svojim oštrim zubićima. Da li da ga odučimo od toga jer bi, kad poraste mogao da nas povredi?

 Odgovor: Draga Ana, jako je slatko kada se igrate sa stenetom i ono Vas gricka, ali treba da imate na umu da je to period kada stenci u igri, spontano uspostavljaju hijerarhiju. Psi su zivotinje copora, a neke rase (kao sto je haski) spadaju u grupu tzv. primitivnih rasa, ciji su bazicni, predacki instinkti vrlo jaki u karakteru. Haskiji su vrlo pametni, snalazljivi i vrlo svojeglavi psi, pa im se Vi morate nametnuti kao vodja copora.  Zato bi i bilo dobro, kao sto vec i sami znate, da mu ne dozvoljavate da Vas gricka i da za to ima svoje igracke. 

 

Nikola: Da li se džek rasel terijer šiša?

 Odgovor: Dragi Nikola, Dzek Rasel terijeri se ne šišaju. Postoje dve varijante ove rase (kratkodlaki i ostrodlaki) i dlaka im se odrzava onako kako se odrzava dlaka svih pasa sa kratkom ili ostrom dlakom, ali šišanja nema.

 

Tatjana: Moj tromesečni hrčak je povredio šapu koja je sada ozdravila. Uprkos tome, kad pokušam da ga uzmem u ruku, on se okrene na ledja. Zašto?

 Odgovor: Draga Tatjana, niste precizirali kako izgleda to prevrtanje na ledja i kakva je bila ta povreda. Pitanje je u kojoj meri se on sada oslanja na tu nogu, pogotovo ukoliko je imao povredu neke od kostiju na toj nozi. Cak i ako je imao povredu samo mekog tkiva, postoji mogucnost da su mikroorganizmi iz podloge prodrli u ranu, sto je za posledicu moglo da ima lokalni osteomijelitis (upalu kostane srzi). Isto tako, povreda je mogla da bude i na nivou zgloba, ligamenata ili tetiva, sto bi sve moglo da dovede do povecane osetljivosti ekstremiteta nesto kasnije.

 

Irma: Moja dvanaestogodišnja nimfa je danas počela naglo da kija i da izbacuje sluz na nosnice i kljun. Šta je u pitanju?

 Odgovor: Draga Irma, Vas papagaj je u lepim godinama, sto sobom nosi i povecanu osetljivost organizma, pre svega disajnih organa. Tome je mogla da bude uzrok i promaja ili prehlada nakon kupanja. Takodje, Vi najbolje znate cime je hranite i cime voli da se igra, ali bi problem mogao da nastane i ukoliko joj je u grlo zapalo neko strano telo, pogotovo ukoliko je ostro. Bilo bi najbolje da to Vas veterinar utvrdi na osnovu klinickog pregleda.

 

Danijel: Da li će zec da umre ako bude u kontaktu sa mačkom?

 Odgovor: Dragi Danijele, nema razloga za strah, ukoliko su i zec i macka zdravi. Istina je da ima nekoliko bolesti zajednickih i zecevima i mackama, kao sto su tularemija (tesko oboljenje, od koga oboljevaju i ljudi), heilecieloza (ektoparazit slican vasima) i neka kozna, gljivicna oboljenja (oboljevaju i ljudi). Ako planirate da spojite macku i zeca u zajednickom zivotnom prostoru, najbolje bi bilo da ih najpre odvedete kod Vaseg veterinara na pregled.

 

Jovana: Imam mešanca, ženku staru godinu dana. Upravo je preležala mačju kugu. Da li će biti nekih posledica i kako da je hranim?

 Odgovor: Draga Jovana, ukoliko je terapija preduzeta na vreme, velika je sansa da Vas pas nece imati nikakve posledice kasnije u zivotu. Patogeneza ovog oboljenja je slozena, ali treba da znate da u kasnijem stadijumu bolesti, virus prodire u centralni nervni sistem, sto nakon izlecenja moze ostaviti posledice (najcesce u vidu otezanog kretanja i progresivnog je karaktera). U vezi sa detaljima oko ishrane, treba da se posavetujete sa svojim veterinarom, jer on zna tacno u kakvom je stanju Vas pas. To svakako mora da bude lako svarljiva, posna hrana, posto virus napada i epitel creva, pa se javlja teska dijareja (sto ste sigurno primetili tokom bolesti). 

 

Strahinja: Mislim da moja kuja traži mužjaka, ali ja nisam primetio krvarenje. Sem toga, kako da pas ima mekšu dlaku?

 Odgovor: Dragi Strahinja, treba da znate da su kuje diestricne zivotinje (imaju teranje na svakih 6 meseci, otprilike), pa na osnovu toga mozete relativno lako zakljuciti kada treba da bude sledece teranje, mada taj interval moze biti i nesto kraci i nesto duzi. Kuje prvi put ulaze u teranje negde posle 7 meseci starosti, mada rotvajlerke i kasnije, sve do 1. godine. Krvarenje moze biti vrlo diskretno, a moguce je i da Vasa kuja polize krv koja kapne ili se lize u predelu genitalija (u tom slucaju, dlaka oko vagine moze biti nesto tamnija). Postoji i relativno nepouzdan test, a to je da svoju kuju ceskate po krsnom delu kicme, iznad repa. Ukoliko ona ne leze, nego ostaje da stoji i namesta se kao za muzjaka, to moze biti znak da je spremna za parenje. Da je kuja spremna za parenje, mozete decidno utvrditi samo analizom krvi ili pregledom vaginalnog brisa. Sto se tice kvaliteta dlake, moguce je da Vas pas jednostavno ima grublju dlaku i to cete tesko promeniti. Treba da znate da postoje i razne vrste suve hrane, koje se koriste za poboljsanje kvaliteta dlake ili joj povremeno mozete staviti supenu kasiku suncokretovog ulja u obrok (nemojte preterivati sa tim).

 

Marjan: Udomio sam štene staro par dana. Kako da ga hranim i kako da mu pomognem?

 Odgovor: Dragi Marjane, stenad je slepa do 2. nedelje zivota, pa bi to mogao da am bude dobar orjentir u odredjivanju priblizne starosti, za sada. U tom periodu, stenad se hrani iskljucivo majcinim mlekom, pa Vam preporucujem da u bolje snabdevenim pet shopovima uzmete mleko pripravljeno po formuli za ishranu stenadi, buduci da je kravlje mleko poprilicno drugacijeg sastava i moze im izazvati stomacne probleme i proliv. Ako ne mozete da priustite to, cak je jedna od RELATIVNO dobrih zamena kozje mleko. Spric nije dobra opcija za hranjenje, buduci da sami istiskujete mleko i stene se vrlo lako zagrcne i mleko mu izlazi i na nos. Cak ni klasicna cucla nije dobro resenje, jer ima jednu vecu rupu, a i stenci ne mogu da je uhvate kao majcinu bradavicu, obzirom da bradavica kuja ima 6 do 8 rupica. U boljim pet shopovima imate i flasice i cucle za stence. Stenci tog uzrasta bi trebalo da konzumiraju oko 10 ml mleka na svaka 2 do 3 sata. Izmedju obroka, oni skoro samo i spavaju i uglavnom ce se buditi samo da bi jeli. U tom periodu, nije im razvijen refleks praznjenja besike i creva, pa posle hranjenja treba da uzmete neku cistu krpicu malo navlazenu vodom i da im polako masirate stomak i deo oko genitalija i anusa, kako biste imitirali ponasanje majke. Kako stene raste, povecava se i kolicina mleka, a obroci se proredjuju.

 

Radica: Da li se smeju kupati i prašiti skotne kuje maltezera?

 Odgovor: Draga Radice, nije preporucljivo pse kupati cesto, pa bi bilo dobro malo se strpiti i tokom trudnoce. Ako se bas zaprljaju, a trebalo bi paziti da se to ne desava, dobro je obrisite vlaznim peskirom i osusite suvim. Zastita od buva i krpelja dolazi u obzir, ali se preporucuju ogrlice impregnirane prirodnim, biljnim sredstvima.

 

Elma: Mačka koju sam pronašla ima zadnji deo tela opušten. Slabo reaguje i kada joj se podigne glava a u ležećem položaju je vršila nuždu. Na kraju se ukočila i uginula. Šta bi to moglo biti?

 Odgovor: Draga Elma, tesko je jednostavno odgovoriti na takvo pitanje bez klinickog pregleda i dodatnih analiza. Ako je nesrecna macka imala oduzet zadnji deo tela, moglo je da se desi da ju je udario auto ili je dobila ozbiljan udarac, mogla je i da padne sa neke vece visine i moguce je da se odvukla do Vaseg podruma. Isto tako, postoji citav niz otrova koje je mogla da konzumira, izmedju ostalih i otrov za glodare, koji ljudi postavljaju po svojim podrumima. Princip delovanja tih otrova je sprecavanje koagulacije, tako da zivotinja umire sto od unutrasnjeg, sto od spoljasnjeg krvarenja.

 

Jovica: Dobio sam štene bretona staro mesec-dva koje nije čišćeno ni vakcinisano. Kako da postupim prema njemu i kako da ga hranim?

 Odgovor: Dragi Jovice, stenad se vakcinise najranije sa 6 nedelja starosti, mada mnogi veterinari preporucuju da to bude neka 8. nedelja. Program vakcinacije zavisi od vakcina koje Vas odabrani veterinar koristi, ali najcesce je to petovalentna vakcina protiv stenecaka, pseceg hepatitisa, parvovirusa (tzv. macje kuge), parainfluence i nekoliko serotipova leptospira. Nemojte se iznenaditi ukoliko stene tog dana dobije blazu temperaturicu (kao i deca), obzirom da vakcina sadrzi nekoliko antigena i organizam prirodno reaguje. Revakcinacija se vrsi mesec dana od primarne vakcinacije, radi stvaranja solidnijeg imuniteta. Otprilike, posle nedelju dana od revakcine, stene moze da pocne da izlazi napolje i druzi se sa drugim psima. Moguce je dati i trecu vakcinu (tzv. busterizacija), ali to zavisi od preporuke Vaseg izabranog veterinara. Pozeljno je da se vakcinacija protiv ovih zaraznih bolesti vrsi svake sledece godine jednom godisnje. Pre primarne vakcinacije, potrebno je izvrsiti dehelmintizaciju (ciscenje od crevnih parazita), koji dospevaju u organizam steneta preko mleka majke. Posto sredstva za ciscenje od parazita pojacavaju peristaltiku, kako bi se paraziti izbacili, moguce je da stene ima malo redju stolicu. Vrlo je bitno pratiti da li u stolici ima parazita, posto se u tom slucaju tretman ponavlja za dve nedelje. Najranije sa 4 meseca starosti, vrsi se vakcinacija protiv besnila i cipovanje steneta (obavezani ste zakonom) i podaci o samom psu i vlasniku se unose u bazu podataka. Vakcinacija protiv besnila se vrsi jednom godisnje, a ako planirate da svog psa vodite u lov, na 6 meseci. Sto se tice ishrane, postoje razlicite vrste hrane za stence, u kojima su na optimalan nacin izbalansirane hranljive materije za pravilan rast i razvoj stenadi. Obzirom da je u pitanju suva hrana, potrebno je da stene ima uvek dostupnu svezu vodu. Bitno je i da se posavetujete sa izabranim veterinarom u vezi sa davanjem kalcijuma, posto ce on utvrditi eventualno postojanje rahiticnih promena. Razlog sto je Vase stene sitno, mozda lezi u tome sto je inficirano crevnim parazitima (glistama), koji mu oduzimaju hranljive materije iz digestivnog trakta i onemogucavaju pravilan rast i razvoj.

 

Nikola: Moja ženka pitbula se okotila pre 30 dana. Oko očiju joj se pojavilo crvenilo i to je svrbi i povremeno gnoji. Šta da radim?

 Odgovor: Dragi Nikola, tesko je postaviti dijagnozu bez klinickog pregleda zivotinje. Ukoliko se gnoj javlja u uglovima ociju, najverovatnije je u pitanju konjunktivitis. Ukoliko se crvenilo i svrab javljaju oko ociju, moguce je da je u pitanju suga. U svakom slucaju, bitno je da Vas veterinar pregleda i stence. Postoje i neke bolesti sa promenama oko ociju, koje se kod nas redje javljaju (lajsmanioza, koju ste mogli dobiti ukoliko ste sa njom u skorije vreme putovali za Crnu Goru), a moze biti i demodikoza (nije redak slucaj da se javlja u periodu trudnoce, porodjaja i dojenja, posto je imunoloski sistem kuje u tom periodu oslabljen, a smatra se da ima i naslednu osnovu, a neke rase su predisponirane, sto vazi i za pitove).

 

Lazar: Da li mogu spojiti nimfu i tigricu?

 Odgovor: Dragi Lazare, moguce je spojiti nimfu i tigricu, ali medjusobna reakcija je vrlo individualna. Preporucujem Vam da ih spojite i posmatrate neko vreme kako reaguju jedno na drugo. Moguce je i da ih navikavate na medjusobni kontakt tako sto cete ih pustati da zajedno lete, hraniti ih zajedno ili bar pribliziti kaveze u kojima ce biti odvojeni.

 

Biljana: Mačka koja dolazi u moje dvorište najverovatnije ima šugu kao i pre dve godine. Tada je lečena injekcijama. Da li bi sada lokalna terapija pomogla?

 Odgovor: Draga Biljana, postoji i lokalna terapija za sugu, pri cemu se zivotinje kupaju i to relativno dugo traje. Obzirom da maca ne zivi u kuci, pitanje je koliko je takav tretman dobro resenje. Vas veterinar je dobro prosudio i odlucio se za injekcionu terapiju

 

Filip: Ako bih stavio dva mužjaka čileanske veverice u isti kavez, da li bi došlo do tuče?

 Odgovor: Dragi Filipe, to je pre pitanje za odgajivaca nego za veterinara. Ukoliko ste videli kod odgajivaca, kod koga ste i uzeli Vaseg prvog degua, da u kavezu drzi vise muzjaka, podrazumeva se da to mozete da uradite i Vi. Ako odgajivac ne ume da Vam da odgovor na to pitanje, mozete da ih stavite zajedno u kavez i posmatrate kako ce reagovati jedan na drugog. Mozete ih i navikavati na medjusobni kontakt tako sto cete ih zajedno hraniti, zajedno drzati u krilu ili bar pribliziti kaveze u kojima cete ih drzati zasebno..

 

Marija: Mom kuniću je na sredini ledja izašla crvena bubuljica i on se oko nje skroz očupao još pre nego što je ona izašla. Šta je to i da li je opasno?

 Odgovor: Draga Marija, moguce je da je u pitanju gljivicna infekcija ili suga. Kunici su prilicno osetljive zivotinje i preporucujem Vam da se javite svom veterinaru radi tacne dijagnoze i terapije.

 

Milan: Imam ženku rota staru 8 meseci. Iznad repa je raščešala ranu koja se širi. Šta da uradim?

 Odgovor: Dragi Milane, terapija Vase kuje zavisi od toga kako je rana nastala, koliko je duboka, koliko dugo proces traje... To je neophodno da proceni veterinar, koji ce je pregledati. Predlazem Vam da nista ne radite sami, jer ako je rana duboka, moze se spontano sama zatvoriti i izazvati poprilicne probleme. Isto tako, moguce je i da je u pitanju upala paraanalnih zlezda, ciji se izvodni kanali nalaze u zadnjem delu creva (rektum, u blizini anusa), sto cesto moze izazvati svrab u tom predelu. Takodje, slicne simptome izaziva i infestacija buvama

 

Dušan: Od pre nedelju dana moj pas odbija da jede. Neće da otvori vilicu kada pokušam da ga nahranim i samo pije vodu i teško hoda. Molim za pomoć.

 Odgovor: Dragi Dušane, ukoliko nisu izuzetno probirljivi, psi nece odbijati hranu ako su zdravi. Povecan unos vode je najcesce znak visoke temperature, a razlozi su najrazlicitiji. Bitno je da se prisetite da li ste na psu u skorije vreme nasli nekog krpelja (niste ni morali da ga vidite, mogao je da se napije krvi koliko mu je potrebno i da se otkaci pre nego sto ste ga primetili). Za to vreme, mogao je da prenese Vasem psu babeziozu (krpeljsku groznicu). U tom slucaju, javlja se visoka temperatura, pas odbija hranu, u tezim slucajevima se javlja zutica (uzrocnik se nalazi u eritrocitima, razgradjuje ih, a oslobodjeni hemoglobin se razgradjuje u jetri, gde se pojacano stvaraju zucne boje). Javlja se slabost i cesto je urin promenjene boje (u zavisnosti od stadijuma bolesti, moze biti nesto tamniji pa sve do boje piva). Ako niste videli koje mu je boje urin, mozete pogledati da li je boja oko koze preko penisa izmenjena (tamnija). Treba da imate na umu i to da ni jedna zastita od krpelja nije stoprocentna. Stvar je urgentna i treba da odvedete psa kod svog veterinara jos danas, posto to traje vec nedelju dana

 

Olja: Dobila sam ženku labradora staru 13 meseci. Nismo je vodili na parenje, ali smo primetili da joj je stomak uvećan i da su joj bradavice iskočile. Da li je trudna ili je nešto drugo u pitanju?

 Odgovor: Draga Olja, generalno govoreci, to jesu znaci trudnoce. Nemojte grubo, ali proverite i da li iz dojki izlazi mleko (to je znak koji se javlja 1 do 2 dana pre porodjaja). Takodje, kuja je i nervoznija i pocinje da skuplja igrackice koje voli po kuci i zavlaci se na skrovitija mesta (to je instinkt pravljenja gnezda). Naravno, najbolje bi bilo da odete kod svog izabranog veterinara, kako bi se utvrdilo pravo stanje stvari.

 

Izabela: Imam petomesečnog vakcinisanog mešanca koji jede istu hranu kao naš drugi pas (labrador), ali je jako mršav. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Izabela, pre svega, proverite da li mu Vaš labrador otima hranu. Mi preporučujemo da koristite granuliranu hranu namenjenu odgovarajućem uzrastu psa o u predvidjenoj količini. Ta hrana je izbalansirana tako da psu omogućuje pravilan rast i razvoj. 

 

Nikolina: Zanima me zašto se stvara crvenilo oko očiju maltezera jer planiram nabavku jednog i kako se to leči.

 Odgovor: Draga Nikolina, kao i svim psima, i maltezerima se stvaraju krmelji i suze im oči. Kod njih je to vidljivije zbog bele dlake. Oko možete čistiti vatom natopljenom u fiziološki rastvor, ali ćete veći uspeh imati ako koristite specijalna sredstva baš za tu namenu koje možete nabaviti u opremljenijim pet shop-ovima.

 

Petar Perić: Imam labradorku staru 3 godine i od juče je prestala da jede i počela da kašlje. Šta je problem?

 Odgovor: Dragi Petre, nejverovatnije je u pitanju upala tonzila. Savetujemo da je pregleda veterinar koji će joj dati antibiotsku terapiju nakon čega možete očekivati brz oporavak.

 

Selena: Imam ženku maltezera od godinu dana starosti koju poslednja dva dana jako svrbi dupence. Štab da radim?

 Odgovor: Draga Selena, možda su u pitanju paraziti, a moguće je i da je došlo do upale analnih žlezda. Odvedite je kod veterinara na pregled.

 

Marko: Kupio sam retrivera koji neprijatno miriše. Kako da to otklonim?

 Odgovor: Dragi Marko, okupajte ga šamponom za pse. Kako je sada hladno vreme, najbolje je da to uradite posle večernje šetnje.

 

Bojan: Da li vi odgovarate samo na jednostavna pitanja na koja i mi znamo odgovore ili čovek može da se osloni na vaš odgovor i kad je pitanje komplikovanije?

 Odgovor: Dragi Bojane, mi se trudimo da damo odgovor na svako pitanje na koje je odgovor preko interneta moguć. U mnogim slučajevima, pravi odgovor se može dati tek nakon izvršenog pregleda i uradjenih analiza ili snimanja. Pitanja ne delimo na laka i  komplikovana jer, čim ih neko postavi, to je znak da ima problem i da ne zna odgovor. Drago nam je da Vi posedujete znanja iz ove oblasti i da su Vam mnoga pitanja laka i na njih imate odogovor. Nadamo se da ćemo jednog dana možda biti i kolege. 

 

Ivan: Imam mužjaka staforda koji ima malo krivu kičmu. Da li to može da se ispravi?

 Odgovor: Dragi Ivane, verovatno je u pitanju urodjeni deformitet, a ne stečeni. Niste nam naveli nikakve detalje i teško nam je da Vam damo adekvatan odgovor. Ukoliko Vašem psu taj deformitet ne parvi teškoće u kretanju i ne izaziva bolove, tada ga i dalje volite i negujte i budite pažljivi i nežni. Ukoliko on ipak ima tegoba, postoji mogućnost operativnog zahvata, ali tek nakon snimanja i pregleda se može dati pravi sud.

 

Kaća i Anja: Imamo ženkicu ši sua staru 3 meseca koja vrši nuždu po kući gde stigne i grize nam patike.

 Odgovor: Drage Kaća i Anja, sada je pravo vreme da je vaspitate. Ukoliko ste obavile čišćenje od parazita i vakcinisanje, češće je izvodite u šetnju. Isto tako, pohvalite je kada nuždu vrši na pravom mestu, ali i kaznite kada to uradi gde ne sme. Isto važi i za griženje obuće.

 

Slaviša: Dalmatinac naglo mršavi i ima proliv. Date su mu tablete protiv parazita i opet nastavlja sa mršavljenjem. Jede normalno, čak i previše.

 Odgovor: Dragi Slaviša, očigledno je da uzroke treba pronaći u nečemu drugom. Pre svega, treba obaviti potrebne analize, a po potrebi načiniti i ultrazvučni pregled abdomena kako bi se ustanovio pravi razlog. Sem toga, niste naveli čime psa hranite. Pomenuli ste samo količinu, ali ne i sastav hrane.

 

Ceca: Imam samijeda starog skoro 3 meseca kome sam promenila proizvodjača granula kojima ga hranim i sad ima proliv, malo povraća i odbija da ih jede. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Cecao, pas ume da odreaguje na svaku promenu hrane. Ukoliko je to kod Vas slučaj, vratite mu stari način ishrane. No, u pitanju mođže biti i neko oboljenje digestivnog traktra koje daje simptome koje ste pomenuli. Stavite psa par dana na dijetu sa kuvanim pilećim belim mesom i pirinčanom vodicom nakon čega ga postepeno vratite na normalan režim ishrane. Ukoliko se situacija ne popravi, odvedite ga na pregled.

 

Mirko: Moj pas je u igri sa drugim psom povredio oko koje mu je sada promenilo boju i slabo ga otvara. Kako da ga izlečim?

 Odgovor: Dragi Mirko, jedini način je da ga odvedete kod veterinara koji će ga pregledati i ustanoviti karakter i težinu povrede i preduzeti odgovarajuće korake u lečenju.

 

Ranko: Imam nemačkog ovčara starog 3 meseca koji još nije podigao uši. Da li je to zato što sam ga par puta kvrcnuo po njima?

 Odgovor: Dragi Ranko, Vaš pas tek treba da podigne uši. Taj proces počinje od mesec i po dana starosti i može potrajati do šestog, a u nekim slučajevima i do devetog meseca.

 

Anonimni: Da li vlasnik sme da kupa papagaja?

 Odgovor: Poštovani, higijena je od velike važnosti kod papagaja. Najbolje je da da mu u kavez ubacite kadicu kako bi se on sam okupao. Ukoliko baš insistirate da to Vi učinite, radite to polako kako se on ne bi uplašio pokušavajući da simulirete kišu. Činite to pažljivo u uslovima u kojima on ne može da poleti jer će mu krila biti mokra i mogao bi da se povredi.

 

Katarina: Imam zeca koji ima neki otok na uvetu koje držo spušteno. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Katarina, odvedite ga na pregled bez koga se ne može postaviti nikakva dijagnoza.

 

Ana: Imam labradora i do sada nije imao problem sa hranom. Dajemo mu i tvrdu kosku koju obožava, ali nakon nekoliko sati kuca ima problem i kašlje kao da je prehladjena. Ne može da jede drugu hranu, a u predelu vrata se oseća kao neki hematom. Pomozite mi.

 Odgovor: Draga Ana, na osnovu Vašeg pisma smo pretpostavili da ste mu i ovog puta dali kosku i da je nakon toga počeo da kašlje. Postoji mogućnost da se deo koske zaglavio i da mu pravi smetnje. Bez pregleda, to se ne može sa sigurnošću tvrditi. Dakle, odvedite psa kod veterinara koji će ustanoviti šta je problem i preduzeti odgovarajuće korake.

 

Katarina: Imam štene jazavičara i interesuje me da li mu je zaista potrebna odeća kada je vreme hladno?

 Odgovor: Draga Katarina, do pre nekog vremena, nikome nije padalo na pamet da oblači pse. Sada je to svakodnevna pojava. Neko to radi iz mode, a neko iz prevelike brige. Usled toga, kao i usled činjenice da su psi sada uglavnom u toplim stanovima i kućama ili boksovima sa grejanjem, i genetika je odradila svoje i sadašnji psi su manje otporni na spoljašnje uslove nego nekada. Stoga, sami morate proceniti da li je Vaš pas osetljiviji na hladnoću ili nije i shodno tome ga oblačiti ili ne.

 

Haris: Imam štene rota staro 3 meseca i veoma se boji ljudi. Zašto?

 Odgovor: Dragi Harise, možda je Vaše štene doživelo neku neprijatnost, a možda je samo po sebi usled genetike plašljivo. Predlažemo da mu poklonite mnogo ljubavi i nežnosti i da ga socijalizujete u smislu postepenog upoznavanja sa drugim ljudima koji će takodje da ga vole, maze i budu nežni prema njemu, bez naglih pokreta i glasnih zvukova. Tako ćete povratiti poverenje psa u ljude. U suprotnom, može se desiti da, kad poraste, usled straha, Vaš rot postane agresivan.

 

Stevo: Imam ženku samojeda. Koliko dana nosi štence?

 Odgovor: Dragi Stevo, graviditet kod pasa traje 58-63 dana.

 

Rade: Nabavio sam cane corso pre 15 dana i okucila se pre 7 dana. Kada će opet moći da se pari?

 Odgovor: Dragi Rade, zdrave ženke dobijaju teranje dva puta godišnje. Graviditet traje oko 2 meseca. Verujemo da ćete na osnovu ovih informacija uspeti da dodjete do odgovora.

 

Danijel: Imam haskija starog 3 meseca sa lepo podignutim levim uvom dok mu je desno spušteno pri vrhu. Da li će se podići?

 Odgovor: Dragi Danijele, verujemo da će se uvo samo podići. U ovom periodu kada pas raste i menja zube, potrebe za kalcijumom su povećane. Slobodno mu dajte Cafortan tablete.

 

Srdjan: Imam tibetskog španijela starog 4 godine. Pronašao sam mu 5 krpelja u poslednje 2 nedelje, Samo leži, oči su mu žute, ima krv u mokraći, nema apetit, malaksao je. Dobio je dve injekcije i dve infuzije, ali mu nije bolje.

 Odgovor: Dragi Srdjane, najverovatnije se radi o piroplazmozi, bolesti koju prenose krpelji a njih ima sve vise usled neobično toplog vremena za ovo doba godine. Ako je Vaš veterinar postavio dobru dijagnozu ( mi samo pretpostavljamo jer nemamo rezultate analiza) i ako je pravovremeno dao odgovarajuću terapiju, Vaš se pas može oporaviti. Sam oporavak traje nešto duže. Nemojte ga prisiljavati na šetnje. Neka se odmara, dajte mu ishranu koja mu neće opterećivati jetru i nastavite sa terapijom i posetama veterinaru. Nadamo se najboljem.

 

Nataša: Imam štene toj pudle. Koliko treba da joj dam granulica?

 Odgovor: Draga Nataša, svaki proizvodjač na ambalaži ima uputstvo za doziranje. Generalno, to za štence iznosi 4-5 procenata njihove telesne težine. Prilikom nabavke, posavetujte se sa prodavcem oko izbora hrane i doziranja.

 

KatarinaImam maltezerku koju zbog toga što je bila skotna nisam dugo kupala. Dlaka joj je sva ućebana. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Katarina, postoje specijalni šamponi i balzami kao i sredstva koja pomažu u takvim slučajevima. Takodlje, mogu se nabaviti i posebni češljevi sa naoštrenim zupcima. Ukoliko ne uspete sami da rešite problem, obratite se nekom od mnogobrojnih salona za kupanje pasa.

 

Aleksandra: Imam štene samojeda staro 41 dan. Primetila sam malu kap krvi posle stolice. Da li da je vodim kod veterinara?

 Odgovor: Draga Aleksandra, verujemo da je u pitanju bezazleno krvarenje iz nekog kapilara nastalo usled naprezanja pri defekaciji ili usled čvrste stolice. Naravno, ako se pojava nastavi i krvarenje postane intenzivnije, odvedite ga kod veterinara.

 

Knez: Imam štene samojeda starog 4 meseca. Ne mogu da ga naviknem na povodac. Isto tako, čim se otvori kapija id dvorišta, on beži ne osvrćući se.  

 Odgovor: Dragi Kneže, na ova pitanja odgovore Vam mora dati dreser, a ne veterinar. Mi Vam preporučujemo Bobana Radosavljevića iz Beograda. Možete ga kontaktirati na 063/356-611

 

Danijela: Imam pekinezera. Ne jede. Izmet mu je krvav. Samo leži. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Danijela, niste nam rekli koliko je star i da li je vakcinisan. Odmah ga odvedite kod veterinara.

 

Nebojša: Imam labradora kome opada dlaka sa vrata, ali samo u jednom krugu. Šta da radim?

 Odgovor: Dragi Nebojša, pretpostavljamo da se baš na tom mestu nalazi njegova ogrlica. Ukoliko je tako, stavljajte mu je samo u šetnji dok se dlaka ne oporavi. 

 

Dragana: Imam retrivera starog 15 meseci. U šetnji jako vuče i kezi se prema drugim psima. Da li to može biti problem?

 Odgovor: Draga Dragana, morate posvetiti pažnju ka socijalizaciji Vašeg psa. Isto tako, morate ga naučiti da hoda pokraj Vas i da Vas ne vuče. Predlažemo da se obratite kompetentnoj osobi za dresuru. Ako ste u Beogradu, možete pozvati Bobana Radosavljevića na br. tel. 063/356-611

 

Željko: Imam štene srednjeazijskog ovčara kome svakodnevno dajem 6 Cafortan-a. Da li je to previše?

 Odgovor: Dragi Željko, ukoliko psa hranite odgovarajućom hranom, nema potrebe za uzimanjem suplemenata. Ukoliko se radi o psima visokog rasta, onda jeste poželjno dodavanje Cafortan-a. Koristite ga shodno uputstvu proizvodjača i nećete imati nikakvih problema.

 

Aleksandra: Imam koker španijela kome su na telu počele da izlaze bradavice koje posle nekog vremena puknu. Veterinar je rekao da je to od starosti (jer je jako star). Kako to može da se ukloni?

 Odgovor: Draga Aleksandra, ako kažete da je Vaš pas toliko star, a niste naveli da mu te bradavice stvaraju teškoće, mi ne savetujemo bilo kakve intervencije uklanjanja bradavica. Iako se sada to radi termokauterom, brzo i skoro bezbolno, ne vidimo razlog da psa u tolikoj starosti time podvrgavamo. Pojačajte mu B kompleks vitamina u ishrani i to će svakako uticati na smanjenje broja bradavica.

 

Goca: Imam čau-čau-a kome sam primetila da opada dlaka sa ledja, ostaje gola koža i pojavile su mu se krastice iza ušiju. Sve više se češe i sve više se to širi. Da li su to buve i da li je opasno?

 Odgovor: Draga Goco, postoji mnogo uzroka koji izazivaju ovakve simptome. Tek nakon izvršenog pregleda i uradjenih analiza, može se sa sigurnošću reći da li je u pitanju kožna infekcija, alergija ili nešto treće.

 

Nenad: Imam štene haskija staro 3 meseca i stalno zavija kad je zatvoren u boksu, a prestane kada ga pustim. Da li treba da budem zabrinut?

 Odgovor: Dragi Nenade, pas je socijalno biće i voli društvo i naravno da mu više prija kada je napolju nego u boksu. Kako je još mali, svega tri meseca, verujemo da čete ga brzo naučiti da ostaje u boksu i da ne zavija.

 

Tanja: Imam kunića koji mi jede razne stvari po kući. Šta treba da uradim?

 Odgovor: Draga Tanja, kunići moraju da troše svoje sekutiće. To rade tako što stalno glodju. Protiv toga ne možete, a i ne treba da učinite ništa. U kavez mu ubacite parče drveta i ne puštajte ljubimca napolje. U suprotnom, nemojte mu zameriti ako Vam uništi nameštaj ili druge predmete.

 

Milica: Imam macu staru dva meseca koju je moja mama nagazila na šapicu. Ona oseća bolove i mijaiče kada hoda i teško se oslanja na nju. Da li je reč o ozbiljnoj povredi?

 Odgovor: Draga Milice, mi Vam putem interneta ne možemo dati dijagnozu u vezi povrede koju ste pomenuli. Macu ipak mora pregledati veterinar. Nadamo se da nije ništa slomljeno i da će se Vaša maca brzo oporaviti.

 

Lana: Imam ženku staru godinu i 4 meseca. Imala je operaciju tumora, a inače je toliko razmažena da je to nepodnošljivo. Spavala je dugo pored mene u mom zagrljaju, a sada, kada sam u drugom stanju, spava kraj mojih nogu. Navikla je da je centar sveta. Da li ću imati problema sa njenom ljubomorom kad mi se dete rodi ili će ga prihvatiti?

 Odgovor: Draga Lana, ginekolozi ne savetuju spavanje sa psom u trudnoći, naročito tokom prvih meseci, mada je u parksi često to slučaj. Teško je predvideti reakciju Vašeg psa po dolasku bebe na ovaj svet. To ipak zavisi najviše od Vas i Vašeg odnosa prema psu.

 

Tanja: Imam ženku labradora staru 10 meseci koja je imala krpelja na vratu. Dali smo joj injekciju koju nam je preporučio veterinar, ali je ona već tri dana slaba. Da li će preživeti?

 Odgovor: Draga Tanja, mi Vam ne možemo davati nikakve prognoze jer ne znamo da li je Vaš pas uopšte oboleo od piroplazmoze ili ste mu dali injekciju iako nije imao nikakvih simptoma bolesti. Takodje, niste nam ni rekli da li osim slabosti pas ima nekih drugih znakova bolesti. Takodje, naveli ste da ste injekciju dali sami na preporuku veterinara, a niste nam ni rekli koju. Savet je da kuju odvedete kod veterinra kome ste se i bili obratili kako bi je on pregledao.

 

Milica: Imam haskija starog 2 meseca. Ima crnu stolicu kao ugalj. Hranimo ga sa njegovim žitaricama. U čemu je problem?

 Odgovor: Draga Milice, ne razumemo o kakvim "njegovim žitaricama" pričate kada govorite o ishrani. Pas treba da ima dobro izbalansiran obrok srazmerno svom uzrastu, aktivnostima... Preporučujemo da predjete na granuliranu hranu nekog brendiranog proizvodjača. Osim načina ishrane, crna boja stolice može da ukazuje i na unutrašnje krvarenje. Preporučujemo da Vašeg psa pregleda veterinar.

 

Aleksandar: Imam zlatnog retrivera starog 3 meseca. Oko mu je crveno kao da mu je pukao kapilar i kao da se zatvara. Šta da radim?

 Odgovor: Dragi Aleksandre, odvedite ga kod veterinara da utvrdi da li se radi o infekciji ili je u pitanju povreda. Najverovatnije će se sve vrlo brzo sanirati antibiotsko-kortikosteroidnim preparatima.

 

Strahinja: Da li se sme kupati štene preko zime?

 Odgovor: Dragi Strahinja, slobodno ga okupajte,a li ga potom dobro osušite peškirom i držite na mestu koje nije hladno i izloženo strujanju vazduha. Dobro bi bilo da se malo oigrate sa njim gde će ono trčkarati za lopticom po sobi ili slično. Naravno, ne treba preterivati sa čestim kupanjem.

 

Gordana: Imam mače staro oko 8 nedelja. Kada mu mogu dati tabletu protiv glista i koliko?

 Odgovor: Draga Gordana, možete mu odmah dati neko sredstvo za čišćenje od parazita. U zavisnosti od sredstva je i različito doziranje. Prilikom nabavke se informišite kod prodavca ili pročitajte uputstvo na ambalaži.

 

Aleksandra: Mom alpincu je drugi pas odgrizao parče uha. Da li je moguče da se to parče prišije?

 Odgovor: Draga Aleksandra, ako ste uspeli da to parče sačuvate u adekvatnim uslovima (što je malo verovatno) i ako ste ga brzo odveli kod veterinara, postojala je takva mogućnost. Na žalost, u praksi su takva rešenja retka.

 

Anonimni: Od čega je moja kuca bolesna ako ima temperaturu 39.5 i samo leži i teško diše?

 Odgovor: Poštovani, na osnovu ovoga što ste nam rekli, petpostavljamo da je neka vrsta upale disajnih organa, ali bez pregleda psa, nemoguće je postaviti bilo kakvu dijagnozu, a kamo li dati adekvatnu terapiju.

 

Lella Losanc: Može li sa 7 nedelja da se šeta na povocu zlatni retriver?

 Odgovor: Draga Lella, može.

 

Zlatko: Imam nkd ptičara starog dva meseca. Primetio sam da krivi prednju levu nogu u donjem zglobu. Koju ishranu ili terapiju da primenim?

 Odgovor: Dragi Zlatko, pre svega, veterinar treba da utvrdi da li se radi o rahitisu (što pretpostavljamo) ili nečemu drugom. Ukoliko je ovo prvo u pitanju, psu treba obezbediti povećan sadržaj kalcijuma u ishrani, ali i obavezno dodavati i A i D vitamin.

 

Slaviša: Dobio sam štene rota sa odličnim rodovnikom, ali je bilo sitnije od drugih u leglu. Da li može brižljivim negovanjem da izraste u psa koji će moći da ide na izložbe i da se pari?

 Odgovor: Dragi Slaviša, verujemo da ćete Vašeg psa i inače brižljivo negovati i voleti. Nadamo se da ćete imati uspeha i na izložbama. Niko Vam ne može dati nikakve garancije u vezi eksterijera psa. Tu jeste nega bitan faktor, ali isto tako i genetika.

 

Nikola: Imam labradorku staru 4 godine. Kako da znam da li je skotna, koliko traje trudnoća i koliko može da nosi?

 Odgovor: Dragi Nikola, postoje neki znaci koji mogu da ukazuju na trudnoću kao što su povećanje telesne težine, povećanje apetita, zaobljenost abdomena, tromije i nevoljnije kretanje, uvećanje dojki... No, bez pavog pregleda kod veterinara koji uključuje vaginalni pregled kao i ultrazvuk ili rendgen, nemamo sigurne potvrde graviditeta koji bi trebalo da traje od 58 do 63 dana. Kuja može ošteniti jedno i više štenaca.

 

Jovana: Imam štene od dva meseca starosti. Kod mene je dva dana (bez majke) i povraća i neće ništa da jede.

 Odgovor: Draga Jelena, niste nam rekli kako ga hranite. To može biti jedan od uzroka. U ovom uzrastu pas može da bude i bez svoje majke. Tokom dana trebalo bi da dobija u ovom uzrastu 4 do 5 obroka u pravilnim vremenskim intervalima. Od toga, dva neka budu mlečni ( kačamak, griz..), a ostali mesni (mleveno meso, najbolje pileće u količini od 1/3 obroka i ostatak može činiti opet palenta). Najbolje bi bilo da štene od početka naviknete na granule. Proizvodjači u svojoj ponudi imaju hranu za pse ovog uzrasta. Ukoliko se ipak odlučite na sopstvenu kuhinju, morate voditi računa i o potrebama šteneta za vitaminima, mineralima i svemu ostalom što je u u suvoj hrani sadržano u tačno odredjenim odnosima. No, vratimo se ipak razlogu Vašeg obraćanja. Niste nam rekli da li je očišćen od parazita i vakcinisan. U ovom uzrastu, kada je pas još uvek mali, povraćanje, neuzimanje hrane i tečnosti mogu imati teže posledice. Stoga, odvedite ga na pergled kako bi se pas pregledao.

 

Andjela: Moj zlatni retriver, star godinu i dva meseca, već pet dana ništa ne jede. Samo pije vodu. Prvog dana je povraćao. Dala sam mu linex, a on je imao proliv. Šta savetujete?

 Odgovor: Draga Andjela, kako Vaš pas već pet dana odbija hranu, morate ga odvesti kod veterinara da se postavi dijagnoza i da adekvatna terapija. Uzroci mogu biti bakterijske ili, virusne prirode, ali i nešto sasvim treće. Ne znamo da li ste pokušavali da mu spremite dijetalni obrok na bazi kuvanog belog pilećeg mesa. Lek koji ste dali mu može pomoći, svakako, ali dok se ne otkrije uzrok, ne znamo da li je to i najbolji izbor.

 

Nataša: Da li maltezer može biti u stanu sam 8h?

 Odgovor: Draga Nataša, ako ga priviknete, ne postoji niti jedan problem da ostane sam u stanu 8 časova. Mnogi vlasnici pasa svoje ljubimce ostavljaju same u kući tokom svog radnog vremena.

 

Marina: Imam štene haskija staro 2 meseca i ne znam koliko trebe da bude težak u ovom periodu. Plašim  se da je malo debeo.

 Odgovor: Draga Marina, razvoj štenadi je izuzetno individualan, ali naše je mišljenje da bi Vaš haski u ovom uzrastu trebalo da ima 4 do 6 kg.

 

Teodora: Kako da sprečim mog mužjaka nimfe da obavlja nuždu gde stigne?

 Odgovor: Draga Teodora, ukoliko ga držite u kavezu, čišćenje će biti olakšano. Pretpostavljamo da imate naviku da ga puštate iz kaveza i da je to uzrok Vašeg pitanja. Na žalost, u tom slučaju, nećete moći da izbegnete čišćenje prostorija.

 

Bojan: Imam bišona kome je postavljena dijagnoza - gastritis zbog čega mui je iz oshrane izbačena suva hrana. Sada dobija tri manja obroka dnevno i to kuvane hrana ( piletina, pirinač, testenina). Šta vi preporučujete u vezi dalje ishrane?

 Odgovor: Dragi Bojane, gastritis je česta pojava kod pasa. Uzroci nastajanja mogu biti razni i ne bismo Vas sada time opterećivali. Najbitnije je da je postavljena prava dijagnoza. U tim slučajevima se preporučuju manji, a češći obroci. Dobro je što ste počeli sa ovom vrstom ishrane koju navodite. Pokušajte da u narednom periodu u postojeći obrok polako ubacujete i granule, ali namenjene isključivo psima sa simptomima koje ima Vaš pas. Neki proizvodjači (Royal Canin, Hills...) imaju u svojoj ponudi specijalne vrste hrane koje su proizvedene baš za ovu svrhu.

 

Katarina: Imam pudlicu staru 5 godina koja u poslednjih godinu dana vrši malu nuždu gde stigne iz revolta ili ne znam ni ja zašto. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Katarina, pre svega treba utvrditi da li je sve u redu sa njenim urinarnim traktom. Ukoliko jeste, pokušajte da je izvodite češće i da budete strožiji ako to nastavi da radi. 

 

Ana: Imam macu koju je udario auto. Vuče zadnju šapu. Veterinar kaže da nije slomljena, ali da joj je karlica smrskana i da će samo proći. Da li da je vodim kod drugog veterinara?

 Odgovor: Draga Ana, niste nam rekli da li je uradjen rendgenski snimak. Mi smo stanovišta da je mala verovatnoća da sve to samo od sebe sraste onako kako treba da maca ne bi imala problema u budućnosti. Možda je potreban hirurški zahvat. Predlažemo da macu odvedete na kliniku veterinarskog fakulteta u Beogradu

 

Robert: Imam ženku retrivera. Okotila se pre 15 dana i još uvek krvari. Da li je to normalno?

 Odgovor: Dragi Roberte, ako je u pitanju sluzavi iscedak sa krvi koja je prisutna u tragovima, to je tolerantno do mesec dana od dana koćenja. Ako je prisustvo krvi u iscedku veće, ili traje duže od pomenutog roka, obavezno je odvedite na pregled.

 

Snežana: Imam malu macu koja je bila bolesna. Imala je visoku temperaturu i primala infuziju i terapiju pet dana. Pre dva dana je došla kući od veterinara i slabo jede, uključujući i njenu omiljenu hranu. Neće da mjauče ni da se igra, spava po ceo dan i brzo se umara. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Snežana, niste nam rekli najvažniju stvar, a to je od čega je maca bila bolesna. Jedino znamo da je imala vosoku temperaturu. Isto tako ne znamo ni koja je bila terapija. Stoga, najbolje je da odgovor potražite od veterinara koji je postavio dijagnozu i odredio i davao terapiju.

  

Katarina: Imam ženku maltezera i stalno joj je prljavo oko očiju.

 Odgovor: Draga Katarina, kod većine maltezera se javlja taj problem kao posledica iscedka iz očiju. Pre svega treba utvrditi da li je taj iscedak posledica alergijske ili bakterijske infekcije i to lečiti. Čak i kad nije to u pitanju, same suze će opet bojiti dlaku oko očiju u crveno. Tada se može taj predeo tretirati posebnim preparatom koji možete navabiti u boljem pet shop-u.

 

Dragana: Imam dvomesečnog labradora. U igri je posekao šapu. Da li mogu sama da mu pomognem ili moram kod veterinara.

 Odgovor: Draga Dragana, ukoliko rana nije duboka i ne zahteva šivenje, ako je krvarenje prestalo, dovoljno je da ranu očistite (hidrogenom, jodom) i pospete nekim antibiotskim praškom (bivacinom npr). Treba pratiti stanje da ne dodje do infekcije. Mi u svakom slučaju preporučujemo da se obratite veterinaru.

 

Goran: Imam ženku labradora. Juče se okotila i u 24 časa svi štenci su uginuli. Kada smem opet da je parim i da li smem sa istim mužjakom?

 Odgovor: Dragi Gorane, smete da je parite kod sledećeg teranja. Ne znamo razlog zbog kog su uginuli štenci, bar nam niste naveli. Verujemo da nije problem u mužjaku.

 

Ranko: Imam nemačkog ovčara od 7 nedelja. Da li je normalno da ne laje već samo cvili kad ostane sam? Kod mene je dva dana od kako sam ga kupio i ne odaziva se kad ga pozovem. Da li mu je oštećen sluh?

 Odgovor: Dragi Ranko. sa 7 nedelja starosti, sasvim je normalno da pas ne laje, da cvili i da još uvek ne zna da treba da se odazove na Vaš poziv. Morate biti strpljivi.

 

Milica: Imam škotskog terijera starog 4 meseca. Povratila je jako velike gliste. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Milice, pod hitno psa očistite od endoparazita. Tablete ili pastu možete nabaviti u boljim pet shop-ovima. 

 

Marijana: Imam mopsa. Da li smem da mu dam nešto protiv buva iako nije vakcinisan i da li sme da bude pored svog tate?

 Odgovor: Draga Marijana, tretiranje psa protiv ektoparazita nije u vezi sa vakcinacijom. Dakle, slobodno ga tretirajte sa Frontline, ali ne zaboravite da tretirate i mesta gde pas leži ili boravi. Istovremeno morate tretirati i sve pse u stanu. Nije poželjan kontakt sa psima dok se pas ne vakciniše. To važi i za kontakt sa tatom.

 

Andjela: Imam crvenu rozelu. Pre tri nedelje je imala zatvor. Veterinar joj je dao injekciju i bilo joj je bolje. Sada ima dijareju. Pevuši, ali ne izgleda najbolje. Šta treba da radim?

 Odgovor: Draga Andjela, na osnovu Vašeg mail-a dolazimo do zaključka da je glavni uzrok tegoba ishrana. 

 

Aida: Imam samojeda, starog 3 i po meseca. Očišćen je i vakcinisan. Danas sam mu dala tabletu protiv parazita. Od pre tri dana ima proliv i mirniji je. Jede normalno i pije vodu. Često ide na mesto gde vrši nuždu i čini se kao da se muči oko stolice.

 Odgovor: Draga Aida, psu skuvajte belo pileće meso i pirinčanu vodicu. Podelite u više obroka. Na toj dijeti neka bude par dana dok proliv ne stane. Ukoliko se nastavi, odvedite ga na pregled. Važno je da uzima dosta tečnosti kako ne bi dehidrirao.

 

Ljubica: Moj pekinezer je preležao mačiju kugu. I pored tableta beviplex-a, on se i dalje trese i slabo se oslanja na zadnje noge  iako je prošlo 14 dana od bolesti. 

 Odgovor: Draga Ljubice, nastavite sa kompleksom B vitamina koji pomaže regeneraciju nervnog tkiva. Još je rano da se daju ikakve prognoze.

 

Andrija: Imam labradora starog 5 meseci. Da li mogu da počnem da mu dajem povrće?

 Odgovor: Dragi Andrija, ako koristite granuliranu hranu, nema potrebe dodavati psu bilo šta. Naravno, pas će se jako obradovati ukusnoj šargarepi. Kupus može da ga nadima, ali zato daje odličnu dlaku.

 

Jovana: Nameravam da nabavim haskija. Možete li mi reći nešto o njemu? Interesuje me da li se može držati u stanu i terasi i kojom ga hranom hraniti kao štene i kad odraste.

 Odgovor: Draga Jovana, iako je haski pas kome više prija hladnija klima nego što je naša, može se držati i u našem podneblju i to vrlo uspešno. Što se tiče hrane, svaki bolji proizvodjač u svojoj ponudi ima hranu za štence, kao i za odrasle pse. Što se tiče samog standarda za ovu rasu, verujemo da ćete putem interneta pronaći sve detalje koji Vas zanimaju.

 

Milivoj: Naša ženka, mešanac stalno povraća. Vetrinar kaže da može biti svašta i stalno joj roka neke injekcije. Šta da radim?

 Odgovor: Dragi Milivoje, vetrinar jeste u pravu kada kaže da može biti svašta. No, smatramo da bi trebalo izvršiti detaljan pregled potpomognut analizama koji bi dao tačnu dijagnozu i tek tada se može odrediti prava terapija. U medjuvremenu, pokušajte da psu promenite način ishrane i dajete lakšu, dijetalnu hranu. Bolji proizvodjači u svojoj ponudi imaju hranu za pse sa osetljivim želucem. Obroci moraju da su manje obilni, ali zato češći. Ukoliko ishranom ne rešite problem, savetujemo Vam da posetite kliniku vetrinarskog fakulteta u Beogradu.

 

Jelena: Kada mogu da mog mužjaka tibetanskog terijera parim i koliko ženka mora biti stara?

 Odgovor: Draga Jelena, mi ne preporučujemo parenje dok mužjak ne navrši godinu i po do dve, a ženka ne pre drugog teranja.

 

Jelena: Imam devetomesečnog tibetanskog španijela. Kojom hranom da ga hranim?

 Odgovor: Draga Jelena, Vaš pas uskoro može slobodno preći na hranu za odrasle pse. Izaberite dobrog proizvodjača i nećete imati problema.

 

Andjelko: Imam ženku nemačkog ovčara, staru 5 meseci. Uradjeno joj je šivenje gornjeg dela uva pre 6 dana. Prva tri dana je podizala uvo, a sada, kako rana zarasta, ne podiže ga. Da li će uvo ostati spušteno?

 Odgovor: Dragi Andjelko, niste nam naveli razlog zbog kog je izvršena intervencija na psu. Pravi odgovor Vam može dati samo vetrinar koji je operaciju izvršio jer on zna šta je i zbog čega radio. Moguće je da nastala krasta otežava podizanje uva. Pretpostavljamo da Vam je veterinar dao savet šta da radite sa ranom ili da psa vodite redovno na kontrolu.

 

Marko: Na ulici sam našao štene, po mojoj proceni rota, staro oko mesec dana. Bilo je uplašeno, ali sada je super, pije mleko i vodu. Da li je u redu što većinu vremena spava?

 Odgovor: Dragi Marko, sasvim je normalno da štene tog uzrasta većinu vremena provodi u snu. Naš savet je da ga odvedete kod veterinara koji će ga pregledati i sa kojim ćete se dogovoriti oko termina za čišćenje od parazita i vakcinisanje.

 

Jovan: Imam tromesečnog dobermana koji ceo dan povraća. Dao sam mu malo mleka i povraćao je belu penu. Šta da radim?

 Odgovor: Dragi Jovane, u ovakvim slučajevima nemojte psu davati mleko. Stavite ga na dijetu. Ukoliko se stanje ne popravi, odvedite ga kod veterinara.

 

Danijela: Imam šarplaninca. Jako je povučen. Stalno se sakriva i rep mu je spušten. Takav je od kako je došao kod nas. Šta mu se dešava?

 Odgovor: Draga Danijela, niste nam rekli koliko je Vaš pas star i da li poznajete prethodnog vlasnika, kao i to koliko je već dugo kod Vas. Naše je mišljenje da je pas imao traumu i da je njegovo ponašanje posledica toga. Poklonite mu više pažnje i ljubavi, provodite više vremena sa njim u igri i maženju. Vremenom bi trebalo da se stanje popravi.

 

Jasna: Imam ženku pekinezera koja je počela da kija i više spava. Koji lek da joj dam?

 Odgovor: Draga Jasna, mi smo mišljenja da joj se ne daje ništa dok se ne ustanovi da je bolesna. Na osnovu ovoga što ste naveli, za sada nema potrebe ni za kakvom intervencijom.

 

Marija: Imam trogodišnjeg maltezera. U ranim jutarnjim časovima ne može da ustane na zadnje noge. Cvili i ne da da je uzmemo. Kasnije normalno hoda. Da li je opasno snimanje i dva puta je bila pod anestezijom zbog čišćenja zuba?

 Odgovor: Draga Marija, postoji mnogo razloga koji dovode do stanja koje ste opisali. Bez pregleda se ne može postaviti tačna dijagnoza. Snimanje je jedan od načina na koji se ustanovljava uzrok problema i ne može se reći da je neškodljiv, kao i kod ljudi, ali se Vašem psu neće ništa loše desiti od jednog snimanja. Takodje, preporučujemo da psu date igračke ili razne grickalice koje služe da bi pas sam čistio time zube, a ne da mu to radite ambulantno pod anestezijom.

 

Jovana: Imam labradora starog 14 meseci koji od juče slabo jede, leži i neće da se šeta po dvorištu. Njuška i šape su mu hladne. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Jovana, na osnovu ovoga što ste nam rekli, ne možemo da Vam damo tačan odgovor. Ukoliko se stanje nastavi, odvedite ga veterinaru. U medjuvremenu, ponudite mu drugu hranu i zainteresujte ga za igru.

 

Stevan: Imam štene pita koje nisam vakcinisao, a ni čistio. Samo ga hranim granulama i to ne na obroke već stoji i on jede kad hoće, ali je jako mršav po ledjima. Kako da znam da li je to pit?

 Odgovor: Dragi Stevane, psa pre svega treba da očistite i vakcinišete, što i sami znate čim ste to pomenuli. Ukoliko pas ima parazite, neće napredovati kako treba. Hranu mu dajte uobročenu, a nikako kao što to radite sada. Da li je to pit ili nije, mi Vam ne možemo dati odgovor preko interneta.

 

Ivana: Da li će naškoditi zdravlju psa, ako ga peruzmem od odgajivača sa 30 dana starosti?

 Odgovor: Draga Ivana, mi savetujemo da štene ostane duže kod majke, ali u praksi, mnogi odgajivači insistiraju da se štene preuzme ranije kako bi smanjili svoje troškove i obaveze.

 

Dragan: Da li je moguće da kuja stara 6 godina ostane skotna ukoliko ranije nije imala štence?

 Odgovor: Dragi Dragane, moguće je.

 

Milan: Imam tigricu staru manje od godinu dana. Pošto voli da ide ispod stola, nesrećom je zgažena. Da li ima šanse da preživi?

 Odgovor: Dragi Milane, nemoguće je da Vam damo bilo kakav odgovor bez pregleda.

 

Dane: Šta je najbolje protiv buva za štene maltezera?

 Odgovor: Dragi Dane, mi preporučujemo Frontline. Ne zaboravite da osim samog psa, istretirate i prostore na kojima on boravi ili spava.

 

Jelena: Imam nimfu staru 7 godina  koju sam pre par nedelja sa jednim golubom počela da puštam da leti. Počela je da teško diše i da škripi. Prodavačica u apoteci mi je dala enrocin kapi a u zadnje vreme je stanje još gore i stalno trese glavom i očerupala je perje. 

 Odgovor: Draga Jelena, Vašu nimfu mora da pregleda veterinar i posle uspostavljanja dijagnoze da adekvatnu terapiju. Lek koji ste na preporuku prodavačice davali nimfi može, ali i ne mora da joj pomogne. Bez pregleda se ne može sa sigurnošću nijedna životinja lečiti. Mi uvek savetujemo da se samoinicijativno ne daju nikakvi preparati i  da ljubimca mora pregledati školovani veterinar.

 

Joksimović Nenad: Imam haskija od 3 meseca i ne jede već dva dana. Šta da radimo?

 Odgovor: Dragi Nenade, sem gubitka apetita niste nam naveli ništa drugo. Ukoliko pas nema nikakvih drugih tegoba, veseo je i raspoložen, očišćen i vakcinisan, rešenje je da promenite način ishrane. 

 

Violeta: Imam psa labradora koji je gonio mačku i udario u drvo i imao potres. Nije mogao da se kreće i sav se tresao. Veterinar mu je dao injekcije i bilo mu je dobro, ali on povremeno opet počinje da se trese i oči mu zacrvene, a posle 10-15 min to prodje. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Violeta, to može, ali i ne mora da bude posledica udara u drvo. Moguće je da je pas i ranije imao neki neurološki poremećaj, ali se on potencirao posle nezgode. Potrebno ga je detaljno pregeldati kako bi se otkrio uzrok ove pojave.

 

Dane: Imam štene koje upravo menja zube i grize sve po kući. Kako da to sprečim?

 Odgovor: Dragi Dane, pre svega obezbedite Vašem psu neku adekvatnu igračku koja će joj poslužiti da češe desni i tako zaboravi na nameštaj i Vaše predmete. Drugo, pravilnim vaspitanjem je odučite od toga jer to može da ostane kao navika i posle promene zuba. Uzgred, savetujemo da u ovom periodu pojačate sadržaj kalcijuma i AD vitamina u ishrani Vašeg psa.

 

Danijela Matić: Imam psa rase čau čau koji jede svoj izmet. Jako smo zabrinuti zbog toga. Zašto to radi?

 Odgovor: Draga Danijela, dešava se da psi jedu sopstveni izmet ukoliko im nešto u hrani koju dobijaju nedostaje i oni to pokušavaju da tako nadoknade. Predlažemo da promenite proizvodjača hrane ( ako psa hranite granulama), a u svakom slučaju da psu date dodatne vitamine i minerale koje možete nabaviti u boljem pet shop-u.  Drugi razlog za ovu pojavu je nedostatak Vaše ljubavi i ovo je način da pas pridobije Vašu pažnju bar za taj tren kada pojede svoj izmet i Vi mu se tada obratite i posvetite mu se. No, ne verujemo da je to slučaj kod Vas jer vidimo koliko ste se zabrinuli za njegovo zdravlje. Dakle, smatramo da su pravilna ishrana i vitaminsko-mineralni dodatak pravo rešenje.

 

Una i Matija: Imamo bebu hrčka koji je rano odvojen od majke. Jede i sve je u redu sa njim. Da li može da ugine?

 Odgovor: Dragi Una i Mateja, iako je poželjno da mladunci ostanu kod majke što duže, verujemo da se neće ništa loše desiti Vašem hrčku utoliko pre što kažete da se normalno ponaša i uzima hranu i vodu.

 

Zorica: Imam pekinezera koji se stalno češe po ušima i cvili. Vodila sam ga kod veterinara i nijedan od njih trojice nije postavio dijagnozu. Kažu da nije ništa, a on i dalje cvili i češe se.

 Odgovor: Draga Zorice, ta pojava se dešava u slučajevima kada dodje do kožne infekcije u blizini uha, kada pas ima zapaljenje uha ili kada je u pitanju neka alergijska reakcija. Moguće je i da prisutan neki izvor zvuka koji psu smeta i on pavi pokrete kao da se češe, a u stvari se štiti od njega.

 

Marija Filipović: Da li možete da mi nešto kažete o šar peju?

 Odgovor: Draga Marija, to je jako simpatična i draga rasa. Detalje, fotografije i standard možete pronaći na internetu. Mi znamo da su svi njihovi vlasnici sa kojima smo imali kontakt vrlo srećni i zadovoljni.

 

Katarina: Ja sam ona Katarina što je pitala za ženku maltezera. Da li je normalno da krvari ako je skotna?

 Odgovor: Draga Katarina, svakako da nije poželjna pojava krvarenja tokom graviditeta. Odvedite psa kod veterinara na pregled.

 

Nevena: Imam štene maltezera koje je danas primilo vakcinu i odmah posle toga sisalo majčino mleko. Kako to utiče na vakcinu?

 Odgovor: Draga Nevena, budite bez brige.

 

Dejan: Pronašao sam štene na ulici i udomio ga. Bilo je promrzlo. Teško diše, krče mu creva, odbija vodu i mleko. Šta da radim?

 Odgovor: Dragi Dejane, dobro je dok ima tako plemenitih ljudi kao što ste Vi. Štene pre svega odvedite kod veterinara na pregled da ustanovi da li boluje i od čega. Ukoliko je potrebno, daće mu i adekvatnu terapiju, a sa njim ćete se dogovoriti i oko čišćenja od parazita i vakcinacije.

 

Aleksandar: Gde se može obaviti neurološki pregled i rendgensko snimanje?

 Odgovor: Dragi Aleksandre, iako ne znamo o kojoj se zivotinji radi i iz kog razloga, preporučujemo kliniku veterinarskog fakulteta u Beogradu.

 

Amela: Imam psa bosanskog tornjaka koji par dana ne jede i ne hoda. Leži i tužno gleda. Mislimo da je u pitanju krpelj i dobio je infuziju i imizol.

 Odgovor: Draga Amela, u ovo doba godine mala je verovatnoća da je psa ujeo krpelj. Sem toga, niste nam dali dovoljno informacija na osnovu kojih bismo tu dijagnozu i potvrdili (visoka temperatura, boja mokraće, rezultate izvršenih analiza...). Jednostavno, teško je putem interneta i bez pregleda biti siguran da Vaš pas ima piroplazmozu.

 

Ivana: Moja mačka je juče kašljala kao da joj je nešto upalo u grlo. a danas tečko diše i hropće. Šta je u pitanju?

 Odgovor: Draga Ivana, verujemo da je došlo do upale grla. Savetujemo da Vašu macu pregleda veterinar i da adekvatnu terapiju.

 

Milica: Imam psa rase džek rasel terijer kome sam primetila da se jako linja. Sada se tačno vidi linija po ledjima i kada ga pomazim na tom mestu, zatrese kožu. Da li je od šampona ili je neka bolest?

 Odgovor: Draga Milice, u ovom periodu godine, pas je već trebalo da završi sa intenzivnim linjanjem. Treba utvrditi da li postoji neka fizička prepreka ispod koje se on stalno provlači i tako oštećuje taj deo dlake. Ukoliko ne, onda ga odvedite kod veterinara na pregled. Ne verujemo da je u pitanju šampon ( iako psa ne treba presto kupati) jer bi se ta pojava ukazala i na drugim delovima tela, a ne samo kao pruga na ledjima. 

 

Tamara: Imam pekinezera starog 2 meseca koji je pojeo malo hrane od naše mačke. Da li mu može nešto biti?

 Odgovor: Draga Tamara, nemojte se plašiti. Iako su nutritivne potrebe psa i mačke različite, Vašem psu neće biti loše od toga što je pojeo hranu za mace.

 

Miroslav: Imam haskija starog 3 meseca koji se prejeo i dobio proliv. Sada stalno povraća i pije vodu i tako već treći dan.

 Odgovor: Dragi Miroslave, psa odmah odvedite kod veterinara. To što se prejeo nije uzrok prolivu. Niste nam rekli da li je pas vakcinisan i očišćen. Dobro je da pije vodu da ne bi dehidrirao. Mora dobiti adekvatnu terapiju.

 

Srdjan: Imam nemačkog ovčara kome se pojavilo crvenilo na njuški. Hoće li mu se povratiti crna boja?

 Odgovor: Dragi Srdjane, najverovatnije je došlo do depigmentacije. Tek nakon pregleda se može dati tačan odgovor. Ostalo je sve samo nagadjanje.

 

Sara: Imam divljeg zeca koji se počeo jako češati po ušima. Zašto?

 Odgovor: Draga Sara, postoji mogućnost da mu je strano telo upalo u uho, ali i da je došlo do zapaljenja uha ili kožne infekcije u samoj blizini uha. Tek nakon pregleda se može postaviti prava dijagnoza.

 

Djordje: Imam psa mešanca starog 5 meseci kome je vetrinar dao injekciju i to mest mu je već tri dana naduveno. 

 Odgovor: Dragi Djordje, ponekad može doći do stvaranja hematoma na mestu gde igla penetrira u tkivo. Predlažemo da psa odvedete kod veterinara koji mu je dao injekciju kako bi se pas pregledao i dao savet shodno trenutnom stanju.

 

Marija: Imam labradora (mešanca) ženkicu staru 6 meseci koja je već dosta porasla. Uvek je gladna i jede sve uključujući i voće i povrće, suvu hranu, obično meso... U poslednje vreme stalno trči za kolima i skače na ljude, ne zna kako da se kontroliše. Bojim se da ne bude takva i kad poraste. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Marija, nije problem što se ona ne kontroliše, već što je Vi ne kontrolišete, odnosno naučite kako da se ponaša. To važi i za ishranu. Ona će pojesti svaki lep i ukusan zalogaj koji joj date. Stoga, Vi joj odredite obroke u količini i obliku primerenim uzrastu, a isto tako, vaspitajte je da ne trči za kolima i ne skače na ljude. To se samo od sebe neće rešiti i može imati loše posledice za Vašeg psa, Vas lično, i ljude i njihovu imovinu.

 

Lazar: Kako da znam da li je moj pas labrador jer ima njušku i uši kao samojed, a dlaku i boje kao labrador?

 Odgovor: Dragi Lazare, rodovnik je dokument kojim se utvrdjuje poreklo i rasa psa. Ukoliko ga ne posedujete, pitajte odgajivača od koga ste psa nabavili ili psa odvedite u neko Kinološko društvo. U svakom slučaju, volite ga bez obzira na sve.

 

Daniel: Mog zlatnog retrivera, starog 3 i po meseca, hranim Pedigree junior hranom. Da li je potrebno davati još neke vitamine?

 Odgovor: Dragi Daniele, hrana svakog dobrog proizvodjača sadrži sve što je psu potrebno. Naravno, može se desiti u nekim slučajevima da su individualne potrebe psa za nekim od vitamina ili minerala veće. Tada je potrebno dodavati ih u hranu, ali tek nakon pregleda i konsultovanja kod veterinara.

 

Irma: Moj belgijski ovčar, star 7 meseci i težak 45 kg, je pre mesec dana imao problem sa nogicom. Nije mogao da se osloni na nju. Veterinar mu je dao antibiotik i analgetik. Sada je druga noga u pitanju, ali mnogo gore. Nije ubod. Šta da radim?

 Odgovor: Dragi Irma, u periodu rasta može doći do upale pokosnice kao i do nekih drugih bolnih promena. Odvedite ga kod veterinara da mu da adekvatnu terapiju, a vi mu pojačajte u ishrani kalcijum i AD kompleks vitamina.

 

Silvana: Imam persijanca koji je pre par dana dobio proliv. Odmah sam mu sklonila suvu hranu i dala barenu piletinu sa pirinčem i to je jeo ceo dan. Dala sam mu i probiotik. On sada nema stolicu već dva dana. Šta da radim?

 Odgovor: Dragi Silvana, sve što ste uradili je dobro. Vratite mačka na stari režim ishrane i prekinite davanje probiotika i sve će se srediti.

 

Vuk: Imam štene bulterijera. Dobio je vakcinu i od tada neće da jede ni da pije i stalno cvili.

 Odgovor: Dragi Vuče, sama vakcina ne bi trebalo da daje ove simptome ukoliko je pas pre toga bio zdrav, što je veterinar sigurno utvrdio pre davanja vakcine. Odvedite psa na pregled.

 

Maja: Imam petogodišnjeg mačka. Krajem pretprošle nedelje, videla sam da povraća obično posle uzimanja hrane. Posle toga je nestao i pronašla sam ga skvrčenog u šupi gde je proveo tri dana bez hrane i vode. Odbijao je hranu, na silu sam mu ukapala malo mleka. Veterinar mu je dao tri injekcije. Počeo je polako da jede, ali se slabo kreće i uglavnom spava. Danas sam posle posla primetila da vuče zadnji deo tela (možda je povredio nogu kada je skočio sa fotelje). Veterinar inače kaže da ne zna šta mu je. Molim Vas za savet.

 Odgovor: Draga Majo, nemoguće je bez pregleda i analiza dati ispravnu dijagnozu i terapiju za Vašu macu. Predlažemo da je odvedete na Kliniku veterinarskog fakulteta u Beogradu koja je najkompetentnija ustanova te vrste.

 

Dejan: Da li postoji mogućnost da se rotvajleru seće rep sa 10 meseci?

 Odgovor: Dragi Dejane, mogućnost postoji, mada je sve komplikovanije nego kada je bio štene.

 

Ana: Imam mačku staru 2-3 meseca koju sam juče vodila na vakcinaciju posle čega je promenila ponašanje. Postala je agresivna i beži od nas. Manje jede, stalno spava i mislim da ima dijareju. Da li je ovo privremeno i hoće li sve biti kao pre?

 Odgovor: Draga Ana, sama vakcina ne bi trebalo da utiče na ponašanje mačke. Moguće je da je maca istraumirana prilikom davanja vakcine i da je zbog toga promenila ponašanje. Ukoliko se pomenuti simptomi budu nastavili, odvedite je kod veterinara.

 

Jelena: Imam štene haskija od mesec i po dana koje dva dana ne jede i ima proliv. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Jelena, niste nam rekli da li je pas očišćen od parazita i vakcinisan. Naš savet je da ga odmah odvedete kod veterinara. Važno je što pre preduzeti mere, naročito da pas ne bi dehidrirao ( niste nam rekli da li pije vodu).

 

Kristina: Imam zeca i od juče ima meku stolicu. Jede detelinu i cripsy musli hranu.

 Odgovor: Draga Kristina, najčešći uzrok ovih tegoba je sama ishrana. Infekcije digestivnog trakta nisu toliko zastupljene. Stoga, promenite, bar privremeno, način ishrane Vašeg zeca. Najbitnije je da svežu hranu koju mu dajete pre toga izuzetno dobro operete.

 

Marko: Imam štene šarplaninca staro 2 meseca i ima deformitet na prednjoj nozi. Šta bi trebalo da mu se daje i koji je način primene tog leka?

 Odgovor: Dragi Marko, niste nam rekli o kakvom se deformitetu radi. Ako je u pitanju rahitična promena, tu mogu pomoći AD kapi. U svakom slučaju, psa mora pregledati veterinar i po potrebi načiniti snimak.

 

Dragana: Imam šestogodišnju ženkicu koja je već dva meseca u stalnom teranju. Liže se, a mužjake ne prima.

 Odgovor: Draga Dragana, trebalo bi da je odvedete kod veterinara kako bi se uradile analize i ustanovio razlog krvarenja. On može biti hormonske prirode, ali isto tako u pitanju može biti i nešto drugo što zahteva hiruršku intervenciju ili drugi pristup lečenju.

 

Katarina: A da li ona može da umre pošto je još mala za bebe?

 Odgovor: Pretpostavljamo da ste Vi ona ista Katarina koja je pitala za ženkicu maltezera koja povraća žutu penu. Ako je tako, priroda je regulisala da su ženke spremne za parenje po dobijanju prvog teranja. Naravno, mi to ne preporučujemo, ali ne očekujte probleme iz tog razloga. Predlažemo da se u budućnosti oko svega dobro raspitate pre nego što budete parili Vašu ženkicu.

 

Zorana: Našu ovčicu je pas ujeo tako da joj je skinuo kožu i runo sa levog buta. Isprali smo hidrogenom. Šta ako veterinar koji treba da dodje ne bude mogao da ušije?

 Odgovor: Draga Zorana, dobro je što ste ranu isprali. Verujemo da je krvarenje u medjuvremenu prestalo, a veterinar će svakako povredu dobro obraditi i po potrebi životinju pokriti antibiotikom.

 

Srdjan: Imam nemačkog ovčara koji na zadnjoj šapi ima mali beli beleg. Šta to znači?

 Odgovor: Dragi Srdjane, po standardu za nemačkog ovčara, pojava belih polja nije dozvoljena. To može najčešće biti genetskog porekla.

 

Miljan: Imam štene šarplaninca koje na svakih 30 minuta cvili. Šta da radim?

 Odgovor: Dragi Miljane, razloga za to ima mnogo. Ako ste sigurni da pas nije gladan ili žedan, da je zdrav, da mu nije hladno ili neudobno, onda samo traži malo Vaše pažnje i ljubavi.

 

Vladimir Randjelović: Imam nemačkog ovčara starosti 4 meseca. Kojom hranom da ga hranim?

 Odgovor: Dragi Vladimire, mi Vam savetujemo granuliranu hranu namenjenu njegovom uzrastu. Shodno Vašem budžetu, odaberite i proizvodjača.

 

Anamarija: Imam dvomesečnu macu kojoj se oko njuške pojavilo nešto crno što je zalepljeno za kožu. Zabrinuta sam.

 Odgovor: Draga Anamarija, pretpostavljamo da se radi o promeni pigmentacije, što nije uopšte opasno, ali bez pregleda to je teško sa sigurnošću tvrditi.

 

Katarina: Imam maltezera, skotnu ženkicu staru 9 meseci koja povraća žutu penu. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Katarina, predlažemo da psa odvedete na pregled kod veterinara. To nije neuobičajena pojava, naročito kod pasa kojima se pored redovne hrane daje i neki komadić sa Vaše trpeze. Naravno, teško je odoleti pogledu koji moli, ali tako pas može dobiti gastritis koji već predstavlja oboljenje koje se mora tretirati. Za početak, promenite način ishrane Vašeg psa jer to može biti najveći uzrok tih tegoba. Odaberite kvalitetnog proizvodjača granulirane hrane koji u svojoj ponudi ima i proizvode namenje psima sa osetljivim stomakom.

 

Jelena: Imam psa starog 18 meseci koji je do sada bio zdrav, a od pre neki dan trese ušima i krivi glavu. Kako da mu pomognem? 

 Odgovor: Draga Jelena, moguće je da je došlo do zapaljenja uha ili da je upalo neko strano telo u ušni kanal. Pas se mora pregledati, eventualno da se strano telo ukloni, da se uši u svakom slučaju isperu i po potrebin da se da adekvatna antibiotska terapija.

 

Svetlana: Imam psa starog 7 meseci. Od pre dva dana ne jede i malaksao je. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Svetlana, niste nam rekli da li je pas očišćen i vakcinisan na vreme. Isto tako, ni da li pored gubitka apetita ima neke druge simptome. Savetujemo da ga odvedete na pregled kod veterinara.

 

Magdalena: Imam zlatnog retrivera starog skoro 6 meseci, Svakodnevno mu dajem Cafortan i kalcijum. Ima oko 9kg, dužinski je oko 58cm, a visinski tu negde. Da li su njegova visina i težina odgovarajuće?

 Odgovor: Draga Magdalena, rast psa je individualan. Kod nekog je u početku ubrzan, a neki pas intenzivniji rast ima u kasnijem periodu. Takodje, sa završetkom rasta je isti slučaj. Morate sačekati da pas napuni godinu dana kada ćete sa velikom sigurnošću znati njegovu konačnu visinu. Ukoliko su mu genetske predispozicije dobre i ako ga pravilno hranite i negujete, nema razloga za brigu.

 

Borka: Imam ženku staru 10 godina. Na butini u veličini jednog dinara se pojavilo jedno polje koje se perutalo da bi za kratko vreme dlaka otpala. Namazala sam antibakterijskom kremom. Da li smem okolo da očistim fiziološkim rastvorom. Treba mi pomoć jer je vetrinar daleko.

 Odgovor: Draga Borka, najverovatnije je da je u pitanju neka kožna infekcija. U zavisnosti šta je u pitanju, tretira se odgovarajućim preparatom. Nije isto da li su u pitanju gljivice ili nešto drugo. Mi ipak savetujemo da se pas pregleda.

 

Jovana: Da li rotvajler napada gazdu pre nego što ugine. Naš Djuro ima 11 godina. Da li treba da brinemo?

 Odgovor: Draga Jovana, godine psa sigurno nisu razlog zbog kog bi Vas Djuro napao. 

 

Ika: Imam sterilisanog mačka koji živi u stanu. Ima 8 kg i jako se ulenjio. Kojom da ga hranom hranim kako bi smršao?

 Odgovor: Draga Iko, poznatiji proizvodjači hrane za mace imaju u svojoj paleti proizvoda i razne dijetalne hrane koje možete nabaviti u boljim pet shop-ovima.

 

Mirjana: Moja maltezerka je skotna prvi put i na pola je vremena do koćenja. Apatična je i slabo jede i mršavi. Da li da je odvedem kod veterinara?

 Odgovor: Draga Mirjana, mi ćemo Vas uvek posavetovati da je najbolje da psa odvedete kod veterinara. U medjuvremenu, promenite joj način ishrane. Njene potrebe za vreme graviditeta nisu iste kao kada nije skotna. Ukoliko je hranite granuliranom hranom, znajte da svaki renomiraniji proizvodjač u svojoj ponudi ima i posebnu hranu za gravidne kuje.

 

Marijana: Pre par dana sam nabavila dvomesešno mače kome je dlaka na nekim mestima proredjena, a kožajoj se peruta. Mršava je, a stomačić je veliki i stalno mijauče sem kad spava.

 Odgovor: Draga Marija, nadamo se, pre svega, da je Vaša maca očišćena od parazita i vakcinisana. Ukoliko nije, to uradite šti pre. Mršavost sa nadutim stomakom može da ukaže na prisustvo endoparazita. Opadanje dlake može biti posledica neadekvatne ishrane, ali isto tako i nekog kožnog oboljenja. To se ustanovljava pregledom kod veterinara. Mjaukanje može biti posledica privikavanja na novu sredinu, ali i neke tegobe koju maca ima.

 

Dalibor: Imam štene staro dva meseca kome je šapa crvena sa donje strane. Diže nogu i pomalo mu teče krv.

 Odgovor: Dragi Dalibore, odvedite ga kod veterinara koji će da ustanovi stepen i vrstu povrede. Ukoliko ima strano telo u šapi, treba ga izvaditi, ranu u svakom slučaju treba očistiti, a po potrebi psa pokriti antibiotskom terapijom.

 

Marija: Imam dva rozenkolisa i kad ih pustim da lete, otpadne im po neko pero. Da li to može da bude opasno za decu i nas odrasle_

 Odgovor: Draga Marija, nema opasnosti po zdravlje sem ako ne udahnete pero i ono Vam udje u dušnik. Naravno, male su šanse da se to i dogodi.

 

Janica: Imam štene šarplaninca staro mesec i po dana. Krive mu se prednje šape. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Janice, to je verovatno posledica neadekvatne ishrane. Savetujemo Vam pojačano uzimanje A i D vitamina. 

 

Mima: Imam psa mešanca koji u poslednje vreme mnogo drhti. Dajem mu da jede dovoljno, čak i previše, a on je i dalje mršav. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Mima, niste nam rekli da li ste i kada čistili Vašeg psa od endoparazita. Ako to nije bilo u skorije vreme, predlažemo Vam da to uradite. Ako se situacija ne popravi, odvedite ga na pregled.

 

Jelena: Imam džek rasel terijera kome je kupiran rep i on ga sada ne drži u pravcu već malo u stranu. Pod prstima ne primećujem nikakve promene, ali sam uplašena.

 Odgovor: Draga Jelena, ima više razloga koji mogu dovesti do opisane pojave. U svakom slučaju, to ne utiče na zdravlje Vašeg psa i zbog toga se ne morate plašiti.

 

Uplašena: Imam staforda starog 7 godina. Hramlje na prednju šapu i cvili iako se nije povredio. Cvili. Nemam mogućnosti da ga odvedem kod veterinara. Šta da radim?

 Odgovor: Poštovana, mi pretpostavljamo da pas ima upalu krajnika i da treba da bude podvrgnut antibiotskoj terapiji. Naravno, to se može utvrditi samo nakon pregleda.

 

Jelica: Imam psa starog 2 meseca kog još ne izvodim napolje jer treba da primi još jednu vakcinu za desetak dana. Da li mogu da ga vodim u posetu kod drugarice koja takodje ima psa?

 Odgovor: Draga Jelice, smatra se da je pas zaštićen posle revakcinacije. Do tada ne savetujemo kontakt sa drugim životinjama.

 

Sonja: Imam ženkicu koja je vakcinisana, ali nije čipovana. Često beži od kuće na par dana. Da li može da se uradi čipovanje? Sem toga, ima povredu ispod oka i cela joj je beonjača krvava.

 Odgovor: Draga Sonja, Vi ste kao vlasnik dužni da uradite čipovanje i to nije nikakav problem da uradite  sada. Što se oka tiče, potrebno je da veterinar pregleda Vašeg psa i utvrdi stepen i vrstu ozlede na koju ukazujete i preduzme odgovarajuću terapiju. Mi savetujemo da povedete računa da Vam pas ne beži. Jednom se možda neće vratiti. Može i da nastrada ili povredi nekog čoveka ili drugog psa ili da sam bude povredjen. Tada možete, pored moralne, snositi i zakonske posledice.

 

Jelena: Imam kornjaću kojoj se na nozi pojavila kvržica čvste kozistencije, nepomična i bolna na dodir. Vetrinar je napravio snimak i pretpostavlja da je sarkom u pitanju, ali nema dovoljno iskustva.

 Odgovor: Draga Jelena, ako ste u mogućnosti, odvedite Vašu kornjaču na Veterinarski fakultet u Beogradu. Postoje metode kojima se utvrdjuje postojanje sarkoma.

 

Zoran: Imam šarplaninca od 10 godina. Od pre par dana kašlje i slabo jede. Zamara se u šetnji i nije veseo. Seoski veterinar ne sme da mu pridje. Šta da radim?

 Odgovor: Dragi Zorane, mi pretpostavljamo da je pas dobio upalu grla i da su mu potrebni antibiotici. Naravno, bez pregleda je to tečko sa sigurnošću tvrditi. 

 

Valentina: Mom psu se prvo pojavila crvena tačkica na oku, a sada je to oko prekriveno nečim belim. Počelo je da se širi i na drugo oko. Ispirala sam kamilicom i stavljala jednom kapi za oči. Kako da mu pomognem?

 Odgovor: Draga Valentina, odvedite ga kod veterinara. Ispiranje kamilicom i jednokratno stavljanje kapi (niste nam rekli koje su kapi u pitanju niti ko Vam ih je preporučio) nisu od pomoći. 

 

Jelisaveta: U koje vreme se maltezer hrani?

 Odgovor: Draga Jelisaveta, ako je u pitanju štene, hranite ga cetiri do pet puta dnevno. Kako raste, smanjujte broj obroka, a povećavajte količine. Kad odraste, dovoljno je jednom do dvaput dnevno, zavisno od psa, navike, aktivnosti...

 

Slobodan: Kada štenci menjaju zube?

 Odgovor: Dragi Slobodane, to je individualno, ali najčešće se to dešava izmedju trećeg i sedmog meseca.

 

Rade: Imam štene nemačkog ovčara staro 5 meseci. Često povrati hranu ili žućkastu tečnost. Mršav je. Šta da radim?

 Odgovor: Dragi Rade, za početak mu promenite način ishrane i obroke mu dajte u manjim količinama, a češće. Ukoliko to ne pomogne, odvedite ga kod veterinara na pregled.

 

Marija: Imam pinča, star je 3.5 godine. Odjednom počne da se češe po vrati i iskoče mu plikovi. Danas su mu otekle uši. Veterinar kaže da je u pitanju alergija.

 Odgovor: Draga Marija, i mi pretpostavljamo da je u pitanju neka vrsta alergijske reakcije. Trebalo bi ustanoviti sta je izaziva. Obratite pažnju na njegovu ishranu, kao i da li ima ektoparazite. Postoje preparati kojima se tretiraju psi koji su alergični i mi verujemo da je Vaš veterinar već preduzeo odgovarajuće mere.

 

Mia: Imam štene staro mesec i po dana. Veterinar laže da boluje od rahitisa. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Mia, to je verovatno posledica neadekvatne ishrane. Verujemo da Vam je veterinar savetovao pojačano uzimanje A i D vitamina. 

 

Goran: Pre neki dan sam uzeo mače iz azila. Hranim ga granulama. Da li treba da mu dajem još nešto?

 Odgovor: Dragi Gorane, ako ste izabrali dobar brend i odgovarajuću hranu za taj uzrast, time zadovoljavate sve nutritivne potrebe Vaše mace. 

 

Ermin: Imam štene staro mesec i po dana. Ima strašan svrab u čmaru. Cvili i puzi stražnjicom po podu. Kako da mu pomognem?

 Odgovor: Dragi Ermine, niste nam rekli da li je pas čišćen od parazita. Pretpostavljamo da ima gliste. 

 

Tanja: Imam mače kome je povredjena šapa. Ne oslanja se na nju i malo je otečena. Vidi se rana koja nije velika. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Tanja, rana pre svega mora da se obradi i po potrebi da se maca pokrije antibioticima. Mora se ustanoviti da li je došlo i do loma, što se utvrdjuje pregledom i snimkom. 

 

Muhamed: Imam psa koga su udarila kola. Vetrinar je dao dve injekcije i rekao da su zadnje noge trenutno paralizovane i da mu dajem C vitamin. On slabo pomera noge. Šta da radim?

 Odgovor: Dragi Muhamede, mi predlažemo da psu dajete kompleks B vitamina jer on pomaže obnovu nervnog tkiva. Ukoliko uskoro ne bude poboljšanja, psa ponovo odvedite kod Vašeg veterinara ili na Veterinarski fakultet u Beogradu.

 

Tamara: Zašto mi moj 16-ogodišnji pas naglo krivi glavu na levu stranu?

 Odgovor: Draga Tamara, ako je taj pokret praćen i trešenjem glave ili češanjem ušiju, moguće je da pas ima upalu uha. Trebalo bi da ga pregleda veterinar.

 

Vanja: Imam ženku staru 6 godina kojoj se povremeno oseti jak neprijatan miris iz guze ili vagine nakon čega se ona liže. Smrad je kao pokvareno meso ili trulež, a učini mi se i kao da nešto iscuri. Šta to može biti?

 Odgovor: Draga Vanja, trebalo bi uzeti bris na analizu i izvršiti pregled psa. Tek nakon toga se može nešto bliže reći.

 

Magdalena: Da li maltezer može da ostane sam kod kuće 4-5 sati ili neko mora da bude uz njega?

 Odgovor: Draga Magdalena, svaki pas može da ostane sam kod kuće 4-5 sati. Na to ga morate postepeno naučiti.

 

Alma: Imam štene staro mesec i po dana. Odbija hranu i povraća ako ga nateram da nešto ipak pojede.

 Odgovor: Draga Alma, niste nam rekli da li je pas očišćen i vakcinisan. 

 

Aleksandra: Imam staforda. Posle šetnje i trčanja on hramlje, a to prodje do ujutru. Zašto?

 Odgovor: Draga Aleksandra, potrebno je utvrditi da li je pas ranije imao neku povredu. Takodje, moguće je da dolazi i do upale pokosnice ili pripoja mišića. Moguće je i da psa preterano istrčavate. 

 

Milica: Pre dvadeset dana smo kastrirali pekinezera starog 14 godina. Od jutros ima dijareju.

 Odgovor: Draga Milice kastracija nije razlog pojave dijareje kod Vašeg psa. Stavite ga na dijetu, dajte mu dovoljno tečnosti. Kuvajte mu belo pileće meso sa pirinčanom vodom. Ako se stanje ne popravi, odvedite ga kod veterinara.

 

Danijela: Mačka su mi udarila kola. Veterinar mu je sanirao posekotinu i dao infuziju i lekove protiv bolova. Mačak ne mođe da ustane. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Danijela, potrebno je mačka detaljno pregledati i napraviti snimak. Tek tada se može videti da li je došlo do povrede ekstremiteta ili čak i kičme što može biti uzrok njegoih tegoba

 

Djordje: Da li može biti posledica ako ne vodim mužjaka da pari kuju? Da li postaje agresivan?

 Odgovor: Dragi Djordje, pas neće menjati ponašanje u zavisnosti od toga da li je pario ili nije

 

Tanja: Psa su mi udarila kola. Veterinar je napravio snimak na kome je sve bilo u redu, ali je otkrio displaziju i prepisao lekove. Pas je i dalje u lošem stanju i cvili i teško ustaje. 

 Odgovor: Draga Tanja, naš predlog je da psa odvedete na Veterinarski fakultet u Beogradu. 

 

Bojana: Moja ženka pinča stalno grize zadnje noge. Primila je mnogo injekcija, nosila kragnu i korpu i nema rezultata.

 Odgovor: Draga Bojana, najpre treba ustanoviti da li je u pitanju neka kožna infekcija zadnjih ekstremiteta koja kuju tera da ih grize i tako otkloni svrab.

 

Mitar Mirić: Kada zečevi postaju polno zreli jer je moj zec zaskočio zečicu sa samo dva meseca starosti?

 Odgovor: Dragi Mitre, ženke postaju zrele sa 5-8 meseci, a mužjaci kasne za oko jedan mesec u odonosu na ženke

 

Suza: Imam bišonku staru 6 meseci i oko očiju joj se pojavilo crvenilo. Veterinar je preporučio ispiranje bornom troprocentnom kiselinom. Da li da koristimo kamilicu?

 Odgovor: Draga Suzo, pojava crvene dlake oko očiju kod bišona je posledica lučenja sekreta i suza. Pre svega treba ustanoviti da li ima pojačano lučenje usled infekcije oka i to sanirati po potrebi. U svakom slučaju, postoje posebne tečnosti koje su napravljene za svrhu uklanjanja crvene boje dlake oko očiju i one se mogu nabaviti u pet shop-ovima.

 

Aleksandar Nenadović: Koliko kuja dugo nosi dok se ne ošteni?

 Odgovor: Dragi Aleksandre, smatra se da je normalno ako kuja nosi štence 58 do 66 dana.

 

Jelena: Moja mačka povremeno povrati hranu i dlake. Da li je to opasno?

 Odgovor: Draga Jelena, to nije opasno i sasvim je normalna pojava.

 

Dušan: Kako da znam kada i kako moja labradorka od 15 meseci traži mužjaka?

 Odgovor: Dragi Dušane, kada primetite krvarenje iz vagine, kada vidite da je vulva otečena i crvena, to su znaci da je kuja u teranju. Plodni dani su od oko 9-og do 14-og, ali tačno vreme se može odrediti na osnovu uzetog brisa. U to vreme će ona tražiti mužjaka.

 

Dragiša: Moja kuja krvari 20-tak dana, a mužjaka prima od 7-14-og dana ali ne ostaje skotna.

 Odgovor: Dragi Dragiša, tačno vreme parenja Vam može dati veterinar na osnovu uzetog brisa. Kuju je potrebno i pregledati kako bi se ustanovilo da li je nešto drugo u pitanju.

 

Saša Jovanović: Moja mačka koja boluje od epilepsije je kroz igru ujela moje dete koje je zaštićeno tetanusom i antibiotikom. Mačka nije vakcinisana. Šta dalje?

 Odgovor: Draga Saša, mi preporučujemo da dete odvedete kod lekara iako najverovatnije neće biti ništa. Bitno je da se povreda sanira kako se ne bi inficirala. Ne razumemo deo pitanja u kome pominjete antibiotike, ali konačnu reč o tome treba da Vam da humani lekar, a ne veterinar. Deo koji se odnosi na nas je savet da mačku treba da vakcinišete. 

 

Petar: Da li je za ulaz u Starpet shop potrebna neka kartica ili ne?

 Odgovor: Dragi Petre, nije potrebna nikakva kartica.

 

Jelena Brnić Protić: Imam toj pudlu, mužjaka starog 4 godine koji je sklon agresivnom ponašanju. Ujeda kad mu se neko približi, a naročito deca. Kome da se obratim?

 Odgovor: Draga Jelena, savet i stručnu pomoć možete dobiti od profesionalnog dresera. Mi Vam preporučujemo Bobana Radosavljevića iz Beograda. Njegov broj telefona je 011/2433-070

 

Mirko: Imam staforda koji je počeo da povraća šlajm i krv. Zbog čega?

 Odgovor: Dragi Mirko, ako je uopšte šlajm u pitanju, on može biti posledica prehlade. Pojava krvi ukazuje ili na pucanje kapilara usled naprezanja zbog povraćanja, ali može biti i druge prirode. bez detaljnog pregleda, nemoguće je dati pravi odgovor.

 

Marina: Imam kornjaču i ne znam koliko je količinski trebam hraniti. Mislim da je hranim previše.

 Odgovor: Draga Marina, niste nam rekli o kojoj se kornjači radi. Svaka zahteva poseban pristup. One su, generalno, vrlo proždrljive i treba paziti na količinu unete hrane. Predlažemo Vam da odete u bolje opremljen pet-shop i navavite hranu za nju. Naglasite o kojoj je kornjači reč jer postoje one koje se smeju hraniti mesom, a i one za koje to nije poželjno. 

 

Ivana: Imam mešanca koji je do skora bio izuzetno hiperaktivan, nestašan, nemiran. U poslednje vreme mi se samo umiljava i hoće da se mazi. Koji je razlog za tu promenu?

 Odgovor: Draga Ivana, budite srećni sa Vašim ljubimcem kao što je i on srećan sa Vama. Kako psi stare, tako postaju umiljatiji, a sve više vremena provode spavajući umesto, kao do tada - u raznim aktivnostima.

 

Stojan: Dobio sam štene rotvajlera staro 1 mesec. Kako da ga naučim da obavlja nuždu na odredjenom mestu?

 Odgovor: Dragi Stojane, pre svega, mišljenja smo da je preuzimanje šteneta sa svega mesec dana starosti isuviše rano. Što se tiče sticanja navike da se nužda obavlja na jednom mestu, Vi pre svega morate odrediti koje je to mesto. Nakon toga, kad god štene počne da vrši nuždu na drugom mestu, odmah ga prenesite na ono koje ste Vi odredili. Postoje i specijalne prostirke predvidjene za to. Vremenom, pas će to naučiti, a kada počnete da ga, nakon vakcinacije, izvodite u šetnju, nećete imati takve probleme.

 

Milana: Moj sedmomesečni oštrodlaki pričar se od juče čudno ponaša. Ne jede, leži, povremeno se prošeta i opet legne. Ima tužan pogled.

 Odgovor: Draga Milana, ako se nastavi takvo ponašanje, odvedite ga kod veterinara. U medjuvremenu, ponudite mu drugu vrstu obroka i obratite pažnju da uzima dovoljnu količinu tečnosti.

 

Una: Glava i vrat mom zecu su nakrivljeni i on stalno pada. Šta da radim? Svi su me veterinari odbili.

 Odgovor: Draga Una postoji mogućnost da je kod Vašeg zeca došlo do poremećaja centra za ravnotežu. Niste nam rekli da li je ta pojava primećena od rodjenja ili se javila kasnije. Predlažemo da zeca odvedete na kliniku Veterinarskog fakulteta u Beogradu. Tamo Vas sigurno neće odbiti bez postavljene dijagnoze i predložene terapije.

 

Branka: Brinem se o psu koga je udario automobil. Ima slomljen 12-ti pršljen. Da li postoji mogućnost da stane na noge?

 Odgovor: Draga Branka, bez pregleda i snimka Vam ne možemo dati tačan odgovor. Krajnji oporavak zavisi od toga koliko je povredjena kičma i da li je došlo i u kojoj meri do prekida nervnih vlakana.

 

Slaviša: Imam štene nemačkog ovčara. Ima malo bele boje na prednjoj šapi. Da li je to problem?

 Odgovor: Dragi Slaviša, nije poželjno prisustvo belih polja kod nemačkog ovčara.

 

Aleksandar: Imam štence mešance haskija i labradorke. Da li će im uši stajati uspravno ili ne?

 Odgovor: Dragi Aleksandre, na to pitanje Vam jedino vreme može dati odgovor.

 

Dragana: Moj pas se oštenio. Kako da ga hranim?

 Odgovor: Draga Dragana, svaki veći proizvodjač hrane za pse u svojoj ponudi ima i hranu za tu namenu.

 

Lazar: Moj pas povraća žuti šlajm sa penom jednom u par nedelja. Kako da mu pomognem?

 Odgovor: Dragi Lazare, odvedite ga kod veterinara kako bi se ustanovio uzrok. Moguće je da je u pitanju pogrešan način ishrane.

 

Sladjana Kuzmanović: Da li je moguće da štenci povuku potpuno na oca i ne liče uipšte na majku?

 Odgovor: Draga Sladjana, moguće je.

 

Andjela: Imam ženku samojeda. Stalno se prlja i češljanje ne pomaže. Šta da radim da bude bela?

 Odgovor: Draga Andjela, postoje šamponi kao i razni preparati koji omogućavaju da dlaka Vašeg psa postane bela nakon upotrebe. Ne preterujte sa kupanjem. Pratite uputstva na ambalaži.

 

Ljubica: Imam štene retrivera koje je vakcinisano. U šetnji je jeo travu i posle toga povraćao.

 Odgovor: Draga Ljubice, ne sekirajte se. Povremeno psi jedu travu kako bi iziritirali želudac i tako povratili sadržinu. Ako se pas uobičajeno ponaša, nemate razloga za brigu.

 

Gina: Imam dva morska praseta. Jedno od njih neće da se osloni na nogu.

 Odgovor: Draga Gina, odvedite ga kod veterinara da ga pregleda i utvrdi da li se prase povredilo.

 

Ivana: Smeju li maltezeri jesti koske? Ako da, koje i koliko velike?

 Odgovor: Draga Ivana, psi su oduvek jeli koske kako bi uneli dovoljno kalcijuma u organizam i kako bi čistili svoje zube. U danasnje vreme, hrana za pse sadrži sve što je psu potrebno, a postoje i mnogi proizvodi koji se koriste za negu zuba.

 

Nina: Zašto moj patuljasti zec odbija hranu za zečeve, a nju nam je preporučio veterinar?

 Odgovor: Draga Nina, promenite proizvodjača hrane i dajte zecu svežeg voća i povrća.

 

Aleksandar: Koju hranu preporučujete za devetomesečno štene retrivera?

 Odgovor: Dragi Aleksandre, preporučujemo bilo kog proizvodjača koji u ponudi ima hranu balansiranu potrebama pasa tog uzrasta. U zavisnosti od Vašeg budžeta, izaberite i proizvodjača.

 

Aleksandra: Kupila sam nimfu i kada sam je donela kući, ona je prvog dana samo ćutala, a sada već uzima hranu, ali još uvek ne peva i trese se. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Aleksandra, potrebno je neko vreme da se ona privikne i prevazidje stres nastao promenom sredine. Budite strpljivi.

 

Tamara: Imam kunića koji par dana ima problem sa digestijom. Izmet je drugačije boje i manje količine. Juče je izbacio dve bele kuglice za koje smo ustanovili da su kao kamenčići kalcijumovog porekla. Inače, on se normalno ponaša i jede. 

 Odgovor: Draga Tamara, promenite mu način ishrane i dodajte dosta svežeg voća.

 

Mihailo: Nabaviću labradora i interesuje me kako da ga najlakše dresiram i da li mora da jede hranu za pse ili može i ono šta nama ostane.

 Odgovor: Dragi Mihailo, što se tiče dresure, predlažemo da angažujete profesionalnog dresera pod čijim instrukcjama i nadzorom ćete dresirati Vašeg psa. Takodje, naš predlog je da pas jede hranu koja je izbalansirana i prilagodjena njegovim potrebama, a to, svakako, nisu ostaci sa Vaše trpeze.

 

Marija: Imam pekinezera koji samo ćuti par dana. Na snimku se vide dve koskice koje nije uspeo da svari. Veterinar kaže da mu dajemo sveže mleveno meso, ali njemu i dalje nije dobro.

 Odgovor: Draga Marija, najverovatnije će se pas uspeti da izbaci koske. No, postoji opasnost da one perforiraju neki deo gastrotrakta. Ukoliko se stanje ne popravi, predlažemo da ga odvedete na kliniku veterinarskog fakulteta u Beogradu.

 

Tamara: Da li mogu da promenim ime svom četvoromesečnom maltezeru?

 Odgovor: Draga Tamara, naravno da možete. Kada se navikne, pas će se odazivati na to ime. Ukoliko želite, možete i u rodovniku da dodate željeno ime.

 

Milica: Mom petomesečnom mačku je pre 3 dana oko počelo postepeno da se zatvara i sada je potpuno zatvoreno, a iznad njega se pojavio otok. Da li je u pitanju infekcija i da li treba da odem kod veterinara?

 Odgovor: Draga Milice, naravno da treba da mačka odvedete kod veterinara kako bi se ustanovio uzrok otoka. Moguće je da je došlo do povrede. U svakom slučaju, nakon pregleda će biti postavljena dijagnoza, verovatno će se otok tretirati antibioticima, a možda čak i drenirati.

 

Milica: Čuvam bretonca koji je gojazan. U poslednje vreme više leži, štuca i ima problem sa disanjem kad legne. Stavili smo ga na dijetu. Plaši me loše disanje.

 Odgovor: Draga Milice, otežano disanje može biti posledica gojaznosti, ali i mnogo čega drugog. Bilo bi neozbiljno nagadjati bez izvršenog pregleda.

 

Aleksandar: Moj pas ima manju ranu kod čmara. Kako da mu pomognem?

 Odgovor: Dragi Aleksandre, ranu bi trebalo isprati i dezinfikovati. Ukoliko je došlo do veće infekcije, potrebno je pokriti psa antibiotikom. Bitno je i kako je došlo do stvaranja rane. Ako je povreda, ona će proći navedenim tretmanom. Ako je rana nastala usled češanja ili lizanja psa zbog svraba koji može biti posledica prisustva endoparazita (glista na primer), onda se pas mora i očistiti.

 

Aleksandra: Imam starog psa koji povraća već tri dana i pije samo malo vode. Da li da ga odvedem kod vetrinara ili imate neki savet?

 Odgovor: Draga Aleksandra, postoji mogućnost da Vaš pas dehidrira. Stoga mu odmah dajte orosal, stavite ga na dijetu sa kuvanim pilećim belim mesom i pirinčanom vodom. Naravno da je najbolje da ga odvedete kod veterinara pošto to traje već nekoliko dana.

 

Mirjana: Imam tigricu koja je iščupala nokat. Sada štedi nogu. Da li da idem kod veterinara?

 Odgovor: Draga Mirjana, iako verujemo da će sve proći samo od sebe, uvek predlažemo odlazak kod veterinara, ako ni zbog čega drugog, onda da bi se izbegla moguća infekcija koja može biti fatalna za Vašu tigricu.

 

Dušan: Imam problem sa prednjom šapom dvomesečnog staforda. Dajem joj AD3 kapi, ali se ne vraća u normalno stanje.

 Odgovor: Dragi Dušane, niste nam rekli koji imate problem sa šapom. U svakom slučaju, odvedite psa kod veterinara. Ako je u pitanju urodjeni deformitet, možda se može ukloniti hirurškim putem. Ako se radi o rahitisu, ne možete očekivati rezultate tako brzo.

 

Mina: Imam maltezera koji odbija granule. Jede kuvanu piletinu i ono što mu mi damo sa stola. Ponekad (jednom nedeljno) povraća žutu penu sa ostacima hrane. Kako da mu pomognem? 

 Odgovor: Draga Mina, najbolji način je da ga naviknete na granule tako što ćete mu u hranu koju voli svaki dan dodavati sve više granula, a smanjivati količinu postojeće hrane. Taj postepeni prelazak treba da traje 10-20 dana.

 

Siniša: Imam štence koje kuja odbija da doji. Šta me savetujete?

 Odgovor: Dragi Siniša, Vi ih morate prehranjivati. Koristite obično mleko mada u svakom bolje opremljenom pet shop-u možete pronaći adekvatno. Kada štenci malo porastu, postepeno im menjajte količinu i način prehrane.

 

Jana Marušić: Imam bišona kome se oko očiju pojavljuje rozikasta boja uprkos mom svakodnevnom tretiranju. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Jano, pojava roze boje na dlaci oko očiju je posledica lučenja suza. Pre svega, treba proveriti da li pas ima neku infekciju očiju i pojačano lučenje. Sem toga, jedino što Vam preostaje je da koristite neki od takozvanih tear stain remover-a pazeći da ne dospe u oko.

 

Dragana: Imam ženku. Kada da je vodim na parenje i koliko nosi štence?

 Odgovor: Draga Dragana, mi predlažemo da sačekate drugo teranje. Smatra se da je vreme za parenje 10-14 dana od kada primetite pojavu krvi, zacrvenelu i otečenu vaginu. No, to nije strogo pravilo. Najbolje je da je kada počne teranje odvedete kod veterinra koji će uraditi analize i odrediti tačno vreme za parenje. Graviditet može trajati od 58 do 63 dana.

 

Jelena Petrović: Moju tromesečnu ženku je pre nekoliko dana ogrebala mačka i oko joj je pobelelo. Kako da je lečim?

 Odgovor: Draga Jelena, odmah je odvedite kod veterinara..

 

Valerija: Imam kornjaču i priometila sam da su joj se oči zatvorile, čak ne vidi ni hranu.

 Odgovor: Draga Valerija, u svakom boljem pet shop-u možete nabaviti kapi koje će rešiti problem. U svakom slučaju, mi uvek preporučujemo pregled kod veterinara.

 

Momir Smolović: Imam mopsa od tri godine starosti. Naglo je izgubio snagu, tetura, ne može na zadnje noge, ne jede i ne pije.

 Odgovor: Dragi Momire, odvedite ga kod veterinara. Najverovatnije ima upalu tonzila (krajnika) koja će brzo proći nakon terapije.

 

Nataša: Šta znači kada pas trza ušima?

 Odgovor: Draga Nataša, to je najverovatnija reakcija na neki zvuk koji čuje. Ukoliko je pojava česta i ako trese glavu ili trlja uši šapama, odvedite ga kod veterinara.

 

Lazar: Imam haskija starog mesec i po. Posle povratka iz šetnje, primetio sam da je bolestan i odveo ga kod veterinara koji je rekao da je u pitanju virus i dao mu infuziju. O kom se virusu radi?

 Odgovor: Dragi Lazare, čak i da ste nam rekli da li je pas vakcinisan ili ne, teško da bismo bez analize i pregleda mogli da Vam putem interneta kažemo o kom se virusu radi. Verujemo da je Vaš veterinar postavio dobru dijagnozu i da će Vaš pas dobiti adekvatnu terapiju i negu.

 

Sofija: Mog psa su udarila kola pre nekoliko nedelja i od tada je promenio ponašanje. Ne plaši se visine, spreman je da me ujede, hiperaktivan je i napet. Koji je Vaš savet?

 Odgovor: Draga Sofija, traumatično iskustvo koje je imao Vaš pas je dovelo do pojačanog stresa koji može biti uzrok promeni u ponašanju. Poklonite mu više vremena i pažnje, obratite pažnju na šta najviše reaguje, budite nežniji prema njemu. Naravno, ne smete mu dozvoliti nikakvu agresivnost ni prema Vama, ni prema drugima.

 

Danijela: Moja maca ima proliv. Dala sam joj medicinski ugalj i malo joj je bolje. Uplašena sam.

 Odgovor: Draga Danijela. stavite macu na dijetalnu hranu nekoliko dana, a nakon toga je postepeno vracajte na normalan režim ishrane. Ukoliko se situacija ne poboljša, morate pozvati veterinara. U medjuvremenu, dajte joj dosta tečnosti da ne dehidrira.

 

Adela: Mom psu se pojavilo mnogo bradavica oko usta. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Adela, odvedite ga kod veterinara koji ih može ukloniti. U ishrani pojačajte kompleks B vitamina.

 

Mirjana: Imam mače staro 6 meseci. Na zadnjoj desnoj nozi mu je opala dlaka. Šta može biti uzrok?

 Odgovor: Draga Mirjana, uzrok može biti fizičke prirode, ali isto tako i posledica nekog kožnog oboljenja. Najbolje bi bilo macu idvesti na pregled.

 

Nikola: Na njušci mu je izašlo crvenilo u obliku kruga. Da li treba da ga vodim kod vetrinara?

 Odgovor: Dragi Nikola, bez obzia što nam niste dali dovoljno informacija, čak ni o kojoj se životinji radi, u svakom slučaju bi naš savet bio poseta veterinaru.

 

Edis: Moje malo sivo mače odbija da jede i bezvoljna je. Šta da radim?

 Odgovor: Dragi Edise, ponudite joj drugu vrstu obroka. Ukoliko se situacija nastavi, ili se pogorša, odvedite je na pregled kod veterinara.

 

Milan: Šta treba da uradim ako je moj ker lizao krv?

 Odgovor: Dragi Milane, ne treba ništa da uradite.

 

Aleksandar: Moje jare staro 5 meseci, od juče, kada legne, ne može da samo ustane, a kada ga podignem, posle nekog vremena ne može da stoji već opet legne.

 Odgovor: Dragi Aleksandre, potreban je pregled kod veterinara. Pozovite ga kako bi dao odgovarajuću terapiju. 

 

Stevan: Imam jazavičara i izašle su mu dve ranice na nosu. Da li se zna od čega i kako da lečim?

 Odgovor: Dragi Stevane, pretpostavljamo da su u pitanju male povrede nastale prilikom njuškanja ili ih je sam sebi naneo trljanjem. Ne očekujemo nikakve probleme. Verujemo da će same brzo proći, Pratite samo da ne dodje do infekcije. Ukoliko se stanje ne popravi, odvedite ga na pregled kod veterinara.

 

Nikola: Imam ženku NO koja ima neku izraslinu na pupku. Čime da mažem i da li da je vodim kod veterinara?

 Odgovor: Dragi Nikola, tek nakon izvršenog pregleda kod veterinara može se znati šta je u pitanju i preduzeti odgovarajuće mere.

 

Nemanja: Da li se javlja lažna trudnoća kod kuja? Kako da znam da li je ostala skotna?

 Odgovor: Dragi Nemanja, postoje slučajevi pojave lažne trudnoće. Odgovor da li je Vaša kuja skotna ili ne, može Vam dati veterinar nakon pregleda.

 

Ivanica: Dobila sam ženku pitbula staru 3 meseca, a već imam mužjaka mopsa. Da li smem da ih ostavljam zajedno zbog parenja?

 Odgovor: Draga Ivanice, u ovom uzrastu nema razloga za strah. No, kad primetite prve znake teranja, morate ih razdvojiti.

 

Biljana: Imam kunića i počeo je da kija. Veterinar sumnja na alergiju i preporučio je da prosejemo piljevinu, a on je u medjuvremenu napravio ranicu od trljanja njuške. Kako da budem sigurna da je alergija i kako da ga lečim? 

 Odgovor: Draga Biljana, pre svega, promenite proizvodjača i vrstu hrane, a zatim to isto uradite i sa piljevinom. Ukoliko se situacija nastavi, veterinar će Vam prepisati neki antihistaminik.

 

Nikola Balint: Imam retrivera koji ne želi da bude napolju već bukvalno provaljuje u kuću. Mi unutra ne možemo da je držimo i jedva uspevam da je izbacim napolje.

 Odgovor: Dragi Nikola, pre nego što pribegnete najnepopularnijoj meri ( vezivanju psa na lanac ili smeštanje psa u box), pokušajte da u početku provodite sa njim više remena u dvorištu. Tu ga i hranite i ponudite mu i neke igračke. Postepeno će se navići.

 

Ivana Verovski: Želela bih da udomim mačku, ali se majka protivi zbog lošeg mirisa i eventualne štete na nameštaju. Takodje, za 2 godine odlazim na fakultet i plašim se rastanka jer sam čula da se mačke vezuju za vlasnika.

 Odgovor: Draga Ivana, ukoliko obratite pažnju na higijenu, a i mački ponudite odgovarajuće "grebalice", ne bi trebalo da se plašite efekata koje ste pomenuli. Mačka se, inače, više vezuje za kuću nego za vlasnika, ali to ne znači da neće osetiti Vaš odlazak.

 

Maja Nikolić: Imam štene turskog kangala. Koja je hrana najbolja za njega?

 Odgovor: Draga Majo, svaki dobar brend ima u ponudi hranu za štence, a neki šak i za štence velikih rasa. Poštujte preporuke proizvodjača u smislu broja i veličine obroka. 

 

Tamara: Pre dva dana smo dobili štene bišona. Prvo je odbijalo hranu i vodu, a zatim je počelo sa uzimanjem, ali je i povratilo. Štene je vakcinisano, ima dva meseca. Da li treba da ga vodim kod veterinara?

 Odgovor: Draga Tamara, psi u tako malom uzrastu često odreaguju na promenu sredine, odvajanje od majke, na promenu načina ishrane i sl. Mi očekujemo da će se sve srediti, ali ako se sve pomenuto nastavi, odvedite ga kod veterinara. 

 

Tihana: Imam maltezera koji ima bolest srčanih zalistaka. Uzima terapiju i vodimo računa o ishrani. Primećujemo poboljšsnaje. Kako znamo da se ovo ne može skroz izlečiti, interesuje nas koliko on može još da živi i kojim kvalitetom života. 

 Odgovor: Draga Tihana, nastavite sa postojećom terapijom i režimom ishrane. Nije zahvalno davati bilo kakve prognoze jer je to sve ipak individualno. Verujemo da ćete se još dugo družiti sa Vašim maltezerom.

 

Laki: Kada se štene može odvojiti od majke?

 Odgovor: Dragi Laki, naša preporuka je da to bude nakon osme nedelje.

 

Altena: Mojoj mački suzi oko. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Altena, odvedite je kod veterinara kako bi se ustanovio razlog zbog čega joj suzi oko. Tek tada se može dati prava terapija. 

 

Marija: Imam kunića. ženkicu, ali su joj zubići preveliki. Treba da je vodim kod veterinara da joj ih skrati, ali su mi rekli da ona tom prilikom može da ugine od straha. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Marija, svaki veterinar bi trebalo da svoj posao obavlja stručno. Verujemo da je i sa Vašim tako. Ubuduće, postarajte se da Vaš kunić prirodnim putem troši zube.

 

Sladjana: Da li je moguće dobermanu podići uši, a da se ne kupiraju?

 Odgovor: Draga Sladjana, važeći standard za tu rasu ne predvidja kupiranje. Ako želite podignute uši, to nećete moći da uradite bez pomenute intervencije.

 

Nada: Moj pas 4 dana kašlje kao da mu je nešto upalo u grlo. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Nado, odvedite psa kod veterinara koji će proveriti šta je u pitanju. Najverovatnije se radi o infekciji grla, a ne o stranom telu, ali pravi odgovor se može dati tek nakon pregleda.

 

Marko: Moj nemački ovčar ima problem sa ušima. Podigle su se na vreme, ali ne stoje kako bi trebalo. Šta da radim?

 Odgovor: Dragi Marko, postoje nehirurški i hirurški načini da se ovaj problem reši, Mi preporučujemo one prve, a ako ne daju rezultate, onda je neizbežna intervencija koja nije opasna i ne traje dugo. Javite se Vašem veterinaru koji će psa da pregleda i po potrebi postavi fišbajne ili se odluči za operaciju.

 

Predrag: Moj zec je postao hiperseksualan i već mi je neprijatno kada mi dodju gosti, a on ih napada. Da li i gde da izvršim kastraciju?

 Odgovor: Dragi Predraže, ako niste u mogućnosti da mu nabavite ženku, odvedite ga kod veterinara. Mi uvek predlažemo Veterinarski fakultet u Beogradu, ali tu intervenciju bi trebalo da ume da obavi svaki veterinar.

 

Irena: Trudna sam 6 mesec. Da li je bolje da sad kupim psa ili posle porodjaja?

 Odgovor: Draga Irena, ukoliko smatrate da možete dovoljno vremena da posvetite i bebi i psu, sasvim je svejedno. Najvažnije je da psa redovno vakcinišete, pratite svoje zdravstveno stanje jer postoje bolesti koje Vas mogu ugroziti preko psa, a i pojačate održavanje higijene u prostorima gde beba bude boravila.

 

Aleksandar:  Imam štence rotvajlera koje sam juče odvojio od majke. Ne piju vodu. Šta da radim?

 Odgovor: Dragi Aleksandre, možete im vodu davati putem šprica na usta, ali je bolje da postepeno u mleko dodajete vodu i tako vremenom smanjujete količinu mleka, a povećavate sadržaj vode.

 

Ivica: Imam zlatnog retrivera od 6 meseci. Da li smem da ga hranim govedinom i da li treba da je kuvam?

 Odgovor: Dragi Ivice, smete da psa hranite govedinom. Poželjno je i da je termički obradite. Naravno, mi uvek preporučujemo ishranu granulama jer tako dobijate precizno izbalansiran obrok koji sadrži sve šta je psu potrebno.

 

Barbara: Imam četrnaestomesečnu ženku nemačkog ovčara. Kod mene je 3 meseca, a ja sam joj treći vlasnik. Imala je teranje u julu, a sada opet u oktobru. U poslednje vreme je počela da se čudno ponaša, čak me je uhvatila za prst pa sam morala redovno da idem na previjanje. Ume da se uvuče u kućicu, a i pogled joj se promeni. Ne reaguje na komande. Zabrinuta sam.

 Odgovor: Draga Barbara, šro se tiče pitanja o zdravstvenom stanju Vašeg psa, treba da je odvedete kod veterinara koji će se pozabaviti njenim hormonima i ustanoviti razlog dva ciklusa  u nekoliko meseci. U vezi ponašanja psa, uzmite u obzir da je potrebno neko vreme da kuja Vas prihvati kao vlasnika s obirom da ste već treći po redu za kratko vreme. Zadobijte njeno poverenje, ali nikako ne tolerišite njeno agresivno ponašanje. Ne sme se desiti da ujeda ni Vas, ni druge. Nemački ovčar lako i brzo uči komande. Verujemo da će ubrzo slušati i Vaše.

 

Brana: Mog bišona je mačka okrznula po zenici. Nije mu crveno oko, ali stalno žmirka i nije skroz otvoreno. Isprala sam mu dva puta fiziološkim rastvorom. Da li treba da brinem?

 Odgovor: Draga Brano, najverovatnije nije ništa strašno i verujemo da će brzo proći. Naravno, teško je bez pregleda sa sigurnošću to tvrditi, ali na osnovu Vašeg opisa, nameće se takav zaključak. Mi očekujemo da će za koji dan sve biti kao pre. U medjuvremenu, vodite računa da ne dodje do infekcije ( ako je povredjen kapak ), a ako se stanje pogorša, morate ga odvesti kod veterinara. 

 

Nemanja Stamenković: Moja ženka je počela da krvari. To joj je drugo teranje. Kog dana da je odvedem kod mužjaka?

 Odgovor: Dragi Nemanja, plodni dani su izmedju devetog i trinaestog. Najsigurnije je da je odvedete kod veterinara koji će Vam reći tačan termin. 

 

Goran Zdravković: Kupio sam hrčka i ne znam koji kavez i sa kojom opremom da kupim da bi on bio srećan.

 Odgovor: Dragi Gorane, kavez odaberite shodno prostoru u kom ćete ga držati, a i u skladu sa materijalnim mogućnostima. Mi preporučujemo veličinu osnove od bar 60cm X 40cm. U svakom opremljenijem pet shop-u ćete pronaći i neke penjalice, tunele, točak za istrčavanje i ostalo. Kavez treba da ima i hranilicu i pojilicu. 

 

Milica: Moja maca se omacila. Primetila sam da ima gliste. Da li je to opasno za mačiće?

 Odgovor: Draga Milice, naš savet je da odmah očistite i macu i mačiće od glista nekim od endoparazitika.

 

Marija: Imam bolonjezera, starog tri godine. Naprasno je počeo da se čudno ponaša. Drhti, zavlači se ispod kreveta, ne može na zadnje noge. Veterinar je rekao da je uganuo vrat i dao mu je Rivadil. Koliko mu treba za oporavak? Treba da popije još 4 tablete, a već je toliko popio.

 Odgovor: Draga Marija, polazeći od toga da je postavljena dobra dijagnoza, Rivadil jeste jedan od lekova izbora. On će mu smanjiti bol, a i dobar je inflamatorik mada su česte pojave smetnji u digestivnom traktu usled njegove upotrebe, ali to prolazi vrlo brzo posle prestanka davanja. Terapiju mu dajte do kraja i ponovo ga odvedite na pregled.

 

Pavle: Mom retruiveru se ispod njuške, na gornjoj usni pojavilo crvenilo u obliku kruga. Šta je u pitanju i kako da ga lečim?

 Odgovor: Dragi Pavle, tek nakon pregleda se može ustanoviti da li je u pitanju povreda, pigmentacija, gljivična ili neka druga infekcija. Sve pomenuto zahteva drugačiji tretman. 

 

Sanja: Koje voće sme da jede hrčak?

 Odgovor: Draga Sanja, najviše će mu se dopasti jabuke i banane. No, nemojte nikako zaboraviti i da mu ubacite komadić drveta na kome će da troši zubiće. 

 

Nikola: Moja kuja se spojila sa komšinijim psom, ali samo na kratko. Mislio sam da nije bilo ništa, ali sam primetio da su joj sada porasle dojke. Kako da znam da li je skotna?

 Odgovor: Dragi Nikola, samo se odlaskom kod veterinara to može ustanoviti.  

 

Vuk: Mom štenetu NLT, starom 70 dana su sa 55 dana počele da se krive noge. Veterinar je dao neku tabletu, a ja sam kupio tablete kalcijuma. Malo mu je bilo bolje, ali je sada opet počelo. Veterinar kaže da je to rahitis. Kako da mu pomognem?

 Odgovor: Dragi Vuče, očigledno je da Vaš pas ima deficit u ishrani. Nastavite sa dodavanjem kalcijuma, ali i kombinacije AD3 vitamina. Najbolji rezultati se postižu putem injekcija, ali suština je da mu morate promeniti način ishrane.

 

Dragana: Nisam zadovoljna kvalitetom dlake kod mog dvadesetomesečnog samojeda. Šta da radim da bude čupava kao kod drugih?

 Odgovor: Draga Dragana, kvalitet dlake je odredjen genetikom, uslovima držanja, ishranom, negom... Mi savetujemo da pojačate B kompleks vitamina kao i biotin u ishrani Vašeg psa. Redovno ga četkajte i poboljšajte uslove u kojima boravi. 

 

Sanja: Moja maca je imala operaciju kolena zbog preloma pre 5 godina. Sada primećujem da kad sedne, drži tu nogu ispruženu. Normalno se kreće, ali mi se čini kao da je povremeno zaboli. 

 Odgovor: Draga Saro, sasvim je normalno da vremenom, kako stari, Vaša mačka oseća posledice stare povrede. Postoje preparati koji pomažu obnavljanje hrskavice, kao i lekovi za smanjenje bola. Mislimo da još uvek kod Vaše mace nema za tim potrebe.

 

Natalija: Mog psa je udario auto. Ne može da hoda na zadnje noge, hrklja, ne može da diše. Šta da radim i kako da mu pomognem?

 Odgovor: Draga Natalija, njemu pomoć može pružiti samo veterinar. Hitno ga kod njega odvedite. 

 

Sabina: Našem osmomesečnom pitbulu stalno suzi jedno oko. Ostalo je sve u redu.

 Odgovor: Draga Sabina, moguće je da se radi o infekciji oka, a možda i o nekoj povredi. Takodje, ni alergija nije isključena. Samo se pregledom i uzimanjem brisa može postaviti prava dijagnoza. 

 

Sara Hadžibajrić: Moj trogodišnji mačak je pušten da se kreće slobodno. Lovi golubove i miđeve, ali ih ne pojede. Danas je postao jako osetljiv na dodir po stomaku, zavukao se u orman, nema dijareju, ima apetit. Šta mu je?

 Odgovor: Draga Saro, osetljivost stonaka ne mora da ukazuje na trovanje hranom. Možda je došlo do povrede koja izaziva bol. Ukoliko se stanje ne popravi za par dana, odvedite ga na pregled.

 

Jelena: Imam mače koje je polomilo donju vilicu. Ima teškoća sa hranjenjem. Sinoć je pila mleko, a od jutros jako teško. Kako da je nahranim?

 Odgovor: Draga Jelena, da li je maca slomila ili iščašila vilicu može reći samo veterinar posle pregleda i snimka. Dok je ne odvedete kod njega, macu hranite kašastom hranom i mlekom.

 

Nikola: Imam štene staforda koje je staro 3 meseca. Očišćeno je od parazita, ali nije vakcinisano. Poslednja 3 dana pokušava da kaki, ali ne uspeva. Cvili kad spava.

 Odgovor: Dragi Nikola, pokušajte sa promenom ishrane, a obavezno vakcinišite Vašeg psa.

 

Adem: Moja ženka haskija se oštenila i od tada je izgubila na težini, a danas je i povraćala. Šta da radim?

 Odgovor: Dragi Ademe, najbolje je da Vašu kuju pregleda veterinar. Niste nam dali podatke da li je vakcinisana i očišćena od parazita kao i na koji je način hranite.

 

Srdjan: Imam NLT i sa leve strane mu je dlaka opala, kao i sa ledja. Nije vakcinisan. Bojim se da nije nešto opasno.

 Odgovor: Dragi Srdjane, više bi trebalo da se bojite što niste psa vakcinisali. To uradite što pre. Tada će veterinar i da pregleda psa i ustanovi da li je u pitanju kožna infekcija, gljivično oboljenje ili nešto treće.

 

Marko Savić: Nabavio sam AST. Po tri dana odbija da jede granule. Menjao sam za protekla 2 meseca 10 vrsta. Da li mu to škodi za rast?

 Odgovor: Dragi Marko, promena proizvodjača granula ne škodi rastu. Budite uporni sa onom vrstom koju najviše voli i dajte mu hranu u odredjenim vremenskim intervalima. Ako je ne pojede za 15 minuta, sklonite je i ponudite mu u sledećem terminu za hranjene. Ne treba da mu posuda puna hrane bude uvek na raspolaganju. 

 

Biljana Dulović: Vratio mi se mačak sa povredjenom šapim, kao da ga je neko udario. Da li ima neki lek da mu dam jer kod veterinara ima samo injekcija?

 Odgovor: Draga Biljana, Vašeg mačka mora da pregleda veterinar i ustanovi stepen i vrstu povrede.  

 

Radovan Petković: Zec je počeo da mi se linja i ja sam odlučio da ga malo ošišam. Dok sam to radio, malo sam mu zakidao dlaku i sad se vidi njegova crvena koža. Šta da radim?

 Odgovor: Dragi Radovane, linjanje nećete sprečiti šišanjem. To je neozbežna prirodna pojava. Vašem zecu će porasti nova dlaka. Ne sekirajte se. 

 

Ivana: Već drugi put u mesec dana se moj maltezer u mom odsustvu popiški na moj krevet. Kako da ga odviknem_

 Odgovor: Draga Ivana, to je njegov vid protesta. Pre svega, morate ga izvesti pre nego što napustite stan. Zatim, morate mu inače braniti da se penje na krevet, čak i kada ste kod kuće. Treće, mora biti kažnjen ako to ponovi, a pre svega, stavite najlon na krevet kako biste lakše održavali higijenu dok ga ne odviknete. 

 

Marica Nešić: Od juče ujutru moj pas, star 4 godine, ne može da stane na zadnje noge. Veterinar mu je dao neke injekcije, ali mi nije rekao o čemu se radi. Pomenuo je neku upalu.

 Odgovor: Draga Marice, pravi odgovor možete dobiti od veterinara koji mu je postavio dijagnozu. Mi možemo da pretpostavimo da se radi oli o upali tonzila (krajnika) koja može da daje takve simptome na ekstremitetima, ali isto tako i o upali nerava. U drugom slučaju treba uključiti i kompleks B vitamina koji pomaže regeneraciju nerava, naravno, ako je to u pitanju kod Vašeg psa.

 

Nemanja Stamenković: Koja je visina ženke zlatnog retrivera? Meni se čini da je moja ostala niska iako je jako pametna.

 Odgovor: Dragi Nemanja, po standardu, trebalo bi da bude visoka 51-56 cm. 

 

Miloš: Da li da odvedem kod veterinara moju ženku kojoj posle teranja još curi žlezda ili će to samo da prestane?

 Odgovor: Dragi Miloše, mi smo uvek za opciju da veterinar treba da pregleda Vaše ljubimce, postavi dijagnozu i po potrebi prepiše odgovarajuću terapiju. 

 

Vanicho: Da li smem da mom samojedu, starom 2 meseca dajem pileće kosti?

 Odgovor: Poštovani, mi Vam to ne bismo savetovali. 

 

Tanja: Imam mopsa starog tri godine koji je u poslednje vreme počeo da vrši nuždu po stanu i oseća mu se neprijatan zadah iz usta. Šta je u pitanju?

 Odgovor: Dragi Tanja, to ne mora da ukazuje na bolest kod psa, već na njegov protest nekoj novoj pojavi ili promeni ( ili naglom odsustvu nekoga ili nečega ) u njegovoj okolini. Naravno, veterinar ga može pregledati i utvrditi njegovo sadašnje zdravstveno stanje.

 

Miško: Moj pas već drugi put u poslednjih godinu dana uplašen ulazi u kuću i krije se u mraku ispod kreveta. Da li je to posledica toga što su mu krpelji jako povredili uši?

 Odgovor: Dragi Miško, morate pažljivo pratiti ponašanje Vašeg psa i tačno ustanoviti nakon čega on traži spas u kući. To nema veze sa krpeljima, već se možda uplaši od nekog zvuka ili pojave.

 

Masha: Mom biglu se kapak izvrnuo i oko mu je nateklo i crveno. Vetrinar kaže da mora operacija. Da li je tako?

 Odgovor: Draga Masho, veterinar koji je pregledao Vašeg psa, sigurno ima uvid u stanje bolje nego mi preko interneta. Stoga, verujemo da zna svoj posao i da je doneo pravu odluku. Ukoliko sumnjate, odvedite psa kod drugog veterinara na ponovni pregled i zatražite i njegovo mišljenje. 

 

Božidar: Moj pas je povredio nogu. Kako da mu pomognem?

 Odgovor: Dragi Božidare, čak i da ste nam detaljnije opisali o kakvoj se povredi radi, naš predlog bi bio da ga odvedete kod veterinara. Ako je u pitanju otvorena rana, ona će morati da se sanira, a ako je nešto drugo, tek posle pregleda ili rendgenskog snimka, može da se postavi dijagnoza.

 

Dule: Da li bi trebalo da se pari moj šarplaninac , star dve i po godine ili to ne mora uvek?

 Odgovor: Dragi Dule, nema razloga da se Vaš šarplaninac ne pari, iako to nije obavezno. 

 

Biljana: Zbog ešerihije koli, da li sme da se daje naveden antibiogram, ako doji štence?

 Odgovor: Draga Biljana, na osnovu Vašeg pisma, pretpostavljamo da Vaša kuja koja doji ima bakterijsku infekciju i da ste dobili odgovarajuće antibiotike da joj dajete. Verujemo da je veterinar prilikom odabira lekova, vodio računa o tome da kuja doji.

 

Sara: Da li smem da parim moju ženku jorkšir terijera koja ima 11 meseci?

 Odgovor: Draga Saro, smete da je parite, ali mi ipak prepoučujemo da sačekate sledeće teranje.

 

Bane Lukić: Imam nimfu i mislim da se povredila. Primetio sam krv ispod krila. Šta da radim?

 Odgovor: Dragi Bane, najverovatnije nije ništa strašno, ali je odvedite kod veterinara da je pregleda. 

 

Milan: Našli smo macu i primili je u stan. Imala je krive noge. Zadnje su joj se ispravile, ali prednje su ostale krive, naročito leva. Na obrazu je imala nešto crno, kao tačkicu. Kasnije se to dupliralo i izgleda kao groznica. Takodje, lome joj se brkovi. Šta je u pitanju?

 Odgovor: Dragi Milane, ove tri stvari nisu povezane. Što se nogu tiče, to može biti genetske prirode, posledica porodjaja, ali i nedostatak kvalitetne ishrane. Najbolje da je pregleda veterinar i da adekvatnuterapiju ili uradi neophodnu intervenciju, To važi i za ostale pojave.

 

Ivana: Imam maltezetra kome se buve stalno vraćaju. Ovde čitam da treba da tretiram mesta na kojima boravi. Da li to znači da treba da operem dekice i ostalo ili...?

 Odgovor: Draga Ivana, pranje nije dovoljno. Ta mesta i opremu treba tretirati sredstvima protiv buva.

 

Ivana: Imam ženku mopsa. Drugo teranje je imala pre mesec dana. Od juče joj je natekla vagina i ima neverovatan svrab. Ispirala sam sodom bikarbonom i mazala kanesten mašću. Ne pomaže.

 Odgovor: Draga Ivana, morate je odvesti kod veterinara da se uzme vaginalni bris i tako ustanovi šta je u pitanju. Sve ostalo je nagadjanje.

 

Slobodan: Uzeo sam psa starog dve godine i saznao da nije vakcinisan i čipovan. Da li je kasno da se to sada uradi?

 Odgovor: Dragi Slobodane, nije kasno da se pas sada čipuje. Obavezno ga i vakcinišite, ali ga pre toga očistite od parazita.

 

Danijela: Mačka, stara pola godine kija i kačlje i ima neku izraslinu na donjoj vilici, prema vratu. Bojim se da nije nešto strašno.

 Odgovor: Draga Danijela. kijanje i kašljanje mogu biti posledica prehlade ili alergije i slično. To nema nikakve veze sa pomenutom izraslinom. O čemu se tačno radi, može se znati tek nakon izvršenog pregleda.

 

Ivana: Maltezer od 4 meseca nam kašlje noću kao da će da povraća, ali ne povrati ništa. 

 Odgovor: Draga Ivana, moguće je da ima upalu grla koja ga tera na kašalj koji nakon toga stvara nagon za povraćanjem. Sačekajte neko vreme, a ako se nastavi odvedite ga na pregled. Mi smatramo da nije ništa opasno.

 

Anica Kaličanin: Da li štene staro mesec dana sme da pije vodu i da li to utiče na ishranu majčinim mlekom?

 Odgovor: Draga Anice, slobodno mu dajte da pije vodu.

 

Darko: Imam mačku i juče sam je prvi put ostavio u stanu samu i to na 15 sati. Kada sam se vratio, naišao sam na njenu povraćku, nestabilna je, srhti joj rep i sise su joj otekle. Ne jede i ne pije i traži skrovita mesta.

 Odgovor: Dragi Darko, postoji mogućnost da je mačka u Vašem odsustvu pojela nešto što nije smela (npr. neke hemikalije iz kupatila ili slično). Najbolje je da je odvedete kod veterinara koji će uraditi potrebne analize i utvrditi šta je u pitanju.

 

Filip Živković: Koliko štenadi može da ošteni zlatni retriver starosti godinu i tri meseca? Kada treba da ih vakcinišem?

 Odgovor: Dragi Filipe, broj štenaca u leglu zavisi od mnogo faktora i ne može se nikada predvideti. Štence treba vakcinisati sa 7-8 nedelja jer je tada njihov imuni sistem spreman da odreaguje na vakcinu. Podrazumeva se da je pre vakcinacije štene očišćeno od parazita i da je potpuno zdravo. Revakcinacija je nakon mesec dana. 

 

Ivana Vidović: Imam štene koje je vršilo nuždu i nije htelo posle toga da hoda dok mu nisam očistila sa guze ono što je ostalo. Tada sam videla da mu je guza otekla i crvena. Sada leži i kada ga stavimo na noge sedne i zacvili.

 Odgovor: Draga Ivana, niste nam rekli koliko je štene staro, da li je vakcinisano i čišćeno od parazita, čime ga hranite i slično. Stoga, ne možemo Vam dati pravi savet jer nemamo potrebne informacije. U svakom slučaju, održavajte mu higijenu, promenite mu ishranu i pratite ponašanje. Ukoliko se pogorša, odvedite ga kod veterinara.

 

Zorana: Imam rotvajlerku staru dve godine koja stalno beži iz dvorišta i kasnije se vrati. Plašim se da nekog ne povredi. Da li će to prestati i kada? Da li je to karakteristika ove rase?

 Odgovor: Draga Zorana, ta osobina nije vezana za rasu. Prestaće kada je budete odučili od toga ili kada bude obezbedili dvorište ili nju vezali.

 

Sima: Patuljasti zec mi je povredio šapu. Šta da radim?

 Odgovor: Dragi Simo, niste nam rekli da li je šapa posečena ili se radi o nekoj drugoj vrsti povrede koja mu onemogućava normalno kretanje. Ukoliko je ono prvo u pitanju, odvedite ga kod veterinara koji će ranu sanirati, a ako je ovo drugo, sačekajte dan-dva. Najverovatnije če da prodje. Ukoliko ne, opet Vam sledi poseta veterinaru.

 

Anja Babović: Imamo papagaja tigricu. Povredio je nogu. Prvo je bila modra i povremeno je dizao. Sada stalno koristi drugu, a ova mu je crna. Šta da radimo?

 Odgovor: Draga Anja, hitno tigricu odvedite kod veterinara na pregled kako bi joj dao terapiju. Može biti vrlo opasno.

 

Nataša: Pas mog prijatelja ne može da stane na zadnje noge. One su prebačene unazad skroz. On neće da ga odvede kod veterinara. Šta je u pitanju?

 Odgovor: Draga Nataša, ubedite prijatelja da ga odvede kod veterinara koji će da utvrdi da li je u pitanju povreda ili nešto drugo.

 

Domba: Imam psa mešanca starog 10 godina. Već par dana nije obavljao nuždu, a ima crnu stolicu.

 Odgovor: Dragi Domba, nije nam najjasnije kako mu je stolica crne boje, a ne obavlja nuždu. Najbolje je da ga odvedite kod veterinara koji će ga detaljno pregledati i dati odgovarajuću terapiju. Crna stolica može da ukazuje na unutarnje krvarenje.

 

Katarina: Imam 4 mačke i do skora je sve bilo u redu. U poslednje vreme su dve od njih počele da se sukobljavaju. Kako da to sprečim?

 Odgovor: Draga Katarina, u svakoj zajednici je normalno da dolazi do pozicioniranja članova unutar nje. Najverovatnije će se to srediti povlačenjem jedne od mačaka. Ukoliko ne, pokušajte da ih razdvojite na neko vreme.

 

Parandjilović: Imam tromesečnog labradora koji je počeo da kija i kašlje, a stomak mu se trese. Slabije jede, ne povraća, a uglavnom po ceo dan spava. Šta se dešava?

 Odgovor: Poštovani, iako nam niste dali podatke o vakcinaciji, verujemo da nije ništa ozbiljno. Savetujemo da ga odvedete kod veterinara jer se tek posle pregleda može postaviti ispravna dijagnoza.

 

Jovana: Imam haskija starog 8 meseci. Koliko treba da je težak i visok?

 Odgovor: Draga Jovana, odrasli pas rase haski treba da ima visinu 54-60cm i težinu 20-28kg. Kako je Vaš pas pri kraju svog rasta, verovatno je već dostigao taj standard ili je nadomak. Što se težine tiče, on će još napredovati.

 

Tanja: Moja ženka je u teranju, a došlo je i vreme kada je čistim od glista. Da li da sačekam da prodje ili da joj dam odmah?

 Odgovor: Draga Tanja, tableta neće uticati na njeno trenutno stanje, ali isto tako ne verujemo ni da će dobiti gliste ako sačekate tih nekoliko dana. Dakle, sasvim je svejedno šta ćete uraditi. 

 

Marijana: Da li može da šteti ako se tableta protiv glista da pre vremena?

 Odgovor: Draga Marijana, neće biti loših posledica. Budite bez brige.

 

Katarina: Imam trogodišnju macu. Poslednjih mesec dana se posle mokrenja bolno liže. Već par dana pokušava često da mokri i to svega par kapi crvenkaste tečnosti. Hrani se uobičajeno, pije dosta vode, a danas je povratila sve što je pojela, ali je živahna i trči. Kako da joj pomognem?

 Odgovor: Draga Katarina, odvedite je kod veterinara kako bi se uradile potrebne analize posle kojih se može postaviti ispravna dijagnoza.

 

Tijana: Imam četvoromesečnog psa koji povraća i ima dijareju. Veterinar kaže da smo ga mi zarazili i da je u pitanju jak stomačni virus. Daje mu infuziju i injekcije. Da li će uginuti i šta ja mogu da uradim?

 Odgovor: Draga Tijana, već ste uradili najbolje što je trebalo, a to je da ga na vreme odvedete kod veterinara. Verujemo da će terapija koju dobija pomoći i da će on brzo biti kao pre. Ne zaboravite da posle ozdravljenja, psu spremate dijetalnu hranu i tek posle nekoliko dana polako uvodite standardni režom ishrane.

 

Jovana: Dvomesečni staford ima proliv i povraća. Tužan je i odbija da jede. O čemu se radi?

 Odgovor: Draga Jovana, niste nam rekli da li je pas očišćen i vakcinisan. U svakom slučaju odvedite ga kod veterinara da bi pregledom postavio pravu dijagnozu. U medjuvremenu, pazite da ne dehidrira dajući mu vode na špric ili još bolje dajući mu Orosal. Promenite mu ishranu. Spremite mu kuvano belo pileće meso i dajte mu pirinčanu vodu da pije.

 

Nada: Držim nekoliko šarplaninaca i kada su se potukli, jedan je povredjen po glavi. Sada mu na tom mestu ne raste dlaka. Šta da radim da bi izrasla?

 Odgovor: Draga Nado, ako je rana bila duboka i nije adekvatno sanirana, verovatno da na tom mestu nikada neće izrasti nova dlaka. Psu možete dodavati u hranu biotin i kompleks B vitamina koji će sigurno uticati na kvalitet njegove postojeće dlake.

 

Tatjana: Šta treba uraditi da se divlji zec ne linja?

 Odgovor: Draga Tatjana, linjanje je sasvim prirodna pojava tokom koje se životinja prilagodjava novom godišnjem dobu. To ne treba sprečavati. 

 

Marko: Na ledjima mog nemačkog ovčara se pojavila potkožna grudvica koja je malo porasla u poslednjih par meseci. O čemu se radi? On je veseo i normalno se ponaša.

 Odgovor: Dragi Marko, jedino se pregledom može postaviti prava dijagnoza. 

 

Ketrin: U poslednje vreme osice napadaju moje golubove. Neki čak i uginu. Šta da im dam da ih zaštitim?

 Odgovor: Draga Ketrin, jedina prava zaštita je da eliminišete osinjak.

 

Željko Tomović: Moja ženka nemačkog ovčara je izbacila nekoliko glista. Dao sam joj Drontal. Kada da ponovim?

 Odgovor: Dragi Željko, ponovite čišćenje za petnaestak dana. Nakon toga, trebalo bi da to radite na svaka tri meseca. 

 

Jelena: Večeras posle šetnje, moja ženka zlatnog retrivera, stara 2 godine, neće sama da stane na noge, već samo kad je nateramo. Šta može da bude?

 Odgovor: Draga Jelena, ukoliko nije došlo do povrede tokom šetnje, moguće je da ima zapaljenje tonzila (krajnika). Odvedite je kod veterinara kako bi potvrdio dijagnozu i dao adekvatnu terapiju.

 

Milena: Imam patuljastog kunića starog mesec dana. Juče je posle jela samo zevnula, umirila se i zatvorila oči. Tek kad sam pljesnula rukama, ona se prenula. Šta to znači?

 Odgovor: Draga Milena, to znači da treba da je pustite da odspava.

 

Ana: Skoro mi je pas dobio štence. Počeli su da umiru. Zapazola sam da konstantno cvile. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Ana, ukoliko majka ima dovoljno mleka i psi ne umiru od neishranjenosti, morate pozvati veterinara koji će ih pregledati i postaviti dijagnozu.

 

Jelena: U Austriji sam kupila neku vodu za papagaje. Dvoumim se da li da im dam. Koji je Vaš savet?

 Odgovor: Draga Jelena, niste nam rekli o čemu je tačno reč. Postoje neki preparati koji su u tečnom stanju. Pokušajte da na ambalaži pronadjete uputstvo i saznate o čemu se tačno radi.

 

Andjela: Imam papagaja i u kavezu ima mnogo perja. Da li je to normalno?

 Odgovor: Draga Andjela, normalno je da ptice odbacuju staro i dobijaju novo perje, naročito pri promeni godišnjeg doba.

 

Maja: Imam kerušu staru 9 godina i kad joj dam vakcinu, ona dobije alergiju. Da li je osim besnila, obavezna i petovalentna vakcina?

 Odgovor: Draga Majo, poželjno je da je vakcinišete i protiv drugih zaraznih bolesti. Ukoliko ona ispoljava alergijske reakcije, posavetujte se sa Vašim veterinarom da promeni proizvodjača vakcine. Moguće je da pas drugačije odreaguje..

 

Milena: Imam macu staru 2 meseca i juče su počele da joj izlaze gliste male i velike i bele. Da li je to opasno?

 Odgovor: Draga Milena, hitno macu tretirajte nekim endoparazitikom. 

 

Jelena: Imam mopsa, starog 9 nedelja. Vakcinisan je, ali nije čišćen od parazita. Već dva dana mu je stolica mekša, a u poslednje vreme i sa primesama krvi i sluzi. Vrši nuždu na sat-dva. Da li je opasno? 

 Odgovor: Draga Jelena, odmah psa odvedite kod veterinara na pregled. Čak i da nije nešto opasno, pas može da dehidrira. Pravilo je da se vakcinišu samo psi koji su prethodno očišćeni od parazita. U suprotnom, vakcina može da bude nedelotvorna.

 

Vera: Zašto se ponekad moj pas trese kao da ima groznicu?

 Odgovor: Draga Vera, to je normalna pojava koja se povremeno dešava kod pasa i ne mora da ukazuje na bolest.

 

Tamara: Zašto moja maca koja se omacila pre 15 sada odbija da ih doji i beži od mačića?

 Odgovor: Draga Tamara, na žalost, to je pojava koja se ponekad dešava. Naš savet je da mačiće sami prehranjujete.

 

Jelena: Moja tromesečna ženka haskija jede granule tri puta dnevno po jednu šaku. Poslednjih dana ima proliv. Šta može da bude i koliko je hrane dovoljno za štence?

 Odgovor: Draga Jelena, ukoliko je Vaše štene vakcinisano i pre toga očišćeno od glista, onda razloga za proliv može biti loša ishrana, infekcija ili nešto treće. Za početak, umesto granula joj dajte kuvano belo pileće meso i pirinčanu vodu dok proliv ne prestane. Posle toga joj postepeno uvodite u ishranu granule. Ako se ponovi, promenite proizvodjača hrane. Pazite da pas ne dehidrira. Najbolje je da ga veterinar pregleda. Što se tiče količine koja joj je potrebna, svaki proizvodjač na ambalaži ima odštampano uputstvo. Uglavnom je to oko 3-5% telesne težine šteneta.

 

Ivan: Moj staford je iskrenuo nogu pri istrčavanju. Može li neko da pogleda slike u albumu cezar i da mi kaže šta da radim?

 Odgovor: Dragi Ivane, album koji pominjete nam nije poznat, a bilo bi i neozbiljno da dajemo dijagnozu na taj način. Psa morate oidvesti kod veterinara na pregled. Sve ostalo je samo nagadjanje.

 

Dušan Lukić: Da li mačka sme da se odmah okupa nakon stavljanja praška protiv buva i da li je opasno ako se liže?

 Odgovor: Dragi Dušane, ne bi trebalo da se odmah okupa. Pročitajte uputstvo na samom sredstvu protiv buva. Ukoliko je u pitanju poznati brend, nije opasno ako se maca liže.

 

Bojan: Moj odrasli rotvajler nema dlake na kraju repa jer ga je povredjivao nekoliko puta na tom mestu. Šta da radim?

 Odgovor: Dragi Bojane, najverovatnije mu neće više dlaka rasti na tom mestu. Možete mu davati kompleks B vitamina i dodavati Biotin u obrok.

 

Tamara: Nabavila sam psa od 3 meseca. Kojim granulama da ga hranim i šta osim njih da mu dajem?

 Odgovor: Draga Tamara, poklonite poverenje nekom dobrom brendu i izaberite njegovu hranu namenjenu štencima tog uzrasta. Ukoliko je izbor dobar, nije potrebno ništa dodavati osim obroka jer hrana sadrži sve što je psu potrebno.

 

Nikola: Do kog starosnog doba rastu retriveri? Moj ima 10 meseci i nekako je sitan.

 Odgovor: Dragi Nikola, Vaš pas je pri završetku svog rasta. Nizak rast je genetske prirode i Vi tu ništa ne možete da učinite.

 

Nina: Kako da znam da li je moja maca muško ili žensko?

 Odgovor: Draga Suzana, pokušajte da uočite testise. Ako ne uspete u tome, pronadjite dva otvora. Jedan je anus, a drugi je otvor na koji maca mokri. Ako je taj drugi otvor više okrugao i udaljeniji od anusa, to je mužjak. Ukoliko izgleda kao duguljasti prorez i bliži je anusu, to je ženka.

 

Tijana: Moj četvoromesečni labrador trese prednju šapu i cvili. Veterinar kaže da je to zbog rahitisa i dao je neke vitaminske tablete koje ne pomažu jer je prošlo 10 dana, a on i dalje cvili.

 Odgovor: Draga Tijana, smatramo da je potrebno psu snimiti nogu i utvrditi da li ima neku povredu ili deformaciju. Tek nakon toga je moguće postaviti pravu dijagnozu.

 

Ognjen: Moj pas jede granule i čim ih pojede, on povrati. Tužan je. O čemu se radi?

 Odgovor: Dragi Ognjene, par dana mu dajte kuvano belo pileće meso, a nakon toga mu postepeno dodajte granule u taj obrok. Vremenom povećavajte udeo gramula, a smanjujte udeo obroka koji spremate. Ukoliko se ponovi problem, pokušajte sa promenom proizvodjača granula.

 

Dragana Bogojevič: Mom psu su već dve nedelje crvene oči i pomalo zamućene sa dosta krmelja. Šta da preduzmem?

 Odgovor: Draga Dragana, moguće je da je došlo do infekcije kada se preporučuju antibiotske kapi i mast, ali isto tako i da je pas alergičan. Pravu dijagnozu može dati veterinar posle pregleda.

 

Rada: Moj labrador je pun krpelja uprkos zaštitnoj ogrlici. Imam malo dete u stanu i plašim se. Šta savetujete?

 Odgovor: Draga Rado, prvo psa istretirajte nekim od ektoparazitika, a zatim i prostor gde on boravi. Vodite računa gde ga izvodite u šetnju i pregledajte ga kad ga dovedete u kuću. Nastavite sa stavljanjem zaštitne ogrlice, ali pri kupovini pazite na rok trajanja.

 

Haris Zahiragić: Moj papagaj tigrica je skroz izgubio perje na prednjem delu tela. On ne pokazuje nikakve znake bolesti. Koji je Vaš savet?

 Odgovor: Dragi Harise, sasvim je normalno da kod ptica dolazi do mitarenja. Naš predlog je da ptici date vitaminske kapi tokom 10 dana.

 

Doris: Mom pekinezeru, starom 2 godine, je skoro skroz iskočilo oko. Veterinar mu je dao neke kapi, ali bez uspeha.

 Odgovor: Draga Doris,  odvedite psa na internu 1 kliniku Veterinarskog fakulteta u Beopgradu.

 

Jelena: Mom retriveru, 10 meseci je otekao vrat, a usta se malo iskrivila. Šta može da bude?

 Odgovor: Draga Jelena, ako nije bilo fizičke povrede vrata, neophodna je analiza krvi radi postavljanja prave dijagnoze.

 

Ir18: Moje prase je u početku imalo proliv. Sada teško diše, oči su mu zatvorene, ne jede, a vodu slabo uzima. Staro je mesec i po dana i nije vakcinisano.

 Odgovor: Poštovana, morali ste da na vreme vakcinišete prase. Moguće je da ima pneumoniju. Pozovite veterinara da ga pregleda i da da terapiju.

 

Gordana Milovanović: Moja tigrica po našem povratku sa odmora više nije kao pre. Pojavile su mu se naslage na sluzokoži iznad kljuna, tužan je i opada mu perje i ima proliv. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Gordana, bilo bi dobro dati papagaju neki kokcidiostatik zbog proliva, ali je svakako treba odvesti kod veterinara.

 

Tamara: Mačak mi je pre dva dana pao sa terase i povredio nokat koji se odvojio od šape i krvari. Da li je to opasno jer on stalno liže šapu?

 Odgovor: Draga Tamara, najbolje bi bilo da veterinar mačku sanira povredu. Ako se nokat odvojio, trebalo bi ga sanirati, ranu isprati i po potrebi previti. Ukoliko je došlo do infekcije, treba je pokriti antibioticima. 

 

Ana: Moj petogodišnji zlatni retriver u poslednje vreme slabo jede i naduven mu je stomak. Smršao je i tužan je.

 Odgovor: Draga Ana, moguće je da Vaš pas ima parazite na šta ukazuje naduven stomak, gubljenje težine... Naravno, najbolje je da ga odvedete na detaljan pregled.

 

Lazar Karović: Koju količinu Friskas hrane treba da dam mom štenetu?

 Odgovor: Dragi Lazare, svaki proizvodjač ima svoje preporuke u vezi dnevnih količina i one su okvirno za štenad oko 5% telesne težine. Predlažemo da pročitate uputstvo o hranjenju i doziranju koje se nalazi na svakoj ambalaži.

 

Milica Trajković: Imam samojeda, ženku, staru tri godine. Povremeno joj se dešava da iz čista mira padne i počne da se valja po podu. Izgleda kao neki napad. Ne traje dugo. O čemu se radi?

 Odgovor: Draga Milice, kao i ljudi, tako i psi mogu oboleti od epilepsije. Da li je to slučaj sa Vašim psom, ne može se sa sigurnošću reći bez detaljnog pregleda kod veterinara. 

 

Marko: Mog psa su napale buve i ja sam mu kupio ogrlicu protiv njih. One su se povukle, a sada je prošlo tri dana od kako je rok za upotrebu ogrlice (10 nedelja) prošao i buve su se opet pojavile. Da li ima neko bolje sredstvo koje je dugotrajnije?

 Odgovor: Dragi Marko, naš savet je da psa istretirate nekim od ektoparazitika i tek onda stavite ogrlicu. Naravno, nemojte da zaboravite da tretirate i mesta gde pas boravi. U zavisnosti od sredine gde on boravi i sa kojim životinjama dolazi u kontakt, može ali i ne mora dolaziti do pojave buva na Vašem psu. 

 

Danijela: Psu je vruća njuška, tužan je, teško hoda na zadnje noge, pije vodu i ne jede.

 Odgovor: Dragi Danijela, psa odvedite kod veterinara na pregled. Verovatno se radi o bezazlenoj infekciji grla koja se lako leči antibioticima. 

 

Aljoša: Imam psa starog pet meseci i još mu nisu nikli umnjaci. Da li će ikada porasti?

 Odgovor: Dragi Aljoša, tek sa 9 meseci možemo ustanoviti da li su psu izrasli svi zubi ili ne. Odrastao pas ima 42 zuba stalna zuba od čega 16 pretkutnjaka i 10 kutnjaka

 

Jasna Stojanović: Imam psa od 2 godine i 3 meseca. Oduvek je volela da se igramo plišanim zekom. Neko vreme nisam bila tu i sada, kada hoću da se poigramo, ona ga se plaši. Pomozite.

Odgovor: Draga Jasna, možda je neko u Vašem odsustvu napravio nepromišljen potez tim zekom prema Vašem psu. U svakom slučaju, najbolje je da pronadjete novi način zabave sa Vašom ženkicom jer joj ovaj više ne prija već izaziva stres.

 

Svetlana: Imam psa starog 15 godina. Iako ga redovno šetam, on u poslednje vreme nekad obavi nuždu i u stanu. Ne pomaže ni grdnja. Kako da ga odviknem? Uskoro se selim u iznajmljen stan. Kako da ga naviknem na vožnju kolima od čega se inače plaši, a tada će to biti redovno? U blizini mesta gde ću se preseliti je veliki park gde ga mogu puštati bez povoca. Do sada je šetan na kratkom povocu. Kako da ga naviknem na šetnju bez povoca?

Odgovor: Draga Svetlana, Vaš pas ima 15 godina i nalazi se u svojoj dubokoj starosti. To je razlog zbog kog nuždu ne može da obavlja kao i do sada. U tom dobu, nije lako psa navikavati na vožnju kolima koja mu je proteklih 15 godina bila stresna, kao ni na nove načine šetnje. Ukoliko do sada nije bio puštan i nije naučen da se vrati na poziv, nemojte mu menjati navike. Neka lepo proživi vreme koje je pred njim.

 

Petar: Nabavio sam hrčka sa kavezom i svim čto uz to ide. Prilikom čišćenja, da li da menjam i piljevinu koju on navuče u svoju kućicu? Da li mu šteti dim cigareta kada gosti koji nam dolaze puše? Kako da mu odredim starost?

Odgovor: Dragi Petre, trebalo bi promeniti svu piljevinu, pa i onu koju on odnese u svoju kućicu. Što se duvanskog dima tiče, naravno da on smeta svim ukućanima, pa i hrčku. Starost Vašeg ljubimca nije lako odrediti i najbolje bi bilo da pitate prodavca od koga ste ga nabavili. Postoje neki pokazatelji kao što su stanje njegovih zuba ili praćenje njegovog ponašanja i kretanja, ali to ne daje sigurne rezultate.

 

Nikola Parandilović: Da li je štenetu pored hrane za pse potrebno davati dodatni kalcijum?

Odgovor: Dragi Nikola, iako je hrana za pse izbalansirana shodno potrebama pasa tog uzrasta i aktivnosti, nije zgoreg dodati kalcijum u periodu intenzivnog rasta kada se formiraju skelet i zubi.

 

Litle girl64: Ne svojom voljom sam dobila dva psa koji su puni buva i sad one prelaze i na mene i puna sam ugriza. Ne pomaže ni tretiranje protiv buva. Šta da radim?

Odgovor: Poštovana, morate biti uporni. Pored tretiranja pasa, morate tretirati i prostor gde oni borave. Tek tada možete imati efekta. I Vašu garderobu morate tretirati jer ste pomenuli da i Vi imate ugrize. Isto važi i za mesta gde ste tu garderobu odlagali.

 

Timotić Marija: Koliko vakcina treba da primi jorki pre nego što ga izvedem napolje i kako da ga naučim na toalet na jednom mestu?

Odgovor: Draga Marija, pre svega, štene treba očistiti od parazita, a tek onda vakcinisati. Sada postoje polivalentne vakcine i nije potrebno, kao nekada, psa mnogo traumirati. Posle 3 do 4  nedelje od vakcinacije, štene treba revakcinisati i posle toga je verovatnoća dobijanja zaraznih bolesti tako mala da psa možete izvoditi napolje. Što se tiče navikavanja psa da vrši nuždu na odredjenom mestu, postoje posebne prostirke predvidjene za tu namenu koje možete pronaći u pet shop-ovima.

 

Dijana: Imam psa mešanaca starog 4 meseca i na donjoj usni su mu počele da izlaze bradavice. Pojavile su se i po jeziku, ali manje. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Dijana, najverovatnije su one virusnog porekla i posledica su pada imuniteta kod psa. One se mogu otkloniti vrlo jednostavno, a Vi pojačajte vitamine u ishrani psa.

 

Jasmin: Dobio sam dva šteneta malinoa. Jednom od njih je počela da opada dlaka oko oka i neki su mi rekli da to mažem jodom. Kada sam to radio, malo joda mu je upalo u oko i ja sam odmah isprao vodom. Da li to može da mu ošteti vid?

Odgovor: Dragi Jasmine, dobro ste uradili što se tiče ispiranja oka vodom i to Vašem psu neće oštetiti vid. Što se tiče opadanja dlake oko oka, iako ste to samo uzgred pomenuli, to je veći problem i savetujemo Vam da psa odvedete kod veterinara na pregled.

 

Andrea: Dobila sam tromesečnog maltezera i ima poneku buvu. Da li je dovoljno da ga samo okupam šamponom protiv buva?

Odgovor: Draga Andrea, pored tretiranja psa sredstvom protiv ektoparazita, obavezno morate i tretirati mesto na kome pas boravi.

 

Realnerko: Moj pekinezer od sinoć ne može da lepo stane na prednje noge. Da li treba da mu podsečem nokte?

Odgovor: Poštovani, predlažemo da ga odvedete kod veterinara na pregled. Najverovatnije ima upalu tonzila (krajnika) i potrebna mu je antibiotska terapija. Vrlo brzo će sve biti kao i pre. Nemojte se plašiti.

 

Katarina: Moja maca, stara 14 godina jede samo živu džigericu i to zamrznutu pa odmrznutu. Da li je to opasno za nju?

Odgovor: Draga Katarina, sa 14 godina starosti, Vaša maca je zaslužila da joj udovoljavate svim željama, pa to važi i za ishranu :)

 

Jovana: Na vratu mog psa sam opipala nešto okruglo. Mislila sam da je ujed od pčele, ali se to odvojilo od koske i sad ne prepoznajem vrat mog psa. Kako da mu pomognem?

Odgovor: Draga Jovana, odvedite psa kod veterinara koji će ga pregledati, postaviti dijagnozu i dati adekvatnu terapiju. Razloga može biti mnogo, a bez pravog pregleda je nemoguće dati odgovor.

 

Tijana: Uskoro se selim u kuću udaljenu desetak minuta od sadašnje i ne znam kako da preselim odrasle mačke koje žive napolju, a da se one ne vraćaju na staro mesto.

Odgovor: Draga Tijana, u prvo vreme ih držite u kući i tu ih i hranite. Postepeno će se naviknuti na novu sredinu.

 

Nikolina: Moj pekinezer je jako izbirljiv po pitanju hrane. Odbija granule i traži samo masnu hranu za koju je veterinar rekao da je štetna. Kako da ga naviknem?

Odgovor: Draga Nikolina, praksa u ovakvim slučajevima je da svakodnevno u njegov obrok dodajete sve veću količinu granula, a smanjujete hranu koju on već jede da biste posle desetak dana u posudu sipali samo hranu za pse. Naravno, postoje i psi koji uporno odbijaju da jedu granule, ali, vremenom i Vašom upornošću se sve može srediti.

 

Danica: Od zimus smo počeli da uvodimo mačka u stan i sad se on odomaćio. Ali, već nekoliko dana slabo jede i samo pije vodu. Smršao je. Plašim se mačije kuge.

Odgovor: Draga Danice, najverovatnije je da je to posledica velikih vrućina. Pratite i dalje stanje mačka, a ako se to nastavi, morate ga ipak odvesti kod veterinara.

 

Marijana Kimi: Dobili smo štene i posle nekoliko dana smo primetili da ima buve. Kako da to sprečimo?

Odgovor: Draga Marijana, tretirajte Vaše štene bilo kojim ektoparazitikom, slobodno. Nemojte da zaboravite da istretirate i mesta gde psi borave.

 

Aleksandra: Mom mačoru je otekla jedna strana vrata ispod vilice. Šta da radim?

Odgovor: Draga Aleksandra, odvedite ga kod veterinara kako bi ga pregledao. Razlozi mogu biti razni, od trivijalnih do onih koji to nisu.

 

Vesna Radosavljević: Imamo sedmomesečno štene retrivera. Kada je moguće da se prvi put okoti?

Odgovor: Draga Vesna, kada ženkica prvi put dobije teranje, spremna je za parenje. Ipak, mi preporučujemo da malo sačekate i da to bude sa više od godinu i po starosti.

 

Zoran: Moje tromesečno štene vučjaka je u izmetu izbacilo belu mrtvu glistu iako je početkom avgusta čišćen i vakcinisan. Da li se to on čisti ili šta?

Odgovor: Dragi Zorane, sredstva za čišćenje od endoparazita su najdelotvornija na odrasle oblike. Stoga je preporučljivo da se pas očisti, a zatim proces ponovi nakon nedelju-dve kako bi se ubili paraziti koji su se u medjuvremenu razvili iz jajašaca. Verujemo da je sa Vašim psom sve u redu. Pratite da li ima proliv i da li mu je naduven stomak. Ukoliko ne, budite bez brige

 

Selma: Moja maca se omacila i sad su mačići puni buva. Da li smem da ih očistim?

Odgovor: Draga Selma, slobodno ih očistite bilo kojim sredstvom protiv buva, ali ne zaboravite da tretirate i mesta na kojem oni borave, kao i samu macu.

 

Bojan: Moj pas, star mesec i po dana, počeo je pre 5 dana da povraća i ima proliv. Davali smo mu pirinčanu vodu. Jedino tako popije nešto. Iznemogao je.  Šta da radim?

Odgovor: Dragi Bojane, pored pirinčane vode, dajte mu i rastvor Orosala koji će sprečiti dehidrataciju. Što se hrane tiče, dajte mu kuvano belo pileće meso dok se situacja ne smiri, a zatim polako predjite na normalnu ishranu kad ojača.

 

Željka: Da li domaće mače treba da se vakciniše?

Odgovor: Draga Željka, treba.

 

Tijana: Moj pas ima skoro tri meseca. Kada da ga vakcinišem?

Odgovor: Draga Tijana, vakcinišite ga što pre. Naravno, pre toga ga očistite od parazita..

 

Nataša: Moj pas ima nešto kao gnojavo jaje na guzi. Veterinar je to sekao i cedio ali nije rekao šta je u pitanju.

Odgovor: Draga Nataša, razloga za pojavu takvih procesa ima mnogo i najbolje je da odgovor potražite od veterinara koji ga i prati. U terapiju treba obavezno uključiti i antibiotike.

 

Ivana: Moj kunić u poslednje vreme slabije jede, a zadnji deo mu je mokar. Šta da radim?

Odgovor: Draga Ivana, promenite mu način ishrane. Ako se situacija ne popravi, odvedite ga na pregled kod veterinara.

 

Antonio: Moj zec odbija hranu i repić mu je ubrljan. Kako da mu pomognem?

Odgovor: Dragi Antonio, promenite način ishrane.

 

Tijana: Moja mačka je bolesna. Dva dana ne jede, ne pije i samo bali.  Ima i temperaturu. Veterinar joj je dao antibiotike. Da li treba da joj dajem vodu na špric?

Odgovor: Draga Tijana, potrebno je neko vreme da maca odreaguje na terapiju. Svakako da joj morate davati vode u medjuvremenu da ne bi dehidrirala. Možete slobodno koristiti i Orosal.

 

Nikola: Moj nemački ovčar se do skora jako linjao i sad je to prestalo, ali mu dlaka nije kao pre. Kako da to popravim?

Odgovor: Dragi Nikola, dodajte mu u ishranu Biotin i kompleks B vitamina.

 

Jasna Stojanović: Moja ženka pekinezera nije prgava i lepo se slaže sa ostalim psima sem sa štencima na koje reži i plaši ih. Pošto planiram da je parim, ne znam da li će se tako ponašati i šrema svojim štencima.

Odgovor: Draga Jasna, pre parenja pokušajte da Vašu kuju socijalizujete u smislu odnosa sa štencima. No, i bez toga verujemo da neće takvo ponašanje pokazivati prema svojim.

 

Jelena: Moj mačak nekoliko dana odbija hranu. Mislili smo da je to zbog vrućina, a onda smo primetili krv na čmaru.  Da Li je to opasno?

Odgovor: Draga Jelena, svaka pojava krvi na otvorima je sama po sebi opasna. Predlažemo da ga što pre odvedete na pregled kod veterinara.

 

Vanja: Moj trogodišnji mačak je dobio buve koje smo istrebili, ali sam primetila da ima rane od grickanja i da mu dlaka jako opada. Šta da radim, a da ne moram da ga vodim kod veterinara?

Odgovor: Draga Vanja, u ishranu dodajte B kompleks vitamina i Biotina kako biste pospešili rast i kvalitet dlake. Za sve ostalo ćete ipak morati kod veterinara.

 

Boban: Prešao sam preko repa biciklom mom mačetu i ono sad šepa. Da li će mu sutra biti bolje?

Odgovor: Dragi Bobane, bez detaljnog pregleda koji podrazumeva i rendgenski snimak, nemoguće je dati pravu dijagnozu.

 

Jelena: Moj patuljasti zeka od juče ne uzima hranu. O čemu se radi?

Odgovor: Draga Jelena, moguće je da je zeka i bolestan, ali tokom velikih vrućina je sasvim normalno da životinje smanje količinu hrane koju uzimaju. Ako se situacija ne promeni, odvedite ga veterinaru.

 

Ivo: Moj baset je pre nekog vremena u toku hranjenja zevnuo i došlo je do luksacije donje vilice. U anesteziji je nameštena. Sada se opet to ponovilo. Savetuje mi se operacija. Šta Vi predlažete?

Odgovor: Dragi Ivo, očigledno je da kod Vašeg baseta postoji sklonost ka tome koja čak može biti i urodjena mana. Operacija može da pomogne, ali moguće je da se uprkos tome, to opet ponovi.

 

Kristina: Moja prugasta veverica teško diše i odbija hranu. Šta da radim?

Odgovor: Draga Kristina, moguće da je došlo do pneumonije. Najbolje bi bilo da je pregleda veterinar i tek tada će se tačno utvrditi šta je u pitanju.

 

Nikolina: Prase koje držimo za uzgoj od juče hropti i malaksalo je. Veterinar mu je dao injekciju, ali ono nije bolje. Šta da radim?

Odgovor: Draga Nikolina, potrebno je neko vreme da životinja, kao i čovek odreaguje na terapiju. Verujemo da je veterinar uspostavio pravu dijagnozu i dao odgovarajuću terapiju.

 

Dušan: Moj dvomesečni labrador je očišćen od parazita ali još nije vakcinisan.  Kako sam je doneo u stan, ima učestalu stolicu i to odmah posle jela, a zatim još nekoliko puta. Nema volje za igrom, a ni za hranom i vodom. Šta da radim?

Odgovor: Dragi Dušane, pre svega promenite način ishrane. Za početak, dajte joj kuvano belo meso i pirinčanu vodu. Pazite da ne dehidrira. Tek kada potpuno ozdravi, mozete je vakcinisati. Najbolje bi bilo da je pregleda veterinar kod kog ćete je i vakcinisati.

 

Nina: Moj pas sepa na pednju desnu sapu. Tuzan je. Šta da radim?

Odgovor: Draga Nina, odvedite ga kod veterinara jer najverovatnije ima upalu krajnika..

 

Olja: Moj pekinezer se plasi igracaka koje proizvode zvuk. Šta da radim?

Odgovor: Draga Olja, izbor igracaka za pse je dovoljno veliki da mu mozete ponuditi neku koja ne proizvodi zvuk.

 

Jana Miljkovic: Da li skotna kuja moze da ide na putovanje i sta treba da ponesem?

Odgovor: Draga Jano, mozete slobodno na put sa kujom koja je skotna. Obezbedite joj dovoljno trecnosti i pravite cesce pauze na putu.

 

Mina: Moj zec ima buve. Kako da ga ocistim?

Odgovor: Draga Mina, tretirajte zeca nekim sredstvom protiv ektoparazita.

 

Marina Bozic: Ostavili smo psa na selu zbog koriscenja godisnjeg odmora. Kada smo ga nakon toga uzeli i doveli u grad, on kao da nas ne prepoznaje. Kako da se ponasamo?

Odgovor: Draga Marina, to je sasvim normalna reakcija. Strpite se malo i sve ce biti u redu.

 

Milica: Moj trogodišnji zlatni retriver se jako linja. Da li osim cetkanja postoji neki nacin da to resim?

Odgovor: Draga Milice, dodajte psu u hranu kompleks B vitamina.

 

Irena: Moj trogodišnji srednjeazijski ovčar se stalno češe i to do krvi. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Irena, postoji mnogo razloga koji za posledicu imaju pojavu koju opisujete. Ukoliko ste psa tretirali protiv ektoparazita, najverovatnije se radi o alergiji. Pokušajte sa promenom hrane.

 

Danilo: Mom tromesečnom stafordu je suva njuška, slabo jede, ima proliv sa malo krvi. Šta da radim?

 Odgovor: Dragi Danilo, niste nam rekli da li je pas vakcinisan. Odvedite ga kod veterinara hitno. U medjuvremenu mu dajte orosal kao ne bi dehidrirao.

 

Katarina: Da li je bolje da kupim ogrlicu ili povodnik sa kaiševima oko grudi?

 Odgovor: Draga Katarina, uobičajeno je da se povodnik sa kaiševima preko grudi kupuje za pse koji se istrčavaju. Ogrlice se preporučuju za ostale pse kao i za one koji nisu naviknuti da hodaju pored vlasnika, a da ga ne vuku.

 

Aleksandra: Mojoj maci se trese donja vilica, suva joj je njuška, ima isplažen jezik i bali. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Aleksandra, odvedite macu kod veterinara kako bi se postavila prava dijagnoza i dala adekvatna terapija. Kako izgleda, Vaša maca ima povišenu temperaturu i stoga joj obezbedite dovoljno vode za piće.

 

Jelena: Moj dečko i ja smo našli štene. Veterinar kaže da je staro 10 dana. Imamo problem što vrši nuždu gde stigne. Kako da ga odviknemo?

 Odgovor: Draga Jelena, u ovom uzrastu štene bi trebalo da je još uvek sa majkom koja taj problem rešava sama. Još uvek je rano da Vi nešto preduzmete sem samog održavanja higijene. Kad malo poraste, svaki put kad vidite da će vršiti nuždu, stavite ga na predvidjeno mesto, a kad ga vakcinišete i počnete sa šetnjama, samo štene će to regulisati.

 

Dragana: Jedno mače u mom leglu ima rep savijen kao lakat dok ostali mačići nemaju. Zašto?

 Odgovor: Draga Dragana, to može biti posledica porodjaja ili naknadne povrede.Sem estetike, to maci ne bi trebalo da bude problem. 

 

Marija: Imam ženku haskija od skoro tri godine i redovno joj pratimo cikluse. Ove godine u junu joj se uvećala vulva i krvarila je nedelju dana i prestalo je. Nakon nedelju dana je opet počelo i primećivalo se svaki drugi dan. Još nije parena.

 Odgovor: Draga Marija, preporučujemo da kuju odvedete kod veterinara kako bi se uzeo bris i uradile ostale analize kako bi se proverio hormonski status. 

 

Aleksandra: Moja ženka staforda je počela jako da balavi iako pre nije i to od kako smo kupili novo štene staforda.

 Odgovor: Draga Aleksandra, to je sasvim normalna pojava i nema razloga za zabrinutost. 

 

Mirjana: Moja maca se stalno liže i češe iza uveta. Manje jede i pije dosta vode. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Mirjana, mace tako održavaju higijeni i stoga se ne sekirajte. Što se tiče smanjene količine hrane koju uzima, to je očekivana pojava na letnjim vrućinama. 

 

Azra: Moja maca ne može da stane na prednju šapu. Nije je slomila već samo uganula. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Azra, najbolje je macu odvesti kod veterinara i napraviti snimak kako bi se postavila prava dijagnoza. 

 

Jankovič: Da li sam mnogo pogrešila kada sam izvela u šetnju moje štene retrivera iako nije vakcinisano?

 Odgovor: Draga g-djice Janković, nadamo se da Vaše štene nije tokom te šetnje dobilo neku virusnu infekciju. Najverovatnije se neće ništa desiti, ali takvu praksu treba izbegavati. 

 

Milan: Moj pas odbija da jede granule. Menjao sam i proizvodjače. Kuvanu hranu rado jede. Kako da ga nateram da jede granule?

 Odgovor: Dragi Milane, pokušajte da postepeno u kuvani obrok dodajete granule. Postepeno povećavajte količinu granula, a smanjujte količinu kuvane hrane. Tokom petnaestak dana potpuno predjite na granule. 

 

Stevan: Kupio sam štene koje je bilo najslabije u leglu. I dalje je jako mršavo i zaostaje u rastu. Imao je problem sa glistama, ali je i to pre neki dan rešeno. Šta da radim?

 Odgovor: Dragi Stevane, neke stvari su genetski predodredjene i na njih ne možete uticati. Sa druge strane, tek je prošlo nekoliko dana od kako ste očistili psa od glista koje mogu biti uzrok slabog napredovanja. Sačekajte malo i pratite stanje psa. 

 

Danka: Kupila sam štene tek odvojeno od majke koje stalno cvili, a ja moram na posao. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Danka, to je sasvim normalna pojava. Postepeno ga privikavajte da ostaje samo i vremenom će se navići. 

 

Darko Jovanović: Moja dvogodišnja retriverka od jutros ne može da stane na zadnju desnu nogu. Nema nikakvih povreda. Šta je razlog?

 Odgovor: Dragi Darko, najverovatnije je Vaš pas dobio upalu krajnika. Odvedite ga kod veterinara da bi dobio adekvatnu terapiju. 

 

Milena: Moj desetogodišnji pekinezer je imao upalu žlezde koja mu je očišćena. Nakon toga smo ga čistili od buva, a od jutros ne može da stane na prednju levu šapu. Da li je to sve povezano?

 Odgovor: Draga Milena, najverovatnije je Vaš pas dobio upalu krajnika. Odvedite ga kod veterinara da bi dobio adekvatnu terašiju. 

 

Daliborka: Moj pas ima gliste. Veterinar mi je rekao da kupim tablete, ali mi muž ne da. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Daliborka, slažemo se sa Vašim veterinarom. 

 

Dragan: Imam macu staru mesec dana. Kako da znam da li ima gliste?

 Odgovor: Dragi Dragane, jedan od pokazatelja je naduven i tvrd stomak. No, čak i da nije tako, mi savetujemo obavezno čiščenje od parazita.

 

Bogdan: Moje dvomesečno vakcinisano štene nemačkog ovčara već 10 dana ima dijareju. Hranim je granulama. Pre dva dana sam je kupao. Da li se možda prehladila?

 Odgovor: Dragi Bogdane , svaki nagli prelayak sa jednog režima ishrane na drugi može biti praćen dijarejom. Za početak, stavite psa na dijetu sa pirinčanom vodom i kuvanim belim pilećim mesom. Kada se situacija stabilizuje, postepeno joj uvodite granule.

 

Jovan: Imam ženku staforda koja je skotna dve nedelje. Pojačao sam joj hranu, energy varijanta. Da li da pojačam AD kompleks?

 Odgovor: Dragi Jovane, naš savet je da kuju hranite hranom predvidjenom za skotne ženke. Ona sadrži sve što je vašoj kuji potrebno 

 

Nikola: Da li je moguće u istu prostoriju smestiti štenad belgijskog i nemačkog ovčara da zajedno žive?

 Odgovor: Dragi Nikola, moguće je. 

 

 

 

Mladen: Imam rotvajlera od pet meseci i treba da mu se seku peti prsti. Da li da sačekam još?

 Odgovor: Dragi Mladene, ne morate čekati. Ova operacija se preporučuje u mladjem uzrastu. 

 

Miki: Moja ženka rotvajlera je stara 6 meseci i vakcinisana je. Sada odbija hranu i nema stolicu. Zašto?

 Odgovor: Dragi Miki, pokušajte sa promenom hrane. 

 

Marko: Moja mačka već nekoliko dana trese glavom. O čemu se radi?

 Odgovor: Dragi Marko, moguće je da je došlo do upale uha. Bilo bi dobro da je pregleda veterinar. 

 

 

Marijan: Moje jedomesečno mače kao da puzi prednjim nogama dok zadnje vuče. Šta da radim?

 Odgovor: Dragi Marjane, niste nam rekli da li se to pojavilo sada ili po rodjenju. Moglo bi biti posedica nastala tokom porodjaja. Bez rendgenskog snimka ne može se postaviti prava dijagnoza. U medjuvremenu, pojačajte unos vitamina B kompleksa. 

 

Sanja Kosanović: Moj pas je bolestan, malaksao je, ima proliv, povraća i odbija hranu. Pomozite.

 Odgovor: Draga Sanja, najpre sprečite da pas dehidrira tako što ćete mu davati Orosal. Stavite ga na dijetu sa pirinčanom vodom i kuvanim belim pilećim mesom. Naravno, uvek je najbolje da psa pregleda veterinar i postavi adekvatnu dijagnozu i da terapiju. 

 

 

 

Milica: Kako da mom psu najlakše uklonim buve?

 Odgovor: Draga Milice, tretirajte ga nekim od ektoparazitika. Osim psa, morate tretirati i mesta na kojima on boravi. 

 

Sonja: Moja maca poslednja dva dana povrati sve sto pojede. Hranim je Royal caninom. Šta da radim? Da li da je odvedem kod veterinara?

 Odgovor: Draga Sonja, u svakom slučaju je najbolje da je odvedete kod veterinara. U medjuvremenu je stavite na dijetu sa pirinčanom vodom i kuvanim belim pilećim mesom. 

 

Marijana: Moja kornjača već dva dana ne jede i zatvorila je oba oka. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Marijana, došlo je do infekcije. Postoje kapi koje možete kupiti u svakom Pet shop-u koji se bavi akvaristikom. Te kapi su specijalizovane za očne kapke kod barskih kornjača

 

Suzana: Kako da nam da li je moje mače muško ili žensko?

 Odgovor: Draga Suzana, pokušajte da uočite testise. Ako ne uspete u tome, pronadjite dva otvora. Jedan je anus, a drugi je otvor na koji maca mokri. Ako je taj drugi otvor više okrugao i udaljeniji od anusa, to je mužjak. Ukoliko izgleda kao duguljasti prorez i bliži je anusu, to je ženka.

 

Jadranka: Moja zenka staforda ima 7 meseci i dva dana odbija hranu i vodu. Povraća žutu tečnost i ima proliv.

 Odgovor: Draga Jadranka, najvažnije je da sprečite dehidrataciju organizma davanjem Orosala. Stavite je na dijetu ( pirinčana voda i belo kuvano pileće meso). Ukoliko ne pomogne, odvedite je kod vetribara da se otkrije uzrok bolesti.

 

Dragan: Moje štene šarplaninca koje nije vakcinisano, staro oko mesec i po dana, od juče odbija hranu i povraća beličastu tečnost. Šta da preduzmem?

 Odgovor: Dragi Dragane, odmah ga odvedite kod veterinara da bi se postavila prava dijagnoza. U svakom slučaju mora se sprečiti dehidratacija organizma

 

Miodrag: Naša maca se jako linja. Uskoro supruga treba da se porodi. Kako da rešimo taj problem sa dlakama?

 Odgovor: Dragi Miodraže, sasvim je normalno pojačano linjanje u ovom periodu. Macu često isčetkavajte i dodajte joj preparate sa biotinom i B kompleksom koji mogu da uspore linjanje

 

Neda: Mojoj desetomesečnoj kuji su dojke suve, a jedna je raskrvarena. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Nedo, odvedite je kod veterinara na detaljan pregled.

 

Dragi: Čistio sam vepra i sad mu se pojavio otok. Neće da jede i teško diše.

 Odgovor: Dragi Dragi, kako se radi o kastraciji posle koje je došlo do otoka, smatramo da se rana inficirala. Pozovite veterinara kako bi ranu dobro očistio, a sama životinja mora biti na antibioticima nekoliko dana. 

 

Mo: Mom štenetu pita se pojavio crveni osip po stomaku. Zašto?

 Odgovor: Draga Mo, jako toplo vreme može biti uzrok tome, ali isto tako i alergija na hranu ili šampon.

 

ABCD: Mom psu je otekla dojka. Mislim da je tumor. Pratim već dva meseca i to raste. Sada je 3 cm. Iz podorice sam. Koliko košta zahvat da se to ukloni?

 Odgovor: Sam zahvat nije rizičan. Najbolje da se obartite veterinaru da on postavi dijagnozu. U Beogradu, cena bi bila oko 50-70 evra

 

Dina: Moje malo mače je ceselo i igra se, ali neće ništa da jede.

 Odgovor: Draga Dina, promenite mu hranui i to radite češće.

 

Siniša: Moje mače je zgrabio pas i od tada ono vuče zadnje noge. Da li će ikada opet stati na njih?

 Odgovor: Dragi Siniša, trebalo bi uraditi rendgenski snimak zadnjih ekstremiteta kako bi se utvrdilo da li ima naprsnuća ili istegnuća.

 

Nikola Golubović: Maca je omacila jedno mače ali je ono puno buva i glista. Šta da preduzmem?

 Odgovor: Dragi Nikola,  što se tiče glista uzmite neki endoparazitik i istretirajte i mačku i mače. Protiv buva, nabavite bilo koji ektoparazitik i takodje istretirajte i mačku i mače, ali i prostore gde borave.

 

Filip: Moj pas ima buve. Kako da to rešim?

 Odgovor: Dragi Filipe, nabavite neki ektoparazitik i tretirajte i psa i mesta gde on boravi

 

Marko: Moj staford od mesec i po dana, kad hoda vuče zadnje noge. Da li će se to popraviti?

 Odgovor: Dragi Marko, postoje dve mogućnosti. Ili je u pitanju upala krajnika, ili upala nerava zadnjih ekstremiteta. Predlažemo pojačano davanje vitamina B kompleksa kako bi se nervi brže regenerisali. Ukoliko ne bude boljitka, odvedite psa kod veterinara na pregled.

 

Antonija: Mi bismo udomili jedno mače, ali se plašimo za njega jer već imamo prgavog trogodišnjeg mačka.

 Odgovor: Draga Antonija, u početku bi verovatno došlo do sukoba. Kako bi sve prošlo bezbolnije, samo upoznavanje mora ići postepeno.

 

Nevena: Mom patuljastom zeki već neko vreme suzi oko. Šta da mu stavim?

 Odgovor: Draga Nevena, pošto postoji više uzroka tog problema, najbolje je da ga odvedete kod veterinara da bi se uspostavila prava dijagnoza, a shodno tome i odredila terapija

 

Tamara: Imam desetomesečnu ženku staforda i petogodišnjeg mužjaka. Ona je dvanaesti dan u teranju i pošto imam samo jedan boks, ona je zatvorena kad je on pušten i obrnuto. Kad mogu da ih opet spojim bez bojazni da će se pariti?

 Odgovor: Draga Tamara, sačekajte još desetak dana i onda ih pustite zajedno. 

 

Milica Filipović: Moj desetogodišnji pekinezer se stalno češe u predelu zadnjih nogu i cvili, a nema buve.

 Odgovor: Draga Milice, s obzirom da se radi o starijem psu, moguća je upala paranalnih žlezda. Odvedite ga kod veterinara da mu ih očisti.

 

  Marija Raičević: Moj pas danas ima problema sa stolicom. Napreže se ali mu ne uspeva. Jede neku travu, ali opet ništa. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Marija, s obzirom da se radi o opstipaciji, napunite špric od 10ccm jestivim uljem i dajte mu na usta.

 

Rada: Moje mače je neko izgleda udario i krvarilo je iz uva. Kad se krv osušila, očistili smo jodom. Da li da ga odvedem kod veterinara?

 Odgovor: Draga Radi, ukoliko više nema krvarenja, a mače se ponaša veselo  i normalno, budite mirni.

 

Danijela: Kuja mi je oštenila 14 štenaca. Jedno je odbacila i ne znam da li mogu da ga hranim mlekom za bebe.

 Odgovor: Draga Danijela, možete slobodno jer je mleko slično mleku kuje.

 

Anamarija: Moje petodnevno mače ima buve. Da li smem da ga naprašim?

 Odgovor: Draga Anamarija, možete slobodno, ali isto tako tretirajte i mesta gde ono boravi.

 

Irena: Moj staford se osuo. Da li može biti alergija na pur penu koju je sažvakao. Dva dana je povraćao. Inače, lepo je raspoložen.

 Odgovor: Draga Irena, ne verujemo da je alergija od pur pene. Veoma je toplo vreme i pas možda tako reaguje na visoku spoljnu temperaturu.

 

Mladen: Moj dvoipomesečni, vakcinisani rotvajler je od jutros malaksao, samo pije vodu, odbija hranu, povraća. Šta to može da bude?

 Odgovor: Dragi Mladene, pošto je vakcinisan na vreme, postoji mogućnost upale krajnika. Najbolje je da ga veterinar pregleda i postavi pravu dijagnozu.

 

Marina: Moj desetogodišnji pas mešanac, kad trči i laje, osuši mu se njuška i kašlje. Veterinar ga je lečio baktrimom, ali se baktrim više ne može nabaviti. Šta da mu dam?

 Odgovor: Draga Marina, najbolje je da se konsultujete sa veterinarom koji je već lečio Vašeg psa. U suprotnom, možete psu dati bilo koji sulfapreparat.

 

Milana Davidović: Moj papagaj ninfa ima 3 dana proliv. Ne pomaže ni lek koji mu dajem. Pomozite.

 Odgovor: Draga Milana, odvedite papagaja na veterinarski fakultet u Beogradu. Obratite se profesorki Radi na internoj.

 

Dalibor: Osmomesešna ženka srednjeazijskog ovčara, nema buve ni krpelje, ali na stomaku ima neko crvenilo koje ona grize. Šta je to?

 Odgovor: Dragi Dalibore, morate je odvesti veterinaru na pregled kako bi se postavila sigurna dijagnoza. Uzroci crvenila mogu biti mnogobrojni.

 

Ana: Imam mačka koji je zimus imao dugu zapetljanu dlaku. Otkinula sam šta sam mogla, ali on se brani i beži. Ono što mu je ostalo sada guli kožu koja je crvena i sa ranicama. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Ana, odvedite mačka kod veterinara jer verovatno ima alergiju.

 

Snežana: Moja dvogodišnja ženka labradora je do skora imala bakterijsku infekciju uva. Danas sam joj primetila u nozdrvama nešto nalik na herpes, a njuška joj je upaljena i natečena. Šta to može da bude?

 Odgovor: Draga Snežana, bilo dobro da se uradi bris kako bi dijagnoza bila adekvatna.

 

Marija: Mom štenetu cane corso je pre neki dan sa vrha repa počela da curi krv. Da li je to povreda ili neko oboljenje jer mu rep nismo kidali.

 Odgovor: Draga Marija, verovatno je došlo do povrede vrha repa. Ranu isperite tinkturom joda i namažite hidrociklin mašću.

 

Marija: Moj rotvajler povraća belu tečnost, a posle odlaska kod veterinara i primljenih injekcija pojavila mu se krvava stolica. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Marija, morate nam reći koliko je pas star i da li je vakcinisan da bismo Vam dali pravi odgovor.

 

Dragan Pavlović: Maca je pala i povredila zadnju šapu. Prede, jede i pije, ali i dalje ima problem sa oslanjanjem na šapu. Šta da radim?

 Odgovor: Dragi Dragane, morate napraviti rendgenski snimak kako bi bili sigurni da li je došlo do naprsnuća ili ne.

 

Nina: Rekli su mi da moj pas ima upalu nerava. Ne jede i otežano se kreće. Da li je opasno i može li se lečiti?

 Odgovor: Draga Nina, s obzirom na postavljenu dijagnozu, naš savet je mirovanje psa. Obavezno mu dajte vitamine B kompleksa kako bi se nervi što pre regenerisali.

 

Bambić: Retriver, star 4 meseca, pre dva dana je povraćao, bezvoljan je, neće da jede, samo leži i njuška mu je suva. O čemu se radi?

 Odgovor: S obzirom da je njuška suva i da odbija hranu, velika je mogućnost da pas ima upalu tonzila (krajnika). Odvedite ga kod veterinara na pregled.

 

Kole: Nemački ovčar, star dva i po meseca, često se grize za koren repa iako je očišćen od parazita. Šta mu je?

 Odgovor: Dragi Kole, najverovatnije je došlo do upale paranalnih žlezda. Odvedite ga kod veterinara kako bi mu ih očistio.

 

Nataša: Mački i psu sam sinoć nakapala kapi protiv buva. U toku noći se mačak upetljao u kablove od struje. Sada mu se koče mišići i sav se trese, a ja ne znam da li je od kapi ili struje.

 Odgovor: Draga Nataša, morate nam reći koje ste kapi stavili. Preparati za pse i mačke nisu isti i ne treba ih mešati.

 

Stefan Srećkovič: Haski, star mesec i po od prekjuče cvili i ne može lepo da hoda. Ima proliv. Veterinar mu je dao 4 injekcije, ali mu i dalje nije dobro.

 Odgovor: Dragi Stefane, niste nam naveli da li je vakcinisan i ne možemo Vam zato dati pravi odgovor, jer postoji više različitih sumnji

 

Maja: Da li kanadskim vevericama treba dodavati u hranu neke vitamine? Sem toga, kako da vevericu pustimo napolje jer se plaši i u šoku je posle jednog pada iz kaveza?

 Odgovor: Draga Majo, nema potrebe za dodatnim vitaminima. Postepeno je navikavajte na prostor i biće sve u redu.

 

Dragana: Štene, dva meseca, retriver, vakcinisan, dobio proliv sa malo sluzi i bez krvi. Veseo je i igra se. Jede granule sa dodatkom junećeg mesa. Šta to može biti?

 Odgovor: Draga Dragana, još uvek je rano dati dijagnozu. Stavite psa par dana na dijetu sa belim kuvanim pilećim mesom i dosta pirinčane vode.

 

Nikolovska: Imam samojeda od 8 godina. Poslednjih mesec dana non stop pije vodu i urinira po 20 puta. O čemu se radi?

 Odgovor:  Poštovana, uradite psu krvnu sliku. Postoji mogućnost dijabetesa.

 

 Milijana: Macu su udarila kola i veterinar je rekao da je vilica skroz slomljena, da ne može da je sastavi i da je hranimo na špric. Ona ne može da guta. Kako da joj pomognemo?

 Odgovor: Draga Milijana, odvedite macu na hirurgiju Veterinarskog fakultete u Beogradu jer su oni najkompetentniji za rešavanje Vašeg problema.

 

 Nemanja Teofilović: Škotski ovčar, star godinu i po, oglodao je rep do koske. Primetili smo istu takvu ranu, ali stariju, na tetivi zadnje noge Često juri rep. Da li ima parazite?

 Odgovor: Dragi Nemanja, jedan od pokazatelja upale paranalne žlezde je i pojava da pas juri svoj rep i nanosi sebi povrede dok ga grize. Odvedite ga kod veterinara da mu očisti paranalne žlezde.

 

 

Nikola: Mom psu se uhvatio krpelj duboko u uvu. Vidim ga, ali ne mogu da mu pridjem. Kako da ga izvadim?

Odgovor: Dragi Nikola, najbolje bi bilo da ga odvedete kod veterinara koji će to stručno da uradi.

 

 Dejan: Pas mi je danas pojeo riblju kost veličine malog prsta. Da li je to opasno?

 Odgovor: Dragi Dejane, ukoliko pas nema nagon na povraćanje, onda nema opasnosti, a kost će svariti.

 

 Staša Perović: Maltezeru od godinu i 9 meseci su se pojavile krastice na glavi. Posle tretmana cinkvitaminskom mašću, one su se povukle. Da li će na tim mestima da mu poraste dlaka?

 Odgovor: Draga Staša, budite strpljivi i dlaka će porasti. Bilo bi dobro psa tretirati preparatima koji sadrže Biotin i B kompleks vitamina. 

 

 Dubravko Katušić: Petogodišnji pas, mešanac, već tri dana ne piški. Pokušava, ali ne uspeva. Zašto?

 Odgovor: Dragi Dubravko, verovatno je došlo do upale urinarnog trakta. Hitno ga odvedite kod veterinara kako bi se počelo sa lečenjem.

 

 Dušan: Moj šar pei je sinoć dobio nekoliko udaraca u predelu stomaka. Da li je moguće da ima unutrašnje krvarenje?

 Odgovor: Dragi Dušane, ukoliko se pas normalno kreće, nema krvavog proliva, ne povraća i ima normalan apetit, možete biti sigurni da nema unutarnje krvarenje. Savetujemo da ga ubuduće sačuvate od udaraca.

 

 Milan: Imam par prugastih veverica. Ženka se nedavno parila, ali neuspešno. Danas sam primetio krv na vagini i ne znam šta da radim.

 Odgovor: Dragi Milane, Vasa ženka je u estrualnom ciklusu, a samim tim spremna za parenje. Mužjaka stavite u kavez sa vevericom najmanje 7 dana.

 

Miloš Savić: Kako da utvrdim da li moj pas čuje? Kada pucnem prstima iza ušiju on se ne pomera kao i kada pravim buku iza njega, on ne pobegne.

 Odgovor: Draga Miloše, verovatno se radi o poremećaju sluha. Odvedite ga na pregled. Preporučujemo Veterinarski fakultet u Beogradu

 

Jelena Ratovič: Koju biste Pro Plan hranu preporučili mom osmogodišnjem zlatnom retriveru umerene aktivnosti?

 Odgovor: Draga Jelena, nabavite Pro Plan Adult Losos

 

Milica: Moj pas mešanac često iz čista mira štuca. Da li to ukazuje na nešto što je opasno?

 Odgovor: Draga Milice, nije opasno. Moguće je da jede halapljivo, a to prouzrokuje reagovanje gastera (želuca)

 

Ivona: Moj labrador retriver ima gliste. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Ivona, dajte mu nešto od endoparazitika kao na primer Drontal.

 

Uroš Milenković: Da li morsko prase jede slamu?

 Odgovor: Dragi Uroše, slobodno mu možete ponudi. Jede.

 

Žana: Moj patuljasti kunić već nekoliko dana nema stolicu. Jede, ali je nadut. Savetovali su mi da mu dam aktivni ugalj što sam i uradila, ali ne vidim nikakvu reakciju. Šta savetujete?

 Odgovor: Draga Žana, aktivni ugalj se daje kod proliva, a ne zatvora. Probajte sa svežom zelenom hranom.

 

Tatjana Subotić: Moj četvoromesečni maltezer je danas više puta povraćao neku kiselinu i trese se. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Tatjana, morate nam reći da li je pas vakcinisan i revakcinisan.

 

Maja Kostić: Mom rozenkolisu je proredjeno perje na ledjima izmedju krila, a pojavile su mu se i ranice na ramenu koje on stalno češka kljunom. Da li je to opasno jer je sa njim u kavezu još jedan papagaj?

 Odgovor: Draga Majo, moguće je da ima ektoparazite. Odvedite ga na veterinarski fakultet na pregled.

 

Snežana: Moj mačak je danas, izgleda posle nekog sukoba, povredjen. Boli ga zadnja desna noga i buni se kad mu se dodiruje koren repa. Kreće se ali ne može da sedne. Kako da znam da li je slomio rep?

 Odgovor: Draga Snežana, jedino se rendgenskim snimkom može postaviti prava dijagnoza.

 

Marko: Moj papagaj nimfa povraća belu tečnost i ima krvav proliv. Pospan je i slabo jede. O čemu se radi?

 Odgovor: Dragi Marko, moguće je da je došlo do infekcije. Najbolje bi bilo da papagaja odnesete na veterinarski fakultet kako bi se obavio pregled.

 

Sandra Majski: Da li smem da persijskom mačku stavim ogrlicu protiv buva?

 Odgovor: Draga Sandra, slobodno mu stavite ogrlicu protiv buva.

 

Bojan Serdarević: Mom dvogodišnjem mačku su se oči pomerile, svako u svoju stranu. Kako da postupim?

 Odgovor: Dragi Bojane, odvedite mačka kod veterinara.

 

Stefan Ilić: Moje štene staforda ima gliste iako je odgajivač rekao da ga je očistio. Ono sad povraća i loše mu je. Šta da radim?

 Odgovor: Dragi Stefane. ponovo očistite psa.

 

Vladimir: Moja dvogodišnja ženka staforda je parena pre dva meseca, ali nije ostala skotna. Sad joj curi mleko, a dojke su joj tvrde. Šta da radim?

 Odgovor: Dragi Vladimire, hitno odvedite psa kod veterinara da ne dodje do upale mlečne žlezde.

 

Maja: Šta bi moglo lokalno da se primeni za mačka koji trese glavom zbog bola u uvetu?

 Odgovor: Draga Majo, odvedite macu kod veterinara koji će je pregledati i odrediti terapiju.

 

Maja: Mojoj maci stalno cure bale, a pritom se sasvim normalno ponaša, jede i pije. Da li treba da se zabrinem?

 Odgovor: Draga Majo, sasvim je normalno da salivacija ponekad bude pojačana, naročito na miris hrane.

 

Ivana: Kako da maci skratim nokte jer se otima i grebe me?

 Odgovor: Draga Ivana, odvedite macu kod veterinara kako ne bi došlo do povrede.

 

Mihajlo: Pre dve nedelje se omacila moja maca i dobila pet mačića. Jedno od njih je duplo manje. Pokušao sam da mu pomognem da sisa pomerajući druge mačiće, ali ne vidim napredak. Maca ga ne odbacuje. Šta bi mogao biti problem?

 Odgovor: Dragi MIhajlo, u svakom okotu ne moraju da svi mačići budu isti. Ukoliko se situacija nastavi, pokusajte da mače prehranjujete nekom od hrana koje su namenjene za to a mogu se nabaviti u boljim pet shop-ovima.

 

Andrija: Mog psa su napali paraziti. Najviše ih je kod ušiju. Šta da radim?

 Odgovor: Dragi Andrija, tretirajte psa Neostomosanom, kao i sva mesta na kojima pas boravi.

 

Bojana: Naša maca se prvi put omacila. Brine za bebu, ali nam se čini kao da ima povišenu temperaturu jer su joj glava i uši tople. Kako da reagujemo?

 

 Odgovor: Draga Bojana, ukoliko njuškica nije suva, već vlažna, maca nema temperaturu.

 

 Radica: Maltezer, ne jede 24 sata, povraćala, usporena, oči sjajne, suva njuškica, stara 2 godine. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Radice, odvedite je kod veterinara. U medjuvremenu joj dajte Orosal da ne dehidrira

 

Marko Radović: Moja ženka retrivera, stara 7 meseci, slabo jede, nevesela je i malaksala. Šta da radim?

 Odgovor: Dragi Marko, pokušajte da joj promenite hranu.

 

Saška Djorović: Kako je najlakše da psu izvadim buve?

 Odgovor: Draga Saška, potražite u nekom od pet shop-ova preparat namenjen za tretiranje ektoparazita. Mi preporučujemo Neostomosan. Obavezno, pored samog psa, tretirajte i mesta gde pas boravi.

 

Vlado: Žensko štene labradora tokom dana zadrhti i ne može da se kreće. Pada joj glava i sapliće se. O čemu se radi?

 Odgovor: Dragi Vlado, moguće je da je došlo do upale srednjeg uva, a samim tim i do poremećaja centra za ravnotežu. Odvedite štene kod veterinara.

 

Marijana: Mačak je pre tri dana počeo da bezvoljno leži i nije mogao da otvori oči. Veterinar mu je dao neke 3-4 injekcije. Mačak sada i dalje ima grčeve, leži i tresu mu se šape, vrat i glava. Ima nagon za povraćanje, a nije jeo već nekoliko dana. Na špric mu ubacujem vodu da ne dehidrira.

 Odgovor: Draga Marijana, Najbolje je pozvati veerinara koji je vec dao terapiju i sa njim se posavetovati. Postoji mogucnost upale krajnika koja daje ovakve simptome. Pored vode dajte mu i orosal.

 

Nina: Moj jorkšir terijer je dobio "crveno grinje". Čime da ga izlečim?

 Odgovor: Draga Nina, probajte sa Frontline-om.

 

Anja: Moj labrador od dva meseca je progrizao flašu od Veniša i ispovraćao se. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Anja, ukoliko je posle toga pas nastavio da jede, pije i normalno da se ponaša, neće biti nikakvog problema. U suprotnom, odvedite ga veterinaru.

 

Mark: Kako da odviknem psa da me vuče i grize za šorc kad udjem u boks?

 Odgovor: Dragi Mark, jedan od načina je i vid dresure novinama. Svaki put kada Vam tako pridje, reagujte udarcem novina o telo.

 

Muniša Kovačević.: Moj četvoromesečni pekinezer se dva dana ponaša čudno. Miran je, odbija hranu i povratio je neku žutu tečnost. Šta je u pitanju?

 Odgovor: Dragi Muniša,  morate nam reći da li je pas vakcinisan i revakcinisan kako bismo dali precizniji odgovor.

 

Magdalena: Moja kuca ima 15 dana. Stalno spava i budi se samo da sisa. Povremeno kija i drhti. Da li je to normalno?

 Odgovor: Draga Magdalena, to je sasvim normalno. Štene je još malo.

 

Gordana: Moj osmomesečni labrador retriver nije dovoljno porastao. Šta to znači?

 Odgovor: Draga Gordana, visina psa je genetski odredjena i Vi tu ništa ne možete da uradite.

 

Milanka: Koju hranu preporučujete štenetu od 40 dana?

 Odgovor: Draga Milanka, preporučujemo Monge puppy hranu. Možete je pomešati i sa mlekom

 

Vladimir Grubor: Moje tromesečno štene rotvajlera je dobilo braon proliv sa malo krvi u izmetu. Veseo je, jede normalno i ponaša se uobičajeno. Šta je u pitanju?

 Odgovor: Dragi Vladimire, nije dobar klinički znak pojava krvi u stolici. Odvedite što pre psa kod veterinara. 

 

Vanja: Ispod vrhova očnjaka na vanjskoj strani desni, moj mačak ima dva bela kruga veličine zrna graška. Jede i ponaša se normalno. Šta je u pitanju?

 Odgovor: Draga Vanja, najbolje je macu odvesti kod veterinara kako bi se izvrsio detaljan pregled i posatavila prava dijagnoza. U ovakvim slucajevima je neozbiljno postavljati dijagnozu samo na osnovu opisa.

 

 

Dragan: Glava, desna strana lica mačka kog hranim je jako otekla i oko se polako zatvara. Dajem mu jednu tabletu antibiotika dnevno. Kako dalje?

 Odgovor: Dragi Dragane, odvedite mačka kod veterinara jer je u pitanju najverovatnije neka povreda praćena infekcijom.

 

 

Atila: Da li je problem što je moja ženka staforda skotna sa samo 9 meseci?

 Odgovor: Dragi Atila, sa 9 meseci Vaša ženka je polno zrela. Ne očekujte problem.

 

Dušica: Zašto mom desetomesečnom psu stalno drhti zadnja leva noga?

 Odgovor: Draga Dušice, prvo treba pregledati jastuče šape. Ukoliko nema nikakvih promena, verovatno je došlo do upale nerva. U tom slučaju treba dati B kompleks vitamina. Ako se situacija ne popravi, odvedite psa veterinaru jer postoji mogućnost i upale tonzila (krajnika), a to se samo pregledom može ustanoviti.

 

Jelena: Moja trogodišnja maltezerka je počela da drhti i da se skriva. Ima crvenilo oko vagine koju pokušava da očisti lizanjem. Šta je u pitanju?

 Odgovor: Draga Jelena, moguće je da je došlo do bakterijske upale. Trebalo bi uraditi vaginalni bris da bi se postavila prava dijagnoza i dala terapija.

 

Milan: Imam dvogodišnju ženku zlatnog retrivera koju držim u boksu. Nikada nisam primetio da ima teranje (ili to ona sama očisti). Koji je period pogodan za parenje?

 Odgovor: Dragi Milane, verovatno niste primetili da kuja ima teranje. Morate je redovno pratiti. Prvi znaci su crvene i otekle valvule vagine.

 

Jovana: Moja mačka je do pre tri dana imala mačiće koje smo poklonili. Juče smo primetili da su joj mlečne žlezde otekle i da su vruće. Šta da radimo?

 Odgovor: Draga Jovana, došlo je do mastitisa (upale mlečne žlezde). Probajte sa hladnim oblogama. Ukoliko se stanje ne popravi, odvedite je kod veterinara da bi dobila antibiotsku terapiju.

 

Nadja: Šta da radim ako su mom morskom prasetu crni zubi?

 Odgovor: Draga Nadja, ubacite komad drveta u kavez kako bi došlo do trošenja i čišćenja sekutića.

 

Violeta: Štene zlatnog retrivera hranim Josera family granulama. Koje je Vaše mišljenje o toj hrani_ Da li treba da dodajem neke mlečne proizvode ili žumace i AD kapi?

 Odgovor: Draga Violeta, s obzirom da je Josera imala problem sa kvalitetom, ne bismo Vam savetovali da njom hranite psa. Promenite proizvodjača. U obrok možete dodati i nešto od kalcijumskih preparata sa dodatkom A i D vitamina.

 

Nikolina: Moj pas je odjednom počeo samo da leži, a noge da mu otiču kao i glava. Ima sedam godina. Šta je u pitanju?

 Odgovor: Draga Nikolina, ukoliko je došlo do oteklina, dajte mu B kompleks (pivski kvasac) koji dodajete u hranu. Preporučuje se i mirovanje.

 

Saša: Moj dvomesečni doberman ma proliv već nedelju dana i odbija da jede. Šta da radim?

 Odgovor: Dragi Saša, niste rekli da li je pas vakcinisan. Ukoliko ne povraća i nema povišenu temperaturu, radi se samo o dijareji. U tom slučaju mu dajte nekoliko dana pirinčanu vodu i sitno seckano kuvano belo meso.

 

Marko: Moja pudlica se stalno češe iako nema buve, a ja je svaki dan kupam. Zašto?

 Odgovor: Dragi Marko, zbog čestog kupanja je došlo do iritacije kože. Preporuka je da se pas kupa jednom u dva do tri meseca. Fiziološki on mora imati zaštitni sloj na koži i dlaci. 

 

Selma: Moj zec samo leži, neće da se igra i skače i repić mu je ubrljan. O čemu se radi?

 Odgovor: Draga Selma, verovatno je došlo do intoksikacije hranom. Naš savet je da promenite hranu i sačekate par dana.

 

Saša Mandić: Imam dva mačeta iz istog legla. Jedno od njih se do juče lepo igralo i jelo. Od jutros, posle obroka, ceo dan provodi spavajući. Šta je u pitanju ?

 Odgovor: Dragi Saša, niste nam erkli da li je mačka pre partusa bila vakcinisana, a isto tako i  da li su mačići vakcinisani. Iz tog razloga Vam ne možemo dati pravi odgovor.

 

 

Jovana: Moje sedmomesečno štene ima izraslinu na potiljačnoj kosti. Šta je to?

 Odgovor: Draga Jovana, moguće je da je došlo do osifikacije, ali je najbolje uraditi rendgenski snimak kako bi se uspostavila pravilna dijagnoza.

 

 

Nadja: Imam štene mešanca. Čišćen je od glista tri dana pa je preskočeno tri meseca, pa sad opet se čisti četiri dana. Da li je spreman za vakcinaciju? Ima 4 i po meseca.

 Odgovor: Draga Nadja, Vaš pas je spreman za vakcinaciju.

 

 

Pero: Moja ženka sibirskog samojeda ima 10 meseci. Kada je mogu pariti?

 Odgovor: Poštovani Pero, Vaša ženka je spremna za parenje.

 

 

Nevena: Moj dvogodišnji patuljasti zeka dva dana već ima proliv u vidu beličaste tečnosti. Držim ga u stanu i ima sve uslove.  Ne gubi u težini i nema promena u ponašanju. Šta da radim??

 Odgovor: Draga Nevena, postoji mogućnost zaraze ili neadekvatne ishrane što pokazuje česta retka i penušava stolica. Ukoliko potraje, obratite se veterinaru .

 

 

Marina: Moj šestomesečni rotvajler je postao veoma izbirljiv u jelu. Idbija granule, a jedva jede i konzerve. Prevrće posudu sa hranom i smršao je. Inače, živahan je, vakcinisan i očišćen. Da li je bolestan?

 Odgovor: Draga Marina, Vaš pas nije bolestan. Očigledno mu granula kao hrana ne prija. Pokušajte sa kuvanim obrocima ili se obratite Almax mesari - Zemun, Filipa Višnjića 12 tel. 011/ 31-666-25  jer u njenom asortimanu proizvoda možete pronaći nešto po njegovom ukusu.

 

 

Ljiljana Damjanov: Moja kćerka je pronašla i donela malo mače. Hranimo je na špric. Naša kuja maltezera ga je prihvatila. Sada mače pokušava da je sisa, a njena bradavica se zacrvenela. Mače plače kad ga odvojimo. Da li ima opasnosti po zdravlje psa?

 Odgovor: Draga Ljiljana, može doći do iritiranja bradavice i upale mlečne žezde. Odviknite mače od takve navike.

 

 

Ana: Moje tromesečno štene rotvajlera ima jako dugu dlaku.  Da li će dlaka otpasti u medjuvremenu?

 Odgovor: Draga Ana, veličina krzna kod pasa je nasledna osobina. Prividno možete prorediti i skratiti dlaku trimovanjem.

 

 

Ivana: Imam macu koja je u teranju. Kako da se izborimo sa tim jer ne planiramo parenje?

 Odgovor: Draga Ivana, postoje dve mogućnosti a ti su hirurški zahvat - ovarioktomija ili davanje hormonskih injekcija.

 

 

Jelena: Pronašla sam na ulici četvoromesečno mače. Rep joj je povredjen i jedan deo visi, u fazi je raspadanja i jako smrdi. Kako da joj lečim rep?

 Odgovor: Draga Jelena, macu odmah odvedite kod veterinara na pregled i eventualnu hiruršku intervenciju posle koje će dobiti odgovarajuću antibiotsku terapiju.

 

 

Milena: Moja jedanaestomesečna maca je skotna mesec i po. Dojka joj je povećana, crvena i tvrda na dodir. O čemu se radi?

 Odgovor: Draga Milena, moguće je da je došlo do pojave mastita (upala mlečne žlezde). Odvedite macu kod veterinara na pregled kako bi dobila adekvatnu terapiju.

 

 

Zita: Sin je doneo aljaskog malamuta, starog 7 nedelja na kome smo našli pet krpelja. Na šta treba da obratimo pažnju? On je veseo i igra se.

 Odgovor: Draga Zita, ukoliko je pas veseo, ne povraća i nema proliv (krvava i retka stolica), sa Vašim štenetom je sve u redu.

 

 

Bojana: Moja feretka, stara oko godinu dana, u poslednja dva dana teško diše kad je mazim, kao da sikće.  Primetila sam i da ima jači miris. O čemu se radi?

 Odgovor: Draga Bojana, to je sasvim normalna pojava. Moguće je da je feretka u statusu parenja jer Vam o tome govori i jači miris. 

 

 

Marko: Moj mužjak haskija, star godinu i po, kod penisa ima nešto kao dva klikera, na dodir tvrdo. Ranije je već imao masno tkivo. Da li je to povezano?

 Odgovor: Dragi Marko, s obzirom da ne možemo obaviti palpaciju, ne možemo Vam putem interneta dati sigurnu dijagnozu. Odvedite psa kod veterinara.

 

 

Marija: Mom pekinezeru sam juče izvadila krpelja blizu uva. Ostala je grudvica koja gnoji i krvari. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Marija, obratite se veterinaru jer je došlo do infekcije i gnojenja. Ranu treba očistiti i proces pokriti anatibiotikom.

 

 

 

 Marija: Mog terijera su pre godinu dana udarila kola. Nosio je gips, ali su tetive pukle na prednjoj nozi. Rekli su nam da operacija nije neophodna, ali su vremenom kosti počele da se razdvajaju i on šepa na tu nogu koja se skroz izokrenula. Šta vi predlažete?

 Odgovor: Draga Marija, naš predlog je da psa odvedete na Kliniku za hirurgiju Veterinarskog fakulteta u Beogradu.

 

 

Katarina: Moja maca se omacila i dobila dva mačeta od kojih jedno deluje slabačno i slabo sisa. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Katarina, pokušajte da drugo mače prehranjujete nekom od prihrana koje su namenjene baš za to.

 

 

Jana: Šta može da se dogodi ako se pas vakciniše, a prethodno nije očišćen od parazita, tačnije, veterinar je psu istovremeno dao tabletu i vakcinu?

 Odgovor: Draga Jano, paraziti koji su prisutni u telu psa umanjuju pozitivno dejstvo vakcine. Verujemo da je veterinar utvrdio da pas nema parazite, a tabletu dao preventivno.

 

 

Zoran: Koja je najbolja hrana za štene sibirskog haskija posle prestanka sisanja?

 Odgovor: Dragi Zorane, postoji više dobrih hrana na našem tržištu kojima možete hraniti Vaše štene. Naša preporuka je Monge puppy special dog.

 

 

Ivan Vasić: Moja ženka haskija, stara 4 i po godine od jutros ne može da se osloni na zadnju desnu nogu. Veterinar je ustanovio da ima upaljeno grlo. Šta bi to zaista moglo biti?

 Odgovor: Dragi Ivane, veterinar je postavio pravu dijagnozu jer je to jedan od čestih pokazatelja upale tonzila (krajnika). Poslušajte njegov savet u pogledu terapije.

 

 

Dušan: Šta davati od vitamina zečevima osim AD kapi?

 Odgovor: Dragi Dušane, možete davati kalcijum radi skeleta i zubala, kao i preparate koji u sebi sadrže biotin i B kompleks radi boljeg krzna.

 

Miroslav: Da li kuja koja doji može da se tretira protiv buva i krpelja Frontline-om?

 Odgovor: DragI Miroslave, može slobodno, jer Frontline deluje potkožno stvarajući zaštitni film na koži i nema uticaja na mlečne žlezde.

 

Milica: Mom mačetu gnoji oko i zatvoreno je. Moguće je da ga je neko udario. Da li da ga lečim nekim kapima?

 Odgovor: Draga Milice, ne preporučujemo da sami lečite oko Vašeg mačeta. Odvedite macu veterinaru kako bi se oko očistilo, upala pokrila antibioticima i dale adekvatne kapi.

 

Dejan: Moje osmomesečno štene pitbula je u mom odsustvu pojelo osušenu zečju kožu sa sve dlakama. Da li može da mu bude nešto?

 Odgovor: Dragi Dejane, ukoliko već niste primetili ništa neobično, verovatno je Vaš pas svario pomenutu kožu. Jedino što se može desiti je da u jednom momentu povrati dlaku koja će delom ostati u želucu.

 

Tina: Moja desetomesečna labradorka je izuzetno niskog rasta. Da li ima šanse da poraste? Da li će i njeni štenci biti niskog rasta?

 Odgovor: Draga Tina, verovatno Vaš pas ima problem genetske ili hormonalne prirode. Potrebno je uraditi analize (rad hipofize) kako bi se dobio odgovor na Vaše pitanje.

 

 

Tina: Zašto je potrebno da se psu na vreme izvade zubi?

 Odgovor: Poštovana Tina, pas sam menja zube tokom rasta kako bi novi - stalni zubi mogli da se pravilno rasporede u vilici.

 

 

Renata: Moja četvorogodišnja ženka westi-a je dobila teranje pre tri nedelje koje još uvek traje. Pre pet dana je počela da se češe iznad repa i da zubima čupa dlaku i stvara rane. Šta se dešava?

 Odgovor: Poštovana Renata, verovatno je došlo do upale paranalnih žlezda. Potrebno je da ih veterinar očisti i da adekvatnu terapiju.

 

 

Dejana: Moja šestomesečna ženka staforda je dobila prvo teranje. Danas joj je 11. dan. Da li smem da joj dam tablete za čišćenje dok je u teranju?

 Odgovor: Draga Dejana, slobodno možete očistiti ženku od parazita i tokom teranja.

 

 

Stevan: Moje štene šarplaninca ima proliv, štuca i povraća. Šta treba da radim?

 Odgovor: Poštovani Stevane, kako niste naveli tačnu starost psa, postoji mogućnost neadekvatne ishrane. Stavite psa na dijetu. Ponudite mu pileće belo meso sa što više piričane vode. Obroci neka budu količinski manji, a češći.

 

 

Stefan: Imam devetogodišnju ženku šarplaninca. Sem manjih problema sa nogama, sasvim je zdrava. Da li smem da je parim?

 Odgovor: Poštovani Stefane, možete slobodno upariti ženku bez obzira na njenu starost od 9 godina.

 

 

Jelena Trifunović: Mom petnaestomesečnom retriveru s vremena na vreme drhti vilica. Da li treba da se brinem?

 Odgovor: Poštovana Jelana, nema potrebe da se brinete. Radi predostrožnosti, pratite i dalje stanje, ali drhtanje vilice je najčešće posledica radosti psa

 

 

Lazar: Mom psu su crvene oči. Nekad se to makne, a nekad ne. Zašto?

 Odgovor: Poštovani Lazare, Psa odvedite kod veterinara u momentu kada je crvenilo prisutno kako bi se moglo ustanoviti da li se radi o navučenom trećem kapku ili je došlo do konjuktivita.

 

 

Gorana: Moj patuljasti zec je uginuo sinoć. Šta je mogao biti razlog?

 Odgovor: Draga Gorana, jedino patološkom analizom je moguće utvrditi pravi razlog uginuća Vašeg ljubimca.

 

 

Hristina: Mom kuniću su mnogo porasli zubi. Kako se to rešava?

 Odgovor: Poštovana Hristina, u kavez sa kunićem uvek stavite komad drveta kako bi sekutići mogli da se troše jer će kunić to drvo stalno da glodje.

 

 

Nevena: Imam dvomesečnog zlatnog retrivera koji još nije vakcinisan. Od jutros je bezvoljan, izgubio je apetiti i hoće da povraća. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Nevena, s obzirom da pas nije vakcinisan, postoji mogućnost zaraze od štenećaka, mačje kuge i sl. Psa treba odvesti kod veterinara kako bi se uspostavila prava dijagnoza.

 

 

Stefanija: Moja dvadesetomesečna kuja haskija je imala teranje sa 6 meseci, ali je nisam parila. Sada se brinem zašto joj kasni. Da li je to normalno?

 Odgovor: Poštovana Stefanija može se desiti da ciklus kod kuja kasni. Ukoliko i dalje ne bude imala teranje, potrebno je uraditi vaginalni bris, a isto tako i nivo hormona u krvi, kao i ultrazvučni pregled reproduktivnih organa.

 

 

Marko Mladenović: Moje dvomesečno štene dobermana slabo jede. Nema zdravstvenih problema. Vakcinisano je. Dajem mu Cafortan i kalcijum i AD kapi. Pokušao sam da ga hranim kuvanim mesom, ali odbija. Sada sam uzeo i granule, ali i njih slabo jede. Molim za savet.

 Odgovor: Poštovani Marko, morate pronaći adekvatnu hranu koju će pas prihvatiti. Naš savet je da probate sa kuvanim pilećim belim mesom.

 

 

Jelena: Da li mačka koju sam usvojila i koja se sada omacila može da mi prenese neku zarazu putem dlake?

 Odgovor: Poštovana Jelena, ukoliko je krzno mačke čisto, a isto tako nema ni promena na koži, nemate bojazni od bilo kakvih zaraza.

 

 

Nana: Moj jednogodišnji Jorkšir terijer je počeo da se trese i da se sakriva pod krevet. Da li je bolestan?

 Odgovor: Poštovana Nano, s ozirom da pas drhti i traži mračna mesta, postoji mogunost povišene temperature. Psa treba odvesti kod veterinara na pregled.

 

 

Marko: Moj mali Aleksandar bira u hrani samo semenke. Kada mu ponudim kikiriki, on odbija i traži samo semenke. Kako da ga naučim da jede kikiriki?

 Odgovor: Poštovani Marko, kako se radi o malom Aleksandru, najoptimalnija hrana za njega jesu semenke suncokreta (crni i šareni), tako da obrok treba bazirati na tome, kao i na semenkama bundeve.

 

 Stefan: Moj pas kašlje već nekoliko dana kao da mu se hrana zaglavila u grlu. Čak ne može ni da laje. Jede i dalje normalno. Šta mu je?

 Odgovor: Poštovani Stefane, moguće je da je došlo do upale tonzila (krajnika), što je čest slučaj kod pasa. Tada dolazi do iritacije ždrela sa simptomima koje ste opisali. Odvedite psa kod veterinara da se postavi dijagnoza i odredi tretman.

 

 

Andrea: Moja dvomesečna ženka maltezera jako cvili kada vrši nuždu. Da li je problem u hrani ili je nešto drugo u pitanju?

 Odgovor: Draga Andrea, treba proveriti stolicu. Ukoliko je mnogo čvrsta, može doći do iritacije anusa što izaziva bol prilikom defekacije. 

  

Marina: Moj petomesečni maltezer više puta u toku dana kija. Ponekad, dok spava, čujem ga i da šmrcka, kao da mu nešto smeta. Sve ostalo je u redu. O čemu se radi?

 Odgovor: Draga Marina, kao i kod ljudi, tako i kod pasa, može doći do pojave alergije. Naša petpostavka je da Vaš pas tako reaguje na neki od alergena kojih ima mnogo u ovo doba godine.

 

 Ivan: Moj šestomesečni mešanac, vakcinisan, danas je počeo non stop da povraća. Normalno jede i pije, ali svakih sat vremena povraća. Šta da radim?

 Odgovor: Poštovani Ivane, bilo bi dobro psa odmah odvesti kod veterinara da ne bi došlo do dehidratacije i tako se dodatno pogoršalo stanje. U medjuvremenu, psu davati Orosal.

 

 Stefan: Moj pas kašlje već nekoliko dana kao da mu se hrana zaglavila u grlu. Čak ne može ni da laje. Jede i dalje normalno. Šta mu je?

 Odgovor: Poštovani Stefane, moguće je da je došlo do upale tonzila (krajnika), što je čest slučaj kod pasa. Tada dolazi do iritacije ždrela sa simptomima koje ste opisali. Odvedite psa kod veterinara da se postavi dijagnoza i odredi tretman.

  

Ivana: Moj pas nekoliko dana izbegava hranu koju mu dajem i bezvoljan je. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Ivana, pokušajte sa zamenom hrane. Neka obroci budu manji, a češći.

 

 Dragana: Moja maca se izgleda zadavila nekom koskicom od ribe i sada samo kašlje. Bezvoljna je i slabo jede. Pokušala sam da vidim da li ima nešto u grlu, ali bezuspešno. Šta da radim pošto živim u malom mestu gde ne verujem da veterinari znaju da pomognu?

 Odgovor: Draga Dragana, može se desiti da se kost zaglavila u predelu faringsa - ždrela, tako da jedina mogućnost njenog odstranjivanja jeste odvodjenje mačke kod veterinara.

 

Gordana: Kuja engleskog bul terijera je oštenila 6 štenaca i sve ih je povredila (prvo štenjenje). Uginulo je pet, a jedno smo spasli. Hranimo ga Coloboost hranom na 3 sata po 15-20ml. Da li grešimo? Kuja je nervozna i reži na sve nas pa smo je zatvorili u boks, ali agresivnost ne prolazi.

 Odgovor: Draga Gordana, agresivnost će proći jer se radi o mladoj kuji koja je pod stresom tako da je potrebno vreme kako bi se stabilizovala. Štene nastavite da hranite kao i do sada i ono će biti u redu.

 

Marina: Imam kod sebe štene već 4 dana i on ne prestaje da se trese. Da li je u pitanju strah ili nešto drugo?

 Odgovor: Draga Marina, potrebni su nam detaljniji podaci u smislu rase, starosti...

 

Ivana: Pas mi se prehladio. Kija i kašljuca. Kako da mu pomognem?

 Odgovor: Draga Ivana, jedini pravi način je da psa odvedete kod veterinara koji će postaviti pravu dijagnozu i dati terapiju.

 

Branko: Imam tronedeljno štene i odvojeno je od majke. Primetio sam da se često trese. Šta da radim?

 Odgovor: Poštovani Branko, morate nam reći o kojoj se rasi radi. Ukoliko je u pitanju mala rasa pasa, to je sasvim normalno.

 

Sale: Kako da rešim problem ako ženka chowchow, stara dva meseca, reži kad joj stavim u činijicu da jede?

 Odgovor: Poštovani Sale, to je sasvim normalna reakcija psa.

 

Katarina: Moja maca je omacila 4 mrtva mačeta. Jedno mače nije moglo da izadje pa smo je odveli veterinaru. Da li će sledeći put omaciti žive mačiće?

 Odgovor: Draga Katarina, pre sledećeg uparivanja, mački treba uraditi vaginalni bris kako bi bili sigurni da ne postoji nikakva bakterijska infekcija. Samo takvim postupkom i rezultatima možemo dati pravi odgovor.

 

Igor: Mom shar pei-u se pojavilo crvenilo ispod noge i stalno se češe. Veterinar mu je davao neke injekcije, ali bez promena. Jede hipoalergeni Trainer i dajem mu B vitamin. 

 Odgovor: Poštovani Igore, shar pei je, kao rasa, jako osetljiva na hranu. Simptom koji ste nam opisali, bez obzira na hranu koju noristite, ukazuje na alergiju. Naš savet je da promenite ishranu psa.

 

Tamara: Moj pekinezer povraća neku žutu tečnost i pomalo krvi. Uglavnom se to dešava kada jede ili popije vodu. Ne znam da li je pojeo neku kost ili ga je nešto udarilo.

 Odgovor: Draga Tamara, s obzirom da niste rekli koliko je pas star, moglo je doći do trovanja hranom ili do iritacije gastera (želuca) na šta ukazuju simptomi koje ste naveli. Naša preporuka je staviti psa sedam dana na dijetu što podrazumeva davanje humanog belog pilećeg mesa sa dosta pirinčane vode.

 

Dragana: Mojoj maci je oko skroz krvavo i celo je ispalo. Još uvek je u glavi, ali se celo vidi. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Dragana, macu hitno odvedite veterinaru na pregled. Možda će biti potrebna hirurška intervencija.

 

Lenka: Uskoro treba da dobijem mače. Šta sve treba da nabavim?

 Odgovor: Draga Lenka, maci obezbedite posude iz kojih će uzimati hranu i vodu, mesto na kome će spavati, kao i toalet gde će vršiti nuždu. Ogrlica, četka, igračke i slično su stvar individualnih potreba ili želja.

 

Sara: Mog psa su juče udarila kola. Nema krvarenja, ali ne može da hoda na zadnje noge i cvili. Da li će ikada prohodati?

 Odgovor: Draga Saro, odvedite psa kod veterinara kako bi se obavilo snimanje i postavila prava dijagnoza. Sve ostalo bi bilo nagadjanje.

 

Valentina Šoškić: Umro nam je zlatni retriver starosti jedan mesec, a juče je jeo i igrao se. Zbog čega se to desilo?

 Odgovor: Draga Valentina, postoji više razloga zašto se to moglo desiti. Pravi odgovor može dati samo obdukcija.

 

Nenad: Mog jedanaestomesečnog poentera sam pre pet dana istrčavao tako što me je vukao na biciklu 20 minuta. Nakon toga se napio vode sa reke. Posle par dana počeo je da hramlje. Ne pomaže ni kad mu masiram nogu. Šta da radim.

 Odgovor: Poštovani Nenade, šepanje pasa na neki od ekstremiteta može da ukazuje na upalu tonzila (krajnika ) što je vrlo verovatno u Vašem slučaju s obzirom na Vaš mail. Odvedite psa veterinaru kako bi se postavila prava dijagnoza i dala terapija. 

 

Sladjana: Da li je dobro da se sibirski samojed pari sa nekom drugom vrstom, npr haskijem?

 Odgovor: Draga Sladjana, ukoliko želite da očuvate rasu i ako Vam je važno da štenci dobiju rodovnike, ne savetujemo Vam takvo parenje.

 

Jelena: Moja ženka, mešanac, stara osam godina, poslednja tri dana samo cvili, slabo jede i ne izlazi iz kuće. Imate li savet šta da radim?

 Odgovor: Draga Jelena, moguće je da ženka ima teranje i da je to jedan od razloga za takvo ponašanje.

 

Vanja: Kako Neostomosan utiče na maltezera?

 Odgovor: Draga Vanja, slobodno ga možete koristiti.

 

Vesna: Ženka, mešanac, stara 15 godina. Od pre neki dan vrši nuždu nekoliko puta tokom šetnje, a čak je jednom to uradila i u stanu. Nije dijareja. Treba li da budem zabrinuta?

 Odgovor: Draga Vesna, nema razloga za brigu.

 

Milan: Mom psu stalno gnoje uši i pojavljuju mi se neke kvržice u uhu koje, kada ih skinem, krvare i tada imaju neprijatan miris. Te kvržice se nekad jave po celom telu. Posle davanja injekcije kod veterinara, bude malo bolje, ali se opet vraća. Molim za savet.

 Odgovor: Poštovani Milane, morate nam reći o kojoj se rasi pasa radi kako bismo Vam dali pravi odgovor. Moguće je da je reč o alergiji.

 

Miloš: Moj doberman, star mesec i po neće da pije vodu. Dok jede granule, sipam mu malo vode sa strane i to je jedino što popije. Koji je Vaš savet?

 Odgovor: Poštovani Miloše, treba ga pustiti da samovoljno uzima vodu. Pored posude sa hranom uvek drzite posudu sa čistom vodom koju menjajte tokom dana dva-tri puta.

 

Aleksandra: Moja 14-ogodišnja maca već 10 godina ima tumor na usni. Do sada joj nije smetao, ali se naglo povećao i postao sivo-zelene boje. Za sada nema bolove. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Aleksandra, naš savet je da se obratite Vašem veterinaru. Verovatno je potrebno uraditi hirurški zahvat ukoliko tumor nije zahvatio veliku dubinu tkiva.

 

Mira: Imam rotvajlera koji je u svemu dobar i napredan. No, kad padne mrak, počinje da zavija i čudno laje. Ne znam šta da radim s njim.

 Odgovor: Draga Miro, to je normalna i česta reakcija kod pasa. Jedna od mogućnosti je da promenite režim ishrane i da mu, umesto jutarnjeg obroka, dajete večernji, jer će u tom slučaju pas biti sit, a samim tim i mirniji.

 

Nikola: Moj pas je star oko mesec i po. Ništa ne jede i spava po ceo dan. Kad hoda, čini mi se da se sapliće. Šta da radim?

 Odgovor: Poštovani Nikola, niste nam dali podatak da li je pas vakcinisan.

 

 Sandra: Moja kornjača je u poslednja tri dana zatvorila oba oka i mnogo je mirnija. Šta joj je?

 Odgovor: Dragi Sandra, postoje kapi koje možete kupiti u svakom Pet shop-u koji se bavi akvaristikom. Te kapi su specijalizovane za očne kapke kod barskih kornjača.

 

Lana: Ima li mesta zabrinutosti od unutrašnjih povreda ukoliko povredjena maca (pad sa prozora) odmah posle pada normalno jede?

 Odgovor: Dragi Lana, nema nikakvih problema kod Vaše mace. Da postoji bilo kakvo unutrašnje krvarenje, maca bi povraćala krv, postojala bi nadutost...

 

Ilija: Moj vajmarski ptičar kašlje. Veterinar mu je dao injekcije i dva dana je sve bilo dobro. Trećeg dana odbija hranu i vodu i sada je kod veterinara na infuziji. Malo mu je bolje, ali ne može na noge. Nije štenećak u pitanju. Povećana su mu bela krvna zrnca. Šta mu je?

 Odgovor: Dragi Ilija, leukocitna formula pokazuje da pas ima upalu. S obzirom da se nalazi kod veterinara, verujemo da je uspostavljena dobra dijagnoza i data adekvatna terapija.

 

Dragan: Moj petogodišnji sijamac kija i ne može da dodje do daha. Juče je kinuo i malo krvi. Zašto?

 Odgovor: Poštovani Dragane, verovatno je u pitanju alergija, a samim tim je došlo i do iritacije sluzokože nosa, te je došlo do krvarenja. Pošto nismo u mogućnosti da razjasnimo alergičnost Vaše mačke, probajte da u ovom periodu ne izlazi napolje. 

 

Antonije Vujičić: Juče je došla ženka kod mog mužjaka na parenje. Bio joj je deseti dan. On ju je jurio, a ona je režala i nije mu dala. Mi smo ih ostavili bez nadzora misleći da će nešto sami da urade. Kada sam ih obišao, video sam kako mu je ceo penis izašao. Od tada (već je prošlo 24 sata) nije pokušavao da naskoči. Zašto?

 Odgovor: Dragi Antonije, s obzirom da niste bili prisutni tokom parenja, postoji mogunost da je došlo do parenja. Treba sačekati sledeći estrualni ciklus kod kuje.

 

Natalija: Mom zamorcu je ispao zub. Da li će narasti? Šta da mu dajem za jelo?

 Odgovor: Draga Natalija, glodarima se sekutići troše i rastu što je sasvim normalno. Da bi Vaš zamorac trošio ravnomerno sekutiće, potrebni je da ima u kavezu uvek parče drveta.

 

Milan: Moja ženka rotvajlera šepa, čas na neku prednju, čas na neku zadnju šapu. Veterinar joj je dao injekciju. Bilo joj je bolje, a sada se povratilo. Šta je u pitanju?

 Odgovor: Dragi Milane, kod pasa je česta upala tonzila (krajnika) što daje šepavost prednjih ili zadnjih ekstremiteta odnosno dolazi do upale nerava. Obično se tada daje antibiotska terapija i obavezno B kompleks kako bi došlo do regeneracije nerava.

 

Tanja: Imamo psa mešanca starog tri godine. Od pre par dana, stalno kašlje. O čemu se radi?

 Odgovor: Draga Tanja, odvedite psa veterinaru da utvrdi da li je u pitanju alergija ili nešti drugo. 

 

 

Barny: Štene koje sam tek dobila, odvela sam veterinaru na vakcinaciju. On je rekao da pas ima gliste i dao mu je tabletu. Štene je juče ceo dan izbacivalo gliste, a danas je nemoćan skroz. Stalno spava, ne pomera se i ne jede. Vodu mu dajem na silu. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Barny, s obzirom da je pas očišćen, sasvim je normalna reakcija. Biće mu dobro . 

 

 

Filip Simonović: Da li može ženka da da okot bez muškog šteneta?

 Odgovor: Poštovani Filipe, moguće je da u okotu nema muškog šteneta. 

 

 

Zora: Mojoj petnaestogodišnjoj persijskoj maci je levo oko krvavo i na njega slabije vidi. Šta može biti uzrok?

 Odgovor: Draga Zoro, moguće je da je došlo do infekcije oka. Potrebno je macu odvesti kod veterinara radi dobijanja adekvatne terapije. 

 

 

Sanja: Moj bernardinac, star 13 godina je uginuo. Vučjak, koji je 15 godina sa nama je strašno tužan. Neće da spava tamo gde su zajedno spavali i bezvoljan je. Kako da se ponašamo prema njemu i kada će to da prodje? Da li bi pomogao nov bernardinac?

 Odgovor: Draga Sanja, Kod Vašeg nemačkog ovčara, kao i kod nas - ljudi, došlo je do patnje - depresije. Potrebno je neko vreme kako bi se pas stabilizovao. U ovom periodu dovodjenje novog psa predstavlja rizik u smislu prihvatanja od strane Vašeg nemačkog ovčara.

 

 

Pejko: Moj papagaj se izgleda povredio kada je ulazio u kavez. Kada ga pomazim po kičmi, hoće da me ujede, a pao mi je iza regala i ne znam šta mu je jer neće ni da peva, smo ćuti.

 Odgovor: Poštovani Pejko, verovatno je došlo do povrede. Ukoliko se u narednim danima stanje ne poboljša, odvedite ga kod veterinara kako bi se postavila tačna dijagnoza.

 

 

Stefan: Gde mogu da kupim bele miševe u Nišu?

 Odgovor: Poštovani Stefane, u Nišu bele miševe možete kupiti u Starpet shop-u u Bulevaru Nemanjića 1. 

 

 

Kristina: Pre nekoliko dana sam prvi put odvela maltezera na šišanje. Od tada se ponaša drugačije. Ne raduje mi se, sedi na jednom mestu i spava. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Kristina, kako se radi o prvom šišanju, pas je dobio stres, što je sasvim normalno. Nemojte se brinuti. Sve će biti kako treba za neko vreme.

 

 

Marija: Drugarica je uzela malu macu koja je bila vesela i srećna dok jedan pas nije uleteo u sobu i uzeo je u usta. Od tada maca stalno kaki i povraća. Veterinar joj je dao injekciju i neke lekove. Danas ne kaki i ne povraća, ali neće da jede. Plašim se da ne ugine.

 Odgovor: Draga Marija, neće uginuti. Verovatno je došlo do stresa. Potrebno je neko vreme kako bi se psihičko stanje stabilizovalo. Što se tiče njenog jela, neka u posudama stalno bude dostupne hrane i sveže vode.

 

 

Miloš: Moj pas ima dva krpelja. Kada pokušam da ih izvadim, on hoće da me ugrize. Čak ni veterinar ne sme da ih izvadi. Šta da radim?

 Odgovor: Poštovani Miloše, vadjenje krpelja je rutinska procedura za veterinara. Promenite veterinara.

 

 

Milica: Moj labrador je već dva dana tužan i izgleda kao da plače. Sad mu otiče i njuška, a na prednjim nogama mu se pojavilo nešto crno i boli ga kad ga pipnem. 

 Odgovor: Draga Milice, odvedite psa kod veterinara kako bi se obavio detaljan pregled. 

 

 

Jovana: Pre nekoliko dana smo kupili malog zeca, a danas je dobio redju stolicu. Davali smo mu vodu, slamu i mešavinu hrane za male zečeve. Šta treba da radimo?

 Odgovor: Poštovana Jovana, zečevi često dobijaju proliv od neadekvatne ishrane. Dajte mu i sveže povrće (salata, kupus) čime nadoknadjujete i deo vode, ali pre davanja, povrće treba dobro oprati. 

 

 

Emina: Mog psa su napali drugi psi i ispod vrata su mu napravili veliku rupu koja stalno krvari. Šta da radim da mu bude bolje? Koliko košta pregled veterinara i lečenje?

 Odgovor: Draga Emina, najbolje je da odvedete psa kod Vašeg veterinara kako bi sanirao poverdu i dao adekvatnu terapiju. On će Vam predočiti cene svojih usluga.

 

 

Dragoslava Savić: Da bih spasila kuju od drugog psa, bacila sam se preko nje. Počela je tada da cvili i nije se oslanjala na zadnje šapice. Veterinar je konstatovao da je nerv uklješten. Sada jednu šapu i rep uopšte ne oseća, (boli su je do krvi iglama). Molim za pomoć.

 Odgovor: Draga Dragoslava, ukoliko je došlo do povrede nerava, period rehabilitacije će trajati duže. Probajte da psu dajete B kompleks (Beviplex injekcije ili tablete) kako bi se nervi što pre povratili. 

 

Andja: Vakcinisala sam mog tromesečnog labradora koji je dan nakon toga počeo da povraća. Veterinar kaže da je verovatno već bio zaražen virusom. Ima li leka?

 Odgovor: Draga Andjo, s obzirom na navedene simptome, delimo mišljenje Vašeg veterinara. treba pratiti stanje. Ukoliko pas nastavi da povraća, ili ima proliv, odmah ga ponovo odvedite na pregled. U medjuvremenu, psu dajte Orosal kako ne bi dehidrirao.

 

Emilija: Moja pudla se okotila. Sva štenad je dobro osim jednog koji slabo, ili uopšte neće da sisa. Kolika količina mleka mu je potrebna za jedan obrok i koliko često da ga hranim?

 Odgovor: Draga Emilija, ukoliko i dalje neće da sisa, probajte sa prihranom koju možete nabaviti u pet shop-ovima (specijalno mleko za štenad) i dajte mu preko cucle.

 

Tanja: Moja maca je ogrebala mog psa po oku i razderala mu kapak. Kako da mu pomognem?

 Odgovor: Draga Tanja, tretirajte psa hloramfenikol mašću za oko. 

 

Ana Cvetković: Moj devetomesečni šarplaninac po ledjima ima nešto nalik na gnojave plikove. Kako da ga lečim?

 Odgovor: Draga Ana, savet je da psa odvedete kod veterinara kako bi ga pregledao i uspostavio pravu dijagnozu. 

 

Lana: Našem mačku smo pre nekoliko nedelja uklonili krpelja. Posle toga, taj deo je otekao i stvorila se krasta. Od tada, delovi naših tela koji su u kontaktu sa mačkom dobijaju osip. Da li je to povezano?

 Odgovor: Draga Lana, ovo je period visoke polenske aktivnosti. Vaš mačak na svojoj dlaci nakupi polen i kada se vi otarete o njega, polen predje na Vas. To je razlog Vašeg osipa i svraba.

 

Željka: Koliko dugo treba kuja da doji štence? Kada se prelazi na drugi vid ishrane? Da li da štence odvojim od majke ili da ih ostavim sa njom u boksu?

 Odgovor: Draga Željka, obavezno ostavite štence u boksu sa kujom. Do dva meseca je normalno dojenje. Posle toga počnite sa dohranjivanjem.

 

Danijela Grahovac: Koju travu da dam tromesečnom mačetu?

 Odgovor: Draga Danijela, u svakom pet shop-u možete nabaviti original zapakovanu macinu travu koja se preporučuje kao dodatak ishrani mačaka jer poboljšava varenje kao i izbacivanje dlaka iz digestivnog trakta.

 

Marko: Moj retriver se preterano linja. Mogu da ga četkam u nedogled, ali je na četki uvek ista količina dlaka. Da li je to u redu?

 Odgovor: Dragi Marko, kako je retriver dugodlaki pas, normalno je da u ovom periodu, kada je toplije vreme, linjanje bude intenzivnije tako da Vas to ne brine. Nabavite četku (trimer) koji će skidati i poddlaku.

 

Marko Lukić: Da li kuja ulazi u teranje 6 meseci od štenjenja ili od poslednjeg teranja?

 Odgovor: Poštovani Marko, to je individualno od rase, ali generalno - 6 meseci od štenjenja.

 

Maja: Veterinar mi je savetovao da sačekam da se mački povuku mlečne žlezde pre nego što je sterilišem. Prošlo je 7 dana od kako mačići ne sisaju, ona je u teranju, a žlezde se još nisu povukle. Da li da je sada sterilišem?

 Odgovor: Draga Majo, potrebna je potpuna stabilizacija hormona pre nego što se maca steriliše. To se nije još uvek dogodilo. Stoga, morate da se strpite još neko vreme.

 

 

Marko Anastasijević: Moje dvomesečno štene bigla je slabo razvijeno. Dajem mu granule dva puta dnevno, a ostali obroci su griz, pirinač i supa. Inače, jede i travu, blato, lišće, grančice... Veterinar mi je rekao da je to izopačeni metabolizam. Koje je Vaše mišljenje?

 Odgovor: Dragi Marko, kako su sve granule, bez obzira na proizvodjača, industrijski proizvod uz dodatak hemije, možete probati sa govedjim ili konjskim mesom i siguran sam da će rezultati biti mnogo bolji.

 

 

Jovan: Mom tromesečnom labradoru je iskočila neka guka na vratu koja se opipava i pomera se. Šta to može da bude?

 Odgovor: Poštovani Jovane, psa morate odvesti kod veterinara kako bi se postavila ispravna dijagnoza i dala terapija.

 

 

Saša: Sedmomesečni mužjak dobermana već neko vreme zacvili kad napravi neki pokret vratom. U ostalim slučajevima, kada se igra ili valja, nije mu ništa, veseo je , trči i okreće glavu normalno u svim pravcima. O čemu se radi?

 Odgovor: Dragi Saša, verovatno je došlo do uklještenja nerva ili njegove upale. Preporučujemo tretiranje psa B kompleksom (Beviplex) što će omogućiti regeneraciju nerva.

 

 

Bojan Kosanić: Moja maca treba da se omaci, ali nikako ne mogu da je navedem da to uradi tamo gde sam ja isplanirao.

 Odgovor: Dragi Bojane, u momentu početka porodjaja, smestite mačku na mesto koje ste odredili. Ona če tada sigurno tu i da ostane.

 

 

Denis: Kupujem ženku psa. Prodavac mi je rekao da će joj dati tabletu protiv glista. Da li je ona bolesna?

 Odgovor: Dragi Denise, fiziološki je normalno da svaki pas u svom digestivnom traktu poseduje askaride. Tako je i Vaše štene sa istim problemom. Rešenje je da na svakih 6 meseci čistite psa nekim od endoparazitika.

 

 

Igor: Kad sam dobio na poklon ženkicu boksera, primetio sam da ima krpelja koji se već napio. Ona je jako mršava, a kada sedi ili spava, cimne se na svakih par sekundi. Veterinar nije znao da mi kaže zašto to radi.

 Odgovor: Dragi Igore, ne možemo Vam dati odgovor bez detaljnog pregleda.

 

Natalija Dokić: Mešanac, star 14 godina ima proliv. Ne jede tri dana. Vodu pije. Danas sam dala aktivni ugalj, ali nema rezultata.

 Odgovor: Draga Natalija, hitno psa odvedite kod veterinara da ne bi došlo do dehidracije. Učestali proliv dovodi do smanjenja nivoa elektrolita u organizmu, a samim tim i do komplikacija koje se mogu završiti fatalno. U medjuvremenu, psu dajte Orosal. Ukoliko voljno ne pije, probajte sa direktnim ubacivanjem u usnu duplju pomoću šprica.

 

 

David: Našao sam rotvajlera na ulici, ali nisam siguran da je pravi. Kako to mogu da proverim?

 Odgovor: Poštovani Davide, obratite se nekom od iskusnih odgajivača ove rase, ili kinološkom sudiji.

 

Vlade: Imam mešanca staforda i pita starosti oko 6 meseci. Juče mu se pojavio otok na levom oku, a ispod toga je krvavo. On to češe i pritom cvili. Šta da radim?

 Odgovor: Poštovani Vlade, verovatno je došlo do povrede. Ranu treba očistiti, a možda i ukljušiti antibiotik kako ne bi došlo do infekcije. Psa odvedite kod veterinara.

 

Milena: Imam pudlicu staru 7 godina. Par dana primećujem gnoj u mokraći. Šta može biti uzrok i kako se leči?

 Odgovor: Draga Milena, verovatno je došlo do upale urinarnog trakta, a tada se primenjuje antibiotska terapija. Bez pregleda, ne možemo Vam preporučiti ni adekvatan antibiotik. Stoga, psa morate odvesti veterinaru.

 

Dušan: Imam ženku rotvajlera od 9 meseci. Nije joj sečen rep. Da li to može sada da se uradi?

 Odgovor: Dragi Dušane, pas je suviše star za takav zahvat. Moglo bi biti rizično.

 

Aleksandra Trkulja: Mačak, 12 meseci star, sterilisan, vakcinisan, očišćen od parazita, do pre mesec dana nije izlazio napolje, igrao se u kući i bio je umiljat. Vremenom je sve više želeo da bude napolju. Prošle nedelje sam ga jedva uvela u kiću.Od tada je postao uplašen i mrzovoljan. Više nije veseo i ne igra se. Posle par dana je istrčao napolje i sada se ponaša kao lutalica. Šta je uzrok ovakvom ponašanju?

 Odgovor: Draga Aleksandra, on jednostavno želi da živi napolju.

 

Tanja: U dvorištu čuvamo trogodišnju mačku koja je poludivlja. Bila je normalna sve do danas kada se pojavila sa nakrivljenim vratom, ne može da fokusira pogled i šepa. Ne može ni da legne kao što je uobičajeno. Šta je u pitanju?

 Odgovor: Draga Tanja, moguće je da je došlo do povrede. Bilo bi dobro kada biste uspeli da mačka odvedete kod vetrinara kako bi se uspostavila prava dijagnoza.

 

Aleksandar: Imam osmomesečnu ženku staforda. Pre 10 dana je tražila mužjaka, ali joj nisam dopustio. Takodje imam i nemačkog lovnog terijera sa kojim se ona igrala, ali nisam video da je došlo do parenja. Ona sada ima uvećane dojke i ne znam da li je skotna.

 Odgovor: Poštovani Aleksandre, naš savet je da odete do veterinara kako bi se uradio vaginalni pregled kuje i tako ustanovilo da li je gravidna ili ne.

 

Nikola: Moj nemački ovčar, star osam meseci, stalno juri i grize rep. Koji je uzrok toga?

 Odgovor: Poštovani Nikola, najverovatnije je došlo do upale paranalnih žlezda.. Morate se obratiti veterinaru.

 

Mina Draganić: Moj maltezer ima šest godina i ponaša se i jede i pije normalno. Aktivan je, kao i uvek. Danas sam na levoj strani stomaka opipala neki "balončić" koji je pod kožom, mek je i malo se pomera. O čemu se radi i šta treba da preduzmem?

 Odgovor: Draga Mina, na osnovu samo ovih informacija, ne možemo da postavimo pravu dijagnozu. Najbolje bi bilo da Vašu Meli odvedete kod veterinara koji bi je detaljno pregledao i dao adekvatnu terapiju ili možda predložio hiruršku intervenciju. 

 

Sanja Crnogorčević: Imam štene zlatnog retrivera starosti tri i po meseca. Jede svašta po dvorištu i bilo mu je loše dva dana. Imao je lošu stolicu, ali mu je danas bolje. Ali, u jednom trenutku je pao u nesvest, a kada je došao k sebi, vilica mu je otekla i jedno oko pocrvenelo. Veterinar sumnja da ga je nešto ujelo i  dao mu je injekciju protiv alergije

 Odgovor: Draga Sanja, kako se radi o štenetu ko je po prirodi radoznalo, morate povesti računa o prostoru gde boravi. Najbolje bi bilo napraviti mu boks, što bi Vam u budućnosti dalo sigurnost u njegovom odgajanju.

 

Monika: Zbog čega pas jede papirne maramice i toalet papir?

 Odgovor: Draga Monika, to mu je jedan od načina na koji se igra. Stavite ih van njegovog domašaja.

 

Dragana: Moj mačak već nekoliko dana samo spava. Malaksao je, nije jeo kao inače, a danas je potpuno odbacio hranu. Diše kratko i šišti kad diše. Nije povraćao. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Dragana, s obzirom na pomenute simptome, moguće je da mačak ima pneumoniju (zapaljenje pluća). Najbolje je da se obratite veterinaru kako bi uspostavio pavilnu dijagnozu i  dao odgovarajuću terapiju.

 

Milan: Moja osmomesečna ženka rotvajlera počela je da hramlje na levu nogu. Veterinar kaže da je u pitanju sabijanje tkiva ispod šape jer pas boravi na betonu. Nije mi dao nikakav lek. Šta vi preporučujete?

 Odgovor: Poštovani Milane, jedna od mogućnosti jeste i neadekvatna podloga, a samim tim i problem sa jastučićima na ekstremitetima. Probajte sa nekom od antibiotskih masti i blagim masažama. Verujem da će se stanje poboljšati.

 

Nikola Zapljanjac: Imam ženku šarplaninca staru tri godine. Do sada je samo jednom imala teranje. Veterinar mi preporučuje hormonsku injekciju za izazivanje teranja. Da li je to štetno i da li kuja može da ima neke posledice?

 Odgovor: Poštovani Nikola, kuja ne može da ima nikakve posledice, a to je jedini način u Vašem slučaju da bi ona dobila teranje.

 

Ivana: Moj trogodišnji pekinezer je počeo da šepa s vremena na vreme, a večeras uopšte ne može da stane na zadnje noge. Vodili smo ga na pregled pre dve nedelje i ništa nisu ustanovili. Šta mu se dešava?

 Odgovor: Draga Ivana, simptom koji ste opisali je često vezan za upalu tozila (krajnika) kod pasa. Najbolja terapija u ovakvim situacijama je, pored antibiotske, i davanje B kompleksa. To će sigurno pomoći regeneraciji nerava zadnjih ekstremiteta, a samim tim i poboljšanju opšteg stanja psa.

 

Anna: Pre par dana je mom trogodišnjem maltezeru veterinar, na osnovu rezultata krvi, konstatovao hepatitis. Pre dve nedelje je povraćao, imao malo krvi nakon stolice i tresao mu se donji deo tela. Dobio je kod veterinara injekcije od kojih mu je bilo bolje. Dan nakon prestanka terapije, opet je počeo da se trese, ali bez drugih simptoma. Sada dobija longacef, ali se i dalje trese u donjem delu. Šta da radimo?

 Odgovor: Draga Anna, pored postojeće terapije, bilo bi dobro pospešiti imunitet psa nekim od vitaminsko-mineralnih preparata. Naša preporuka je Dogyvit

 

Goran: Labrador, star godinu i po dana je prestao da laje. Jedva da ispušta tihe zvuke. Napinje se kad hoće da zalaje, ali ne može. Inače, normalno jede i pije, veseo je i igra se. Šta da radim?

 Odgovor: Poštovani Gorane, s obzirom na simptome, ne bismo rekli da Vaš pas ima problema. 

 

Danijela Trajkovski: Mom tromesečnom retriveru je na njuškici počela da opada dlaka. To isto mu se dešava na spoljnoj strani zadnjih šapica gde su se pojavile i ranice. Ranice smo izlečili ali dlaka još nije izrasla. Šta savetujete?

 Odgovor: Draga Danijela, bilo bi dobro pospešiti dlaku sa nekim od vitaminskih preparata koji u sebi sadrži dovoljnu količinu biotina. Naša preporuka je da probate sa Pilbi-em.

 

Vesna Mijatović: Mog sedmogodišnjeg pekinezera već dve nedelje lečim od upale pluća. Veterinar mu je davao vitamine, infuziju, panklav, a sada dobija longacef. Nema temperaturu, teško diše, povraća belu sluz. Da li da mu dam neki sirup za izbacivanje šlajma?

 Odgovor: Poštovana Vesna, kako se radi o pneumoniji, sam oporavak traje nešto duže. Terapija koju je veterinar dao je adekvatna. S obzirom da se radi o dobrom antibiotiku, očekujte malo sporije, ali sigurno poboljšanje stanja Vašeg psa.

 

Miroslav: Imam štene shi tzu staro 10 nedelja. Počeo je otežano da diše i kao da mu je pun nos. Sinoć je baš teško disao, a danas je slabo jeo. Šta da radim?

 Odgovor: Dragi Miroslave, najbolje je da se obratite veterinaru kako bi se uspostavila tačna dijagnoza i dala adekvatna terapija.

 

Vladimir: Pre par dana je naš pas na repu naglo izgubio dlaku. Čini mi se da nije u pitanju linjanje.

 Odgovor: Poštovani Vladimire, moguće je da je došlo do upale paranalnih žlezda što je jedna od karakteristika opadanja dlake od korena repa tako da to treba proveriti. Isto tako, u zavisnosti od lokacije na kojoj pas boravi, može da dodje do neželjenog očešavanja.

 

La Piaf: Imam ženku feretke. Kako da znam kada je ušla u teranje i da li kod njih teranje stvara zdravstvene probleme?

 Odgovor: Teranje ne stvara nikakve zdravstvene probleme. Kada je feretka u pitanju, valvule su otečene, crvene su boje i oseti se jači miris. To je znak da je u teranju. Isto tako, pri pritisku na ledja, ona miruje.

 

Ivan: Imam ženku haskija, a sada bih želeo da kupim i jedno štene. Kako da ga naučim da vrši nuždu na samo jednom mestu u kući i to na onom koje ja odredim?

 Odgovor: Dragi Ivane, najbolje je da nabavite prostirke koje se koriste za vršenje nužde kod pasa. Stavite na željeno mesto i polako privikavajte psa na vršenje nužde na tom mestu.

 

Marko Radovanović: Imam havanezera starog tri meseca. Ima buve, a svi mi kažu da je još uvek mala da bih je nečim tretirao. Koji je Vaš savet?

 Odgovor: Dragi Marko, probajte sa nekim od pudera pošto su oni najprimereniji u tom uzrastu psa, ali obavezno istretirajte i prostirku na kojoj pas leži.

 

Natalija: Imam petnaestogodišnjeg pekinezera. Na usnama joj se pojavilo neko crvenilo, nalik herpesu, a oko njuške joj opadaju dlake. Isto to i na šapicama koje ne dozvoljava da se diraju nego nas tada i ujeda. Šta nam savetujete?

 Odgovor: Draga Natalija, morate se ipak obratiti Vašem veterinaru kako bi se uzeo bris i dala adekvatna terapija..

 

Mateja Djuričić: Imam zeca lavlja glava. Već nekoliko dana mu suzi oko. Šta da radim?

 Odgovor: Poštovani Mateja, obratite se veterinaru jer je moguće da je došlo do upale sluzokože kapka tako da je potrebno davati adekvatne kapi.

 

Smiljana: Mojoj maci, staroj tri i po godine, pojavile su se crne tačkice na sluzokoži usana i na samoj njuškici. Zanima me šta je to i kako se leči.

 Odgovor: Poštovana Smiljana, to je normalna pojava i ne podrazimeva lečenje.

 

Miloš: Imam dvomesečnu ženku rotvajlera koju držim u stanu. Nuždu još uvek obavlja u stanu, ali ne tamo gde sasm joj ja odredio već na neko drugo mesto. Šta da radim? 

 Odgovor: Dragi Miloše, na mestu gde ona hoće da ide, najbolje je koristiti specijalnu prostirku za pse jer ima mogućnost apsorbovanja neprijatnih mirisa.

 

Maca: Na koju hranu da predje labrador star 13 meseci? Ženka je jako probirljiva i čini mi se da ima osetljiv želudac. Do sada je koristila Josera Kids, ali sa gornje strane sam uvek morala da kombinujem sa povrćem i mesom. Inače, te granule su se pokazale kao jedne od najboljih koje sam kupovala. 

 Odgovor: Draga Maco, probajte sa Josera sensi plus

 

Dejan: Imam lovačkog kera, ženku staru sedam godina. Kao da ima nešto u grlu što ne može da izbaci. Ponekad pokušava da povrati i kašlje. Jede normalno.

 Odgovor: Dragi Dejane, morate se obratiti veterinaru kako bi se uradio veterinarski pregled usne duplje i tonzila (krajnika) kako bi se uspostavila pravilna dijagnoza.. 

 

Danijel Komlenić: Moj rotvajler je od pre dva dana postao mrzovoljan. Jede, pije i to je sve u redu, ali sve ostalo ga mrzi, čak i da trči. O čemu se radi?

 Odgovor: Poštovani Danijele, probajte da psa češće izvodite u šetnju i da se igrate sa njim koristeći lopticu.

 

Nenad: Kako da oslobodim havanezera od straha? Kad god ga izvedem napolje, on se trese i neće da vrši nuždu. Čim nekog primeti u blizini, ne prestaje da drhti.

 Odgovor: Poštovani Nenade, s obzirom da se radi o malom i kućnom psu, morate biti uporni i pokušate da ga prilagodite na novonastale situacije. Vremenom će se opustiti i nećete imati problema.

 

Aleksandra: Imam trogodišnju ženku koja je bolovala od bronhitisa. Izlečena je, ali posle dve nedelje je zadnja šapa počela da joj se trza. Veterinar joj daje kompleks B vitamina, ali ne postavlja tačnu dijagnozu. Sve ostalo joj je u redu. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Aleksandra, s obzirom da je pas imao bronhitis, verovatno je bio problem i sa tonzilama (krajnicima) što daje čest problem nerava zadnjih ekstremiteta. Pored antibiotske terapije, daje se i B kompleks kako bi se nervi regenerisali. Imajte strpljenja i sve će biti u redu. Terapija koju je Vaš veterinar dao je adekvatna.

 

Bojan: Imam ženku rotvajlera staru dve godine. Do sada sam je hranio organskom hranom, ali bih sada prešao na Joseru. Da li je ta hrana dovoljna ili je moram koristiti kao dodatak postojećoj?

 Odgovor: Dragi Bojane, hrana Josera je sasvim dovoljna kao kompletan obrok za Vašeg psa.

 

Gile: Mom psu su vidljivo otekle obe beonjače. Zašto?

 Odgovor: Poštovani Gile, s obzirom da ne možemo da vidimo psa, a samim tim i uspostavimo dijagnozu, bilo bi poželjno odvesti ga kod veterinara kako bi se uradio detaljan pregled.

 

Miodrag: Imam štene samojeda staro 3 meseca. Koju količinu Josera family treba dnevno da dobije i da li da mu dodajem vitamine i minerale? Kako da povećam količinu sa povećanjem starosti?

 Odgovor: Poštovani Miodraže, na svakom džaku Josere imate preporuku za davanje hrane. Pridržavajte se date tabele. Nemate potrebe da dajete bilo šta osim Kalcefosa AD do 9 meseci starosti, jer u tom periodu dolazi do razvoja skeleta pa je potrebno pojačati kalcijum i fosfor.

 

Dušan Ristić: Da li prodajete pse? Mene interesuje da nabavim mopsa.

 Odgovor: Dragi Dušane, ne bavimo se prodajom pasa. Potražite mopsa preko oglasa ili se javite Kinološkom savezu i zatražite spisak odgajivača ove rase.

 

Ivan: Imam ženku sibirskog haskija staru 21 mesec. Kasnio joj je polni ciklus, a veterinar je rekao da ima cistu. Interesuje me kako se cista leči i koliko je to ozbiljno. Da li će moči da ima štence?

 Odgovor: Dragi Ivane, s obzirom da nismo u mogućnosti da pregledamo psa, ne bismo se upuštali u davanje nikake dijagnoze i prognoze. 

 

Snežana: Uzela sam pudlu staru 3 godine. Koja je najbolja hrana za nju? 

 Odgovor: Poštovana Snežana, naš predlog je hrana Josera miniwell ili Josera sensi plus.

 

Sandra Kovačić: Pre par meseci sam primila na udomljavanje ženku patuljastog pinča. Naučena je na život u stanu, ali i pored čestih izlazaka, dešava joj se da se upiški u stanu, najčešće na krevetu. Kako ima 5 godina, zanima me da li mogu da je odviknem od toga.

 Odgovor: Poštovana Sandra, mislimo da je sada već kasno za neko odvikavanje, ali probajte sa sprejom za odbijanje. Onog momenta kad pas izvrši nuždu na krevetu, poprskajte taj deo sprejem.

 

Borko: Moj pas krvari na zadnjem delu tela. Pretpostavljam da je zato što su ga deca vodila da se bori sa drugim psima. Kako da mu pomognem?

 Odgovor: Poštovani Borko, verovatno je došlo do povrede psa. Sami ga pregledajte i ako je došlo do ranjavanja, odvedite ga veterinaru. Decu posavetujte da psa više ne vode u borbe.

 

Ana: Da li treba da vakcinišem moje morsko prase koje sam tek nabavila?

 Odgovor: Poštovana Ana, nema potrebe da ga vakcinišete. Za njega je najbitnija adekvatna ishrana.

 

Dunja: Imam štene zlatnog retrivera staro mesec i po dana. Mnogo je prođdrljivo i hranu samo guta. Kako mogu da ga odviknem od toga i da li to znači da će uvek ostati takav?

 Odgovor: Poštovana Dunja, često se dešava da su retriveri proždrljivi. Ako Vam hranu jede kao štene na taj način, tako će nastaviti i dalje. Tu ništa ne možete promeniti.

 

Jovana: Moj devetomesečni, uredno vakcinisan haski je počeo da diže zadnju desnu nogu. Kako mi je prošli pas uginuo od štenećaka, jako sam se uplašila. Koji je Vaš savet?

 Odgovor: Draga Jovana, kako je pas uredno vakcinisan, ne verujemo da je došlo do štenećaka. No, treba ga u svakom slučaju odvesti do veterinara. 

 

Jasmina: Moj jedanaestogodišnji labrador u poslednje vreme samo pomiriše hranu i neće da je jede. No, počeo je da njuška po ulici i da čak uzima neke otpatke. Počeo je da slabi. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Jasmina, kako se radi o starijem psu, moguće je da je došlo do zasićenja. Probajte sa hranom drugog proizvodjača.

 

  Milan: Pre nekoliko dana sam kupio leteću vevericu. Ima neku ranicu na sred glave. Mislim da nije ništa strašno. Takodje ima i nekoliko krastica. Imate li neki savet?

 Odgovor: Poštovani Milane, uzmite malo hidrociklin masti za humanu upotrebu i namažite ranice. Brzo će proći.

 

 Danica: Na moj rodjendan, neko je pregazio moju macu. Bila sam tužna, ali sam prešla preko toga. Danas sam krenula u školu i videla mog drugog mačka kako leži u krvi na tom istom mestu. Unela sam ga u kuću, ali njemu je jako loše, vrši nuždu u korpi i curi mu krv iz nosa. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Danice, u ovakvim slučajevima macu morate odmah odvesti kod veterinara.

 

 Ana: Moja drugarica ima mačku koja je povredjena. Našli su je krvavu i curi joj krv iz nosa. Ne jede i ne pije. Šta da radimo?

 Odgovor: Draga Ana, macu najhitnije odvedite kod veterinara.

 

 Sara: Da li postoji razlika izmedju peska za mace i za pse? U pitanju je pas koji bi u pesku obavljao nuždu.

 Odgovor: Draga Sara, slobodno možete koristiti pesak za mačke ukoliko Vaš pas hoće da vrši nuždu u njemu. Svi posipi za mace su radjeni na bazi zeolita što podrazumeva apsorbovanje neprijatnih mirisa i njegovo grudvanje a samim tim i lakše uklanjanje fekalija.

 

Marica: Naša kuca je imala vidljive parazite u stolici. Dali smo joj Drontal. Posle kog vremena da ponovim davanje?

 Odgovor: Draga Marice, ponovite terapiju još jednom posle 30 dana.

 

Mirna: Moja devetogodišnja sijamska mačka već godinu dana povraća kada jede granule, bez obzira na vrstu. Šta mi vi preporučujete?

 Odgovor: Poštovana Mirna, probajte sa Josera sensi cat. Radi se o hrani izuzetnog kvaliteta i preporučuje se mačkama sa osetljivim digestivnim traktom.

 

  Snežana: Da li je Belcando junior lamb and rice dovoljno hranljiva za ishranu bordoške doge?

 Odgovor: Draga Snežana, ne možemo Vam odgovoriti na pitanje jer nismo dovoljno upoznati sa kvalitetom te hrane.

  

Marija Alempijević: Kako da znam da li je mačka muško ili žensko?

 Odgovor: Draga Marija, podignite rep maci. Ispod čmara se vidi vagina i to je znak da je reč o ženki. U suprotnom, u pitanju je mužjak.

  

Stanojlo: Ženka zlatnog retrivera je posle okota dobila upalu sisa i sada ne može da doji mladunce. Šta mi preporučujete?

 Odgovor: Dragi Stanojlo, s obzirom da se radi o mastitisu, psa morate odvesti kod veterinara da dobije adekvatnu terapiju.

 

Dragana: Dobila sam dvomesečnog patuljastog kunića. Koliko je vode normalno da popije u toku dana jer je juče popio 250ml? Kada prvi put treba da ga vodimo na skraćivanje noktiju?

  Odgovor: Poštovana Dragana, sasvim je normalno da ovu količinu vode popije u toku dana. Bitno je da pojilica uvek bude puna sveže vode, a u zavisnosti od ishrane, on će je trošiti više ili manje. Što se tiče rasta noktiju, ukoliko imate uslova, stavite u kavez manji drveni panj kako bi mogao da troši svoje nokte, a i sekutiće.

 

 

Mirko: Moje tromesečno štene se češe svuda, najviše kod repa i iza ušiju. Tretirao sam ga protiv buva. ali bez uspeha. Šta da preduzmem?

 Odgovor: Poštovani Mirko, verovatno je Vaš pas alergičan jer simptomi koje ste naveli su pokazatelj za to. Probajte da kupujete hranu koja u sebi ne sadrži piletinu. Naš savet je da nabavite Josera sensi plus koja je namenjena alergičnim psima.

 

Andrea: Imam mopsa starog mesec dana. Zdrav je, jede i igra se, ali kad zaspi, otežano diše. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Andrea, sasvim je normalno za mopsa da otežano diše. Često ćete čuti i hrkanje tokom spavanja, što je takodje sasvim normalno zbog njihovog deformiteta nosne duplje.

 

Tanja: Želela bih da parim moju ženku sibirskog samojeda. Kako da odredim tačno vreme parenja?

 Odgovor: Draga Tanja, estrusni ciklus kod ženki počinje crvenilom i nabreklošću valvule. Kada primetite takve simptome, odvedite ženku kod veterinara kako bi se uzeli brisovi i uradile analize i tako ustanovio najbolji termin za parenje.

 

 

Ljiljana: Moja trogodišnja ženka retrivera živi sa nama u kući iako imamo veliko dvrorište. Kako da je najlakše naviknem da živi u kućici u dvorištu?

 Odgovor: Poštovana Ljiljana, sačekajte toplije vreme jer je taj period najbolji za prilagodjavanje psa na spoljašnje uslove življenja. U početku treba psa puštati sve više u dvorišet i navikavati ga da prima hranu u boksu.

 

 

Ivana Savković: Moje dvomesečno štene aljaskog malamuta od jutros samo leži. Odbija da jede i povraća. Stolica mu je normalna. Smršao je. Stomak mu je osetljiv na dodir. Šta da radim?

 Odgovor: Poštovana Ivana, nismo dobili informaciju da li je pas vakcinisan i čišćen od endoparazita. U slučaju da nije, preporuka je da ga odvedete do veterinara jer, s obzirom da povraća, može doći do dehidriranja, a samim tim i do novih komplikacija

 

 

Aleksandar: Sa koliko meseci pas treba da primi prvu vakcinu?

Odgovor: Poštovani Aleksandre, psa treba vakcinisati prvi put sa 30 do 40 dana.

 

 

Milan: Moje štene mešanca, staro mesec dana, ima mnogo krpelja i krastica po telu. Stavio sam mu biljnu ogrlicu protiv parazita, ali bez efekta. Šta mi preporučujete?

Odgovor: Dragi Milane, obavezno odvedite psa kod veterinara kako bi se krpelji stručno izvadili. Zatim tretirajte psa sredstvom kao što je Frontline. Isto tako je važno da istretirate i mesto gde pas spava i gde boravi, a najbolje sredstvo za to je Neostomosan.

 

 

Mladen: U rodovniku moje dvomesečne kuje vidim da je dobijena tako što je njena majka ukrštena sa svojim unukom. Da li to može biti problem?

Odgovor: Dragi Mladene, u narednom periodu se može pokazati neki od genetskih poremećaja jer je parenje vršeno u jako bliskom srodstvu.

 

 

Miodrag Bukvić: Tromesečno štene labradora je prilikom iskakanja iz boksa povredilo nogu. Na nju može da se osloni, ali šepa, a kad je duže vreme van boksa, noga mu drhti.

Odgovor: Dragi Miodraže, Vaš veterinar mora da napravi rendgenski snimak povredjene noge. Kako se pas na nju oslanja, ne verujemo da je došlo do frakture, ali je moguće da je istegao tetive ili povredio nerv. 

 

 

Cica: Koja suva hrana je najbolja za patuljaste pse starije dobi (pekinezer)? Kako smanjiti linjanje dlaka? Živimo u stanju sa centralnim grejanjem. Hvala.

 Odgovor: Draga Cico, kako se radi o psu sa dugom dlakom, uvek ćete imati problem linjanja u periodu menjanja dlake, što je sasvim normalna pojava. Sam kvalitet dlake i krzna možete poboljšati dodavanjem B kompleksa. Što se tiče ishrane, preporučujemo Josera Mini Best.

 

 

Nebojša: Do kog uzrasta mogu iseći peti prst mom rotvajleru? Sada je star dva i po meseca i veterinar predlaže zahvat pod anestezijom.

 Odgovor: Poštovani Nebojša, slažem se sa kolegom da je pas prerastao i da se zahvat mora uraditi pod anestezijom. Uradite to što pre.

 

 

Jastra: Moje morsko prase ima grinje i stalno se drapa. Ima li neki prašak protiv toga?

 Odgovor: Poštovana Jastra, možete uzeti bilo koji preparat na bazi pudera ili spreja i tretirati Vaše morsko prase.

 

 

Sonja: Moja dvoipogodišnja pudla ima napade-grčeve. Nema povreda. Normalno jede i pije. Do napada dolazi kada se probudi. Šta da radim?

 Odgovor: Draga Sonja, naša preporuka je da psa odvedete kod Vašeg veterinara kako bi se obavili detaljni pregledi, jer se samo na osnovu ovih informacija ne može sa sigurnošću postaviti prava dijagnoza.

 

 

Aleksandra: Kako se leči hepatitis kod pasa?

 Odgovor: Draga Aleksandra, najbolje rešenje za hepatitis kod pasa je regulacija ishrane. Neki od renomiranih proizvodjača, kao sto su Hills ili Royal Canin, imaju u svom asortimanu hrane koje su vezane za pse sa tim oboljenjem. Preporuka je da uz adekvatnu terapiju, psu dajete i veterinarski program hrane ova dva proizvodjača.

 

 

Aleksandar: Kupio sam tromesečno štene škotskog ovčara. Koju mi hranu preporučujete i kada da ga vakcinišem?

Odgovor: Dragi Aleksandre, pretpostavljamo da je pas tog uzrasta već primio prvu vakcinu. U tom slucaju predlazemo da druga vakcina bude petovalentna ili sedmovalentna. Naravno, pre toga psa treba očistiti od endoparayita 2-3 dana pre vakcinisanja. Što se tiče hrane, preporuka je Josera Familz ili Josera Kids koju možete kupiti u Starpet marketima.

 

 

Miodrag Davidović: Moja srednja pudla, starosti 16 meseci već četvrti put doživljava kočenje celog tela. Tada mu jedva otvorimo vilicu, oči su mu širom otvorene i ne ispušta nikakve zvuke. Kako da mu u tom trenutku pomognemo?

Odgovor: Poštovani Miodraže, Vaš pas verovatno ima neurološki problem. S obzirom na to da dolazi do kočenja celog tela, a naročito vilice, moguće je da se radi o padavici. Trebalo bi se obratiti veterinaru radi dobijanja adekvatne terapije.

 

 

Mina: Moja desetogodišnja ženka patuljastig pinča se nikada nije parila. Pre par meseci joj se pojavila kvržica na stomaku, izmedju bradavica. Sada je već veličine šljive, tvrda je i na dodir je ne boli. O čemu se radi?

Odgovor: Draga Mina, kako se radi o starijoj ženki koja do sada nije bila skotna, možda je u pitanju hormonalni poremećaj koji može dovesti do pojave tumora. Samo se pregledom kod veterinara može postaviti prava dijagnoza. Predlazemo Vam da to i uradite.

 

 

Djordje: Četvorogodišnji rotvajler teško hoda, trese se kad ustane i odbija da jede i pije. Njuška mu je hladna. Da li je nešto ozbiljno?

Odgovor: Dragi Djordje, verovatno je došlo do upale krajnika. Obratite se veterinaru radi dobijanja adekvatne terapije i veoma brzo će pas ozdraviti.

 

 

Iva Isaković: Upomoć! Moj pas je star 16 godina i piški pet puta danju i tri puta noću. Moja majka i ja više nemamo svoje živote ni vremena za bilo šta drugo sem izvodjenja psa.

Odgovor: Draga Iva, s obzirom da je Vaš pas u poznim godinama, može se reći da je to očekivana pojava. Verovatno je došlo do problema kod urogenitalnog sistema. Morate se obratiti Vašem veterinaru, kako bi se, uz adekvatnu terapiju, ove tegobe ublažile.

 

 

Milan: Poštovani, danas sam u Arandjelovcu u jednoj kineskoj radnji video Vaše pakovanje primame. Da li je reč o kopiji? Takodje bih Vas zamolio i za deo kataloga koji se odnosi na ribolov. Hvala.

Odgovor: Poštovani Milane, moguće je da se naši artikli nadju u bilo kom maloprodajnom objektu, jer radimo i sa velikim brojem poddistributera. U pripremi na našem sajtu je i deo kataloga koji se odnosi na ribolov.

 

 

Marija: Moje morsko prase se bez prestanka češe i ima krastice po telu. Molim Vas za pomoć.

Odgovor: Poštovana Marija, moguće je da se radi o alergiji. Ona može biti posledica ishrane, ali isto tako i neadekvatne prostirke u kavezu. Probajte da rešite problem promenom hrane, ali i zamenom piljevine.

 

 

Senada: Pre nekoliko dana sam na štenetu samojeda primetila braonkaste duguljaste bube. O čemu se radi?

Odgovor: Draga Senada, Vaš problem se može rešiti tretiranjem psa preparatom NEOSTOMOSAN koji možete kupiti u STARPET shop-ovima gde će Vam i objasniti kako se taj preparat primenjuje.

 

 

Senka: Mog pekinezera je ogrebala mačka po oku. Dobio je već tri injekcije, ali je oko i dalje crveno, natečeno sa suvom roznicom. Da li smem da ga ispiram kamilicom?

Odgovor: Draga Senka, oko mu slobodno ispirajte kamilicom. Nemojte da Vas brine trenutno stanje. Uz adekvatnu terapiju, sve će biti dobro.

 

 

Sara Yacoub: Da li je mom hrčku potrebna sipina kost za oštrenje zuba?  Takodje ne znam da li je u redu što on mnogo spava. Gde je najbolje mesto u stanu za njega?

Odgovor: Draga Sara, nije mu potrebna sipina kost. U kavez mu ubacite parče drveta kako bi mogao da troši svoje sekutiće. Što se tiče aktivnosti, manje su aktivni kad su siti. Najbolje mesto za njega je pored prozora.

 

 

 

Nina: Gde je najsigurnije da kupim patuljastog kunića? 

Odgovor: Draga Nina, predlažemo Vam da kunića kupite u STARPET shop-u u Beogradu u Ulici Narodnih Heroja 30.

 

 

Milan: Moj ruski sterilisani mačak odbija da koristi kako plastične, tako i metalne činije za uzimanje vode i hrane uprkos svim mojim nastojanjima. Pije kišnicu sa terase ili vodu iz tuš kabine. Šta mi savetujete da preduzmem?

Odgovor: Poštovani Milane, morate biti uporni i istrajni u nameri da ga naučite da koristi posude koje ste mu namenili.

 

 

Andrea: Već dva puta mojoj ženki azijata štenci umiru posle 35 dana. Sumnjam na bakterije u mleku. Kako se to leči?

Odgovor: Draga Andrea, naš predlog je da se uradi vaginalni bris. Isto tako, kuja mora biti vakcinisana pre koćenja kako bi preko mleka deo imuniteta prenela štencima.

 

 

Vladimir Mišić: Koliko košta poštarina za džak hrane od 15-20kg koji bih narušio od Vas?

Odgovor: Dragi Vladimire, hvala na pokazanom interesovanju za naše artikle. Okvirna cena za slanje je oko 400 dinara.

 

 

Vladimir: Moje štene labradora, staro 9 meseci mene i celu moju porodicu snažno grize po rukama iako ima svoje igračke. Svi smo u ranama. Šta da radimo?

Odgovor: Dragi Vladimire, to je sasvim normalno u tom uzrastu kada počinje sa zamenom mlečnih zuba. Naš predlog je da ga naviknete na gumenu igračku.

 

Jovana: Mom mačetu se povlači treći unutrašnji kapak. Šta da radim?

Odgovor: Morate se obratiti veterinaru kako bi se obavila intervencija na trećem kapku.

 

 

Srdjan Bogdanović: Pas je dobio upalu bešike i već drugi dan prima terapiju, t.j. injekcije Dexametazon i Linkomicin. Uprkos tome, on je i dalje slab i već treći dan odbija hranu. Šta da radimo?

Odgovor: S obzirom da je upala bešike proces koji traje, potrebno je nastaviti sa datom terapijom. Pored toga, preporučujemo da psa tretirate i vitaminsko-mineralnim preparatima kako biste mu pojačali imunitet.

 

 

Nemanja: Gde da kupim psa? 

Odgovor: Prilikom odabira šteneta, morate voditi računa o njegovom poreklu i odgajivačnici. Pre nabavke, raspitajte se o renomeu odgajivača rase koju želite da nabavite.

 

 

Ljiljana: Moj zlatni retriver je star tri godine. Pre neki dan je počeo slabije da jede, a sad je potpuno prestao. Stolica mu je crne boje. Šta da radim?

Odgovor: Kod Vašeg psa je moglo doći do problema sa hranom ili do prehlade abdominalnog dela usled šetnje po hladnoim vremenu. Naš savet je da pas bude na dijeti nekoliko dana uz ishranu što redje skuvanog pirinča.

 

 

Joška Hanić: Kupio sam dva morska praseta i jedno mi je ubrzo uginulo. Da li je to od granulirane hrane?

Odgovor: Poštovani, kod glodara se mora pažljivo vršiti odabir hrane. Oni su često osetljivi na plesan i postoji mogućnost da je do uginuća došlo zbog lošeg izbora granula. Kupujte hranu renomiranih proizvodjača.
 

Marija Tasić: Moja maca, stara tri godine, ima nagon za povraćanjem, ne mijauče i otežano guta. Veterinar je predložio tablete protiv glista, ali ja sumnjam na prehladu. Šta da radim?

 

Odgovor: Poštovana Marija, s obzirom na navedene simptome, moguće je da je u pitanju upala tonzila - krajnika, ali krajnji sud o tome moze dati samo veterinar koji pregleda macu.
 

Ivana: Moja persijska maca, stara 6 godina povraća s vremena na vreme dlačice, ali ovoga puta kao da nije to u pitanju. U poslednje vreme je smršala. Čišćena je pre mesec dana (ako je uopšte i popila tabletu). Njen izbljuvak sadrži malo hrane, žućkaste tekućine i oseća se na kiselinu. Ništa ne jede i ne pije. Šta da radim?

Odgovor: Poštovana Ivana, kako se radi o maci staroj 6 godina, normalno je i fiziološki da u nekom vremenskom periodu mačka povrati sadržaj želuca. S obzirom na skupljanje dlaka u digestivnom traktu, dolazi do iritacije, a samim tim i do povraćanja. Naš savet je da joj povremeno dajete macinu travu koja je izuzetan prirodni lek za takvu vrstu problema. Predlažemo da ponovite čišćenje od parazita adekvatnim endoparazitikom.

 

Sladjana: Mog retrivera, starog dva meseca, hranim Pedigreom. Da li je to adekvatna hrana za njega i koliko treba da pojede dnevno?

 

Odgovor: Draga Sladjana, kako se radi o štenetu starosti dva mseseca koje je trenutno u razvoju, naš savet je da hranite psa Joserom Kids koja je u segmentu super premium hrana, a samim tim, po svojim kvalitativnim osobinama, mnogo bolja hrana od Pedigrea. 

 

Sofija: Mog psa je drugi pas uhvatio za vrat. Nije ga ujeo, ali ga je nagnječio. Na tom mestu se pojavio otok koji se za dva dana premestio na glavu, oko i usnu. Otok jer tvrd. Danas je pas zakačio kožu oko uha na drvo i sada mu iz tog otoka povremeno curi gnoj sa sukrvicom. Njega to ne boli, veseo je, normalno uzima hranu i vodu. Ima li potrebe za antibiotikom i kako da mu negujem ranu?

Odgovor: Draga Sofija, s obzirom da se radi o nagnječenju, moglo je doći do stvaranja hematoma. Naša je preporuka da Vaš veterinar pregleda i očisti ranu da ne bi došlo do početka gnojnog procesa i komplikacija. U ovakvim slučajevima se preporučuje antibiotska terapija

 

Tanja: Moj mačak ima kašalj koji mu stvara nagon ka povraćanju, ali ne povrati. Ako se prehladio, da li postoji neki prirodan lek ili da ga vodim veterinaru?

 

Odgovor: Poštovana Tanja, s obzirom da niste naveli da li se radi o suvom kašlju ili kašlju sa pojavom sekreta, najbolje bi bilo da se obratite Vašem veterinaru kako bi se uradio adekvatan pregled i postavila prava dijagnoza. Vašem mačku želimo brzo ozdravljenje.

 

Danijela: Mom mačku starom tri godine je otekla gornja usna. Šta bi to moglo da bude i kako da mu pomognem?

Odgovor: Poštovana Danijela, najverovatnije je da je došlo do povrede. Najbolje je da se obratite Vašem veterinaru kako bi se postavila prava dijagnoza i dala adekvatna terapija. Nadamo se da će Vaš mačak brzo biti kao i pre.

 

Dragana: Moj labrador je star 3 i po godine i poslednja tri dana ne jede. To mu se javlja periodično na svaka tri meseca. Ovog puta je i malaksao. Povijena mu je zadnjica i glava, dve noći je povraćao. Pregled abdomena je dobar, nema bolova. Ovo su rezultati krvne slike: kreatinin 55, ukupni proteini 59, AST 64, ALT 128, CRP 0,1, glukoza 5, urea 1,6. 

Odgovor: Poštovana Dragana, naše misljenje je da psu treba pronaći adekvatnu hranu koja će ga zadovoljiti svojom organoleptikom (ukus, miris, svarljivost), jer očigledno brzo dolazi do zasićenja. Kod takvih problema morate biti  pažljivi u odabiru hrane. Jedan od naših predloga je da probate sa Josera Sensi Plus
 

Aleksandar: Kakva je hrana Josera Junior? Imam još jedno pitanje: Pas mi je prvu vakcinu dobio sa 6, drugu sa 9 meseci, a sad je ušao u trinaesti mesec. Da li je sada vreme za treću?

Odgovor: Poštovani Aleksandre, smatramo da je izbor Josere Junior odlican. Što se tiče vakcinacije, sve ste uradili kako treba.
 

Igor: Kako da prepoznam mužjaka ili ženku kornjače?

Odgovor: Mužjak ima manji broj šara na donjem delu oklopa i malu izbočinu
 

Brane Kaća: Ženka šarpeja se oštenila pre par dana i osim vode ne uzima ništa više. Hvala.

Odgovor: To je sasvim normalno stanje posle štenjenja
 

Kaća: Da li vršite sterilizaciju i šišanje mačaka i po kojoj ceni?

Odgovor: Ne vršimo.
 

Petar: Koji dodatak ishrani preporučujete za tromesečnog malinoa? Do sada sam mu davao Kalcefos AD

Odgovor: KALCEFOS AD je veoma dobar preparat za štence. Nastavite sa davanjem
 

Ivana Veljanović: Patuljasti zeka ima buvu iako nije u kontaktu sa drugim živoinjama. Kojim sredstvom ga tretirati?

Odgovor: Uzmite bilo koji preparat protiv buva. Naš predlog je NEOSTOMOSAN
 

Zoran: Moje tromesečno štene zlatnog retrivera je prvo šepalo na levu, a sada na desnu nogu. Bilo mu je bolje od nekih tabletica koje sam mu davao. Kad puno hoda, noga mu se iskrivi. Kako da mu pomognem? 

Odgovor:  Trebalo bi se obratiti veterinaru. Ili je u pitanju manjak kalcijuma, ili je došlo do upale tonzila (krajnika)

 

Vesna: Imam macu staru 6 meseci. Tokom prve vožnje kolima, stalno je plakala. Planiramo put i ne znam šta da radim.

Odgovor: Morate je postepeno privikavati na vožnju automobilom
 

Ivanka: Poslednjih dana moja dva mešanca stara 9 godina jedu zemlju iako imaju jedan obrok dnevno kuvanog pirinča sa ribom i kostima, a drugi obrok su granule srednjeg kvaliteta. Da li nešto nedostaje u ishrani?

Odgovor: To je znak deficita minerala. Naš je savet da mu date neki preparat kao na primer DOGYVIT
 
 
Martina: Mom pekinezeru se oko nadulo i podgnojilo. Zaključeno je da ima jako zapaljenje oka. Prima injekcije, ali se opire stavljanju kapi. Treba li još nešto da primenim i za koliko vremena može pas da se izleči?
Odgovor: Pridržavajte se saveta veterinara. Vrlo je važno stavljati mu kapi u oko kako bi se zaustavio proces zapaljenja.
 

Stevan: Imam štenad rotvajlera starih 14 dana. Da li sam zakasnio sa sečenjem petog prsta? 

Odgovor:  Iskusan veterinar to može da uradi.

 

Ivanica: Izvadila sam krpelja mom maltezeru. Pas pije vodu, ali odbija hranu. Neraspoložen je i drhti. Šta da radim?

 Odgovor: Morate se obratiti veterinaru kako bi obavio pregled

 

Jelena Čukuranović: Da li za ishranu mog četvoromesečnog staforda odgovara Josera Family?

Odgovor:  Josera Family je super premium hrana tako da je naša preporuka da Vašeg psa hranite tom hranom.

 

 Zoran Branković: Nabavio sam dobermana starog 3 meseca. Još nije vakcinisan. Koje vakcine treba da primi i u kom uzrastu?

Odgovor: S obzirom da niste bili upućeni u samu proceduru vakcinacije pasa evo našeg predloga. Sa tri i šest nedelja potrebno je uraditi ehelmintizaciju pasa (najbolje pastom ). Sa sedam nedelja radi se prva vakcinacija ( protiv virusa štenećaka i parvovirusa ). Sa deset nedelja radi se druga vakcinacija ( protiv štenećaka, hepatitisa, parvoviroze, leptospiroze ... ) Sa četrnaest nedelja radi se treća vakcinacija. Sa četiri meseca starosti psa radi se vakcinacija protiv besnila . Radi obnavljanja imuniteta potrebno je svake godine odraditi jednu vakcinaciju.  
 

Zorana Aleksić:  Da li moju mačku treba da kupam i da četkam?

Odgovor: Krzno mačke treba negovati. Prilikom odabira šampona treba voditi računa o dužini dlake i njenoj boji. Takodje, postoje i šamponi za suvo pranje koji su vrlo parktični. U tom slučaju, krzno mačke se pospe šamponom, a zatim se iščetkava četkom sa gustim zupcima. Takve šampone i četke možete pronaći u Star pet šopovima.

 

 Milan Dacić:   Imam psa već nekoliko godina, a od skora sam nabavio i mačku. Da li nju mogu da hranim istom hranom kao i psa?

Odgovor:  Postoji razlika u sirovinskom i mineralnovitaminskom sastavu tako da ne preporučujemo istu hranu za pse i mačke

Elena Arsenovska:  
 Imam macu koja je pre 4 meseca imala operaciju mlečne žlezde. Ona je sada skotna. Može li doći do komplikacija zbog pomenute operacije?
  
Odgovor:  Ukoliko je postoperativni tok prošao bez ikakvih komplikacija, a s obzirom na regeneraciju mlečnih žlezda, ne bi trebalo očekivati nikakve probleme. Naš savet je da se izvrši još jedan pregled kod veterinara koji je i operisao Vašu macu.
    

  Mika:  Šta davati psu da se ugoji?

  Odgovor:  Naš savet je davati visoko energetsku hranu koja ima povećani procenat masti Josera Activ

 
Sopček Djura:    Kupio sam žensko štene patuljastog šnaucera staro 3 meseca. Da li je kasno da joj sada kupiram rep?

   Odgovor:   Može se reći da ste malo zakasnili, ali posavetujte se sa Vašim veterinarom koji bi radio kupiranje

 

    Dijana:    Imam zeca Lavlju glavu čija stolica je crna i ima specifičan miris kao da se nešto pokvarilo. Da li postoje kapi za glodare koje bi mu pomogle oko regulisanja tog problema?

      Odgovor:   Probajte da problem rešite aktivnim ugljem koji bi trebalo da reguliše stolicu kod Vašeg zeca

 

   Atila:    Imam štene Staforda staro dva meseca. U izmetu ima malo krvi. Veterinar kaže da nije ništa strašno.

         Odgovor:   Poštovani, morate nam reći kojom hranom hranite psa.


 Danijel:    Koju hranu mi preporučujete za štene Mopsa od dva meseca?

         Odgovor:    Naš savet je da uzmete Joserinu hranu za male rase pasa koju možete kupiti u Star Pet shop-u

 
 Ivana:    Moja maca od 5 meseci ima buvice. Stavila sam joj Frontline Combo ogrlicu, a kupila sam i Trixie ogrlicu. Da li je korišćenje ovakvih ogrlica bezbedno?

          Odgovor:    Ogrlice su bezbedne i pravilno ste postupili

 

 Mery:    Na mojoj maci sam primetila duguljaste braon bube. Šta da radim?

          Odgovor:   Mačku i mesta na kojima najčešće boravi istretirati nekim od ektoparazitika koje možete kupiti u Star Pet shopovima, a posle tretmana staviti antiparazitsku ogrlicu

 

 Vanja:    Morskom prasetu starom godinu i po sam dala blitvu koju inače voli. Posle toga se ponaša čudno. Stoji u uglu kaveza , skače i udara glavom. Ne da da mu se pridje. Šta da radim?

          Odgovor:    Ako niste dobro oprali blitvu, morsko prase možda reaguje na mogućnost prisustva pesticida.

 

 Srdjana:    Pas mi je tri puta povratio crnu tekućinu i otkazuju mu stražnje noge. Sve to u par dana. O čemu se radi?

          Odgovor:    Obratite se veterinaru koji je do sada lečio Vašeg psa. Simptomi koje ste naveli ukazuju na problem kod digestivnog trakta i potrebno je uraditi rendgensko snimanje.

          

 

 

Provereno povoljno

Ring Active 1kg
Ring Active 1kg
125,00 din

Ring Active 10kg
Ring Active 10kg
1.164,00 din

Ring Adult 1kg
Ring Adult 1kg
113,00 din

Ring Adult 10kg
Ring Adult 10kg
1.044,00 din

Ring Select 1kg
Ring Select 1kg
107,00 din

Ring Select 10kg
Ring Select 10kg
996,00 din

LASER 4,1m. , telematch VENTURIERI 15-30g
LASER 4,1m. , telematch VENTURIERI 15-30g
3.739,00 din

Olympus Neox 5 metara
Olympus Neox 5 metara
2.469,00 din

Mašinica TICA GC 4559
Mašinica TICA GC 4559
2.879,00 din

Masinica TICA GK 4000
Masinica TICA GK 4000
2.349,00 din